Naslovnica Info Intervjui Pozitivno dočekano opredjeljenje Vlade o ukidanju programa

Pozitivno dočekano opredjeljenje Vlade o ukidanju programa

Stav Vlade da obustavi program ekonomskog državljanstva krajem godine naišao je na pozitivan odgovor evropskih partnera, čime je dodatno demonstriran značaj evropske perspektive za suštinski razvoj društva i dostizanje evropskih standarda, ocijenila je glavna pregovaračica sa EU, Zorka Kordić.

„Stav Evropske komisije (EK) o pitanju ekonomskog državljanstva poznat je iz ranijih izvještaja o Crnoj Gori, te je u tom smislu ukazivano na potrebu njegovog postepenog ukidanja“, rekla je Kordić agenciji Mina-business.

Ona je navela da to nije samo pitanje pristupnog procesa Crne Gore, jer je evropski parlament u više navrata pozivao pojedine države članice, kao što su Kipar i Malta, da što prije ukinu sve postojeće programe sticanja državljanstva putem ulaganja.

„Uvođenje ove šeme nosilo je sa sobom i potencijalni rizik zloupotrebe bezviznog režima, u smislu da dodjela državljanstva na ovaj način, ne postane način pristupanja Šengenskom prostoru onima kojima taj pristup ne treba dozvoliti“, kazala je Kordić.

Šeme ekonomskog državljanstva po EK, kako se navodi, mogu nositi migracione i bezbjednosne rizike, kao i rizike u pogledu pranja novca, utaje poreza i finansiranja terorizma.

Crna Gora je 1. januara 2019. godine pokrenula program dodjele ekonomskog državljanstva.

„Na Pododboru za pravdu, slobodu i bezbjednost između predstavnika Crne Gore i EK, održanom 17. i 18. marta u online formatu, pozitivno je dočekano opredjeljenje Vlade da obustavi program ekonomskog državljanstva krajem godine, kad ističe predviđeni period njegovog trajanja“, rekla je Kordić.

Prema njenim riječima, taj sastanak Pododbora bio je prilika da Crna Gora pošalje poruku spremnosti na partnerski odnos i potpuno uvažavanje standarda EU, ocjenjujući da dalja podrška ovakvom programu može otežati i usporiti proces pridruživanja Crne Gore EU.

Kordić je kazala da su, u tom kontekstu, ukazali evropskim partnerima da će Vlada nastaviti da primjenjuje program ekonomskoh državljanstva do kraja ove godine, te da će nakon tog perioda prestati s njegovom primjenom.

Ona je navela da je ovogodišnji Pododbor predstavio odličnu priliku za razmjenu konstruktivnih mišljenja s partnerima iz EK.

„Pozdravljena je Vladina posvećenost reformama usmjerenim ka članstvu u EU, kao i podrška naših građana evropskoj integraciji Crne Gore“, dodala je Kordić.

Na sastanku je, takođe, konstatovan izvjestan napredak u bilansu rezultata u oblasti sprečavanja korupcije i organizovanog kriminala, uz povećanu svijest i bolju institucionalnu koordinaciju u oblasti trgovine ljudima, zatim napredak u radu Agencije za sprječavanje korupcije, pojačana međunarodna policijska saradnja u kontekstu zaplijene droge, te da su unaprijeđeni kapaciteti za prihvat migranata.

„Značaj ovog Pododbora dodatno se ogleda u zajedničkom sagledavanju kvaliteta kako sprovedenih, tako i planiranih reformi u oblasti vladavine prava, s ciljem fokusiranja na prioritete i ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 u što skorijem roku“, zaključila je Kordić.

IZVOR: Agencija Mina

Saopštenja

Slovenija i Francuska ostaju snažan partner Crnoj Gori i u novoj fazi pregovaračkog procesa sa...

0
Tokom radne posjete Briselu, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović sastao se sa stalnim predstavnikom Misije Slovenije pri EU Iztokom Jarcom i sa...

Popa: Crna Gora i EU radile zajedno kako bi se postigao istorijski trenutak

0
Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, u okviru...

Marković za “Vijesti”: Pred otvaranjem smo svih vrata ka EU, do kraja pregovora bavićemo...

0
"Ovo (IBAR) je istorijski uspjeh cjelokupnog društva, jer Crna Gora prva u istoriji politike proširenja uspijeva da ‘preskoči’ ovu novu, veoma zahtjevnu i za...

Dodijeljene nagrade za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević uručila je nagrade novinarkama koje su pobijedile na konkursu za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore. Konkurs...

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju: Crna Gora nastavila sa napretkom u svim oblastima

0
“Napravili smo značajan napredak u usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Crna Gora je usvojila brojne reforme kako bi unaprijedila regulatorni okvir koji...