Naslovnica Info Press info Potpisan Sporazum između EU i Crne Gore o učlanjenju u “EU4Health” program

Potpisan Sporazum između EU i Crne Gore o učlanjenju u “EU4Health” program

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane EU Stela Kiriakides potpisali su danas u Briselu Sporazum između Evropske unije (EU) i Crne Gore o učlanjenju u “EU4Health” program.

Posjeta ministra Šimuna Briselu prva je posjeta jednog ministra zdravlja od otvaranja pregovora za članstvo Crne Gore u EU 2012.godine.

Program “EU4Health”, koji je pokrenula Evropska unija usmjeren je na jačanje zdravstvenih sistema širom Evrope. Sa budžetom od 5,3 milijarde eura, za period od 2021-2027. godine, ovaj program predstavlja do sada najveću podršku Evropske unije u oblasti zdravstva.

Ministar Šimun je nakon potpisivanja Sporazuma kazao da će nam učešće u programu EU4Health omogućiti pristup EU fondovima za jačanje zdravstvenog sistema Crne Gore, uključujući i aspekte koji se odnose na digitalnu transformaciju, mentalno zdravlje, Evropski prostor zdravstvenih podataka, globalno zdravlje, nezarazne bolesti, te učešće u EU mreži integrisanih onkoloških centara.

Danas je poslata jasna poruka da je u narednom periodu zdravlje prioritet za EU i jedan od glavnih instrumenata ka stvaranju Evropske zdravstvene unije. Očekujem da će benefiti ovog programa za crnogorski zdravstveni sistem biti višestruki i to kroz jačanje kapaciteta, efikasno korišćenje resursa i poboljšanje nivoa pripremljenosti za vanredne situacije, istakao je ministar Šimun.

Potpisivanjem ovog ugovora, prema njegovim riječima, Crna Gora nastavlja da jača saradnju sa Evropskom unijom i pravi još jedan važan korak bliže ka našem članstvu, što je glavni spoljnopolitički prioretet Vlade Crne Gore.

„Nakon Norveške, Islanda, Moldavije i Ukrajine, Crna Gora se pridružila zemljama EU i kroz ovaj program, čime pokazujemo odlučnost i spremonst da sa kvalitetnim projektnim zadacima, dodatno unaprijedimo i poboljšamo nacionalni zdravstveni sistem. Činjenica da je naša zemlja prva pristupila ovom programu od zemalja Zapadnog Balkana čini me posebno ponosnim, jer je naša država još jedom dokazala da je predvodnik evropskih integracija“, naglasio je ministar Šimun.

Komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane EU Stela Kiriakides izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma i nadu da će se realizacijom ovog programa poboljšati zdravstvena zaštita u okviru Unije, ali i van nje.

Iako imamo blisko partnerstvo sa Crnom Gorom. Vjerujem da će ono biti ojačano i kroz dalji zajednički rad. Pored Crne Gore, ojačaćemo i druge članice EU, kao i Norvešku, Ukrajinu i Moldaviju. Dozvolićemo Crnoj Gori da učestvuje u političkim diskusijama sa državama članicama u postavljanju prioriteta programa ”EU4Healt” i na taj način sagledati kako da zajednički preduzmemo aktivnosti koje će Vašoj zemlji donijeti dobrobit, poručila je komesarla Kiriakides.

Ona je kazala i kako su principi o kojima se danas govori mnogo jači kada se radi zajedno i udruženo i kada smo bolje pripremljeni, na šta nas je, kako je naglasila komesarka, posebno podsjetila pandemija COVID-a.

”Kroz saradnju i solidarnost doprinijećemo promjenama od kojih će naši građani imati samo korist u okviru Evropske unije, ali i šire” zaključila je Kiriakides.

Na bilateralnom sastanku sa komesarkom Kiriakides, koji je održan nakon potpisivanja Sporazuma, ocijenjeno je da će učešće u ovom programu biti još jedan korak bliže ka članstvu Crne Gore u EU i da nova vizija razvoja zdravstvenog sistema u potpunosti usklađena sa prioritetima i principima EU.

Na inicijativu ministra Šimuna, komesarka Kiriakidis prihvatila je poziv da dođe u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, naglašavajući da je tokom svog mandata posjetila svih 27 članica EU i da se nada da će naša država biti prva sljedeća 28. članica EU.

PR Služba Ministarstva zdravlja

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...