Naslovnica Info Press info Posjeta ministra Ivanovića Briselu uspješna i važna za dalji put crnogorske poljoprivrede...

Posjeta ministra Ivanovića Briselu uspješna i važna za dalji put crnogorske poljoprivrede ka EU

Crna Gora je veoma blizu ispunjenju uslova za otvaranje pregovora u poglavljima 11, 12 i 13, koja se odnose na poljoprivredu, bezbjednost hrane i ribarstvo, ocijenili su zvaničnici Evropske komisije (EK) u razgovorima sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petrom Ivanovićem, tokom njegove zvanične posjete Briselu.

Predstavnici EK otvoreno su pohvalili tim Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, na čelu sa ministrom Ivanovićem, za rezultate u procesu ispunjavanja uslova za otvaranje poglavlja, ocjenjujući da su postignuti u vrlo kratkom roku.

Iz Brisela su ocjenili da bi, ukoliko se nastavi sličnim tempom, do otvaranja sva tri poglavlja u oblasti poljoprivrede moglo doći do kraja godine.

Andrijukatis zadovoljan dinamikom pregovaračkog procesa

Trećeg dana zvanične posjete Briselu, ministar Ivanović razgovarao je sa čelnim ljudima direktorata EK za oblast bezbjednosti hrane, ribarstva, zatim Jedinice za IPARD u DG AGRI, kao i predstavnicima privatnih kompanija.

Komesar za bezbjednost hrane Vitenis Andrijukaitis (Vytenis Andriukaitis) izrazio je zadovoljstvo dinamikom pregovaračkog procesa Crne Gore i naglasio da 16 otvorenih i 2 zatvorena predstavljaju dobar rezultat u trećoj godini pregovora.

“Pozitivna i velika energija koja se osjeća u razgovoru sa ministrom Ivanovićem je dobar impuls da tokom 2015. godine možemo očekivati otvaranje pregovora i u oblastima koji se odnose na poljoprivredu. Imate dobar mlad i ambiciozan tim u Ministarstvu koji je postigao mnogo tokom poslednjih godinu i po dana. Očekujemo da nastavimo dalje na isti način i dovedemo proces do kraja u obostranom interesu” izjavio je Andrijukaitis.

On je naglasio značaj bezbjednosti hrane u ukupnom društvenom razvoju i izrazio spremnost da do kraja godine posjeti Crnu Goru.

1

Ministar Ivanović je naglasio da je Crna Gora potpuno posvećena evropskim integracijama kao jednom od najvažnijih prioriteta Vlade i predstavio dosadašnja dostignuća u tri segmenta koja pripadaju poglavlju 12: usvojenim zakonima, sprovedenoj kategorizaciji i urađenoj strategiji i akconom planu za ovo poglavlje. On je dodao da je poljoprivreda prepoznata kao jedan od generatora budućeg razvoja, te da je Crna Gora posebno posvećena pitanjima bezbjednosti hrane.

Miko: Značajan napredak na putu ka otvaranju poglavlja 12

Generalni direktor Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane Ladislav Miko konstatovao je značajan napredak u ostvarenju mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju 12 – Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika.

Pozdravio je dosadašnje zalaganje Ministarstva poljoprivrede i izrazio punu podršku otvaranju pregovora tokom 2015. godine. Miko je ukazao i na značaj organizovanja jedinstvenog sistema bezbjednosti hrane u okviru jedne institucije.

„Imali smo koristan sastanak sa ministrom Ivanovićem. Crna Gora je napravila značajan napredak u ovoj oblasti, očekujemo da se tako i nastavi, kako bi EK donijela donijela odluku o otvaranju poglavlja. Nadam se da će Crna Gora to uspjeti do kraja ove godine”, rekao je gospodin Miko, dodajući da će EK nastaviti da podržava proces.

2

Ministar Ivanović je u razgovoru sa Mikom predstavio trenutno stanje u sektoru bezbjednosti hrane i mjere za suzbijanje i kontrolu “plavog jezika”.

“Smatram veoma značajnim da se pregovori u ovom poglavlju otvore do kraja 2015. godine kako bi se poljoprivredni proizvođači što prije upoznali sa EU standardima koje je neophodno dostići i na taj način u ranoj fazi počeli pripreme za ulazak u EU” ocijenio je Ivanović.

Evans: Podrška u pravcu otvaranja pregovora u poglavlju 13

Generalni direktor Direktorata za pomorsku politiku i ribarstvo Lori Evans (Lowri Evans) konstatovala je napredak u ispunjenu mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju 13 – Ribarstvo, ističući da Crna Gora “može očekivati punu podršku Direktorata za ribarstvo za dalje aktivnosti u u tom sektoru, u pravcu otvaranja pregovora tokom 2015. godine”.

Ministar Ivanović tokom sastanka predstavio je rezultate u ipisunjenju početnih mjerila: Strategiju i Akcioni plana za poglavlje 13.

4

Gospođa Evans je dodala da se podrška u ovoj oblasti mora usmjeravati u pravcu unapređenja bezbjednosnih uslova ribarenja, boljih tehnika kontrole i praćenja ulova i razvoja akvakulture.

Pozdravila je projekat nadogradnje informacionog sistema u ribarstvu koji se finansira sredstvima IPA 2015. Evans je izrazila spremnost za pružanje pomoći u implementaciji projekta luke prvog iskrcaja ribe, istakavši da je u pitanju izuzetno značajan projekat za uspostavljanje neophodne infrastrukture i podizanje standarda bezbjednosti hrane u ovaj oblasti.

Ministar Ivanović je izrazio zahvalnost na partnerskom odnosu i pomoći Direktorata za pomorsku politiku i ribarstvo.

Poljoprivredni proizvođači spremni da apsrobuju zahjtevna sredstva EU

U razgovoru sa Džerardom Kajlijem (Gerard Kiely) šefom Jedinice za IPARD u DG AGRI ministar Ivanović je predstavio ostvarene rezultate u pripremi IPARD Programa, kao i nedavno objavljenog poziva IPARD like.

“Možemo istaći veliki odaziv poljoprivrednih proizvođača što je siguran znak spremnosti poljoprivfrednih proizvođača da apsrobuju zahjtevna sredstva EU” izjavio je Ivanović. Kajli je naglasio da je Crna Gora najuspješniji primjer države Zapadnog Balkana u realizaiji pretpristupne pomoći u ovoj oblasti.

5

Sumirajući rezultate posjete Briselu, ministar Ivanović je rekao da je ona bila plodotvorna i važna za dalji proces evropskih integracija crnogorske poljoprivrede.

“Ohrabruju riječi podrške koje smo dobili i ohrabruju riječi iznenađenja da je u vrlo kratkom roku mladi tim u Ministarstvu bio sposoban da postigne toliko mnogo. Pohvale nas istovremeno i obavezuju da i jačim tempom nastavimo dalje”, rekao je ministar Ivanović.

Ministar je ocijenio značajnim bilateralne sastanke koje je imao sa kolegama iz Belgije i Valonije, tokom kojih je otvoren prostor za jačanje institucionalne saradnje, ali i za studijsku posjetu stočara Valoniji.

“Treći važan segment je posjeta institucijama od kojih mnogo možemo da naučimo, posebno o oblasti bezbjednosti hrane, zatim vođenju registara, po čemu se Belgija razlikuje od ostatka Evrope. Očekujem da saradnju nastavimo na stručnom i ekspertskom nivou, da otvotrimo prostor za mlade stručnjake, posebno u dijelu jačanja laboratorija, akreditovanja metoda i uopšte akreditacije institucija. Sve to će biti važno nakon otvaranja pregovora, ali o tome treba razmišljati sada”, ocijenio je ministar Ivanović.

Saopštenja

Raspisan četvrti Poziv za projekte prekogranične saradnje sa Albanijom

0
Ministarstvo finansija i Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u saradnji sa Delegacijom EU,  na današnjoj konferenciji za medije, zvanično su predstavili četvrti Poziv za...

Miler: Odlučan i opipljiv napredak u vladavini prava hitno potreban u 2023. godini

0
„Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske...

Dvanaesti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost

0
Dvanaesti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između predstavnika Crne Gore i Evropske komisije održaće se 22. i 23. marta 2023. u Podgorici,...

3,2 miliona eura podrške Evropske unije za prekograničnu saradnju Crne Gore i Kosova

0
Deset novih prekograničnih projekata podržano je od strane Evropske unije kroz IPA Program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo sa 3,2 miliona eura. Zajedničke...

Premijer Abazović na Kolegijumu za pregovore: Vraćamo poziciju glavnog pregovarača

0
„U što skorijem roku ćemo unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja EU, vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture. To je ključno...