Naslovnica Info Press info Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) raspisala Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata usmjerenih na saradnju mikro i malih preduzeća u pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u okviru Fonda projekata malih vrijednosti (Small Project Fund – SPF), projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness).

Po prvi put na ovom programskom području, mikro i mala preduzeća na raspolaganju imaju ukupno 8.725.324,36 eura iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA III, od čega je kroz prvi poziv raspoloživo 3.000.000,00 eura.

Šta se može finansirati kroz projekat?

Finansijska podrška će se opredijeliti za razvoj i prilagođavanje poslovnih modela, proizvoda, usluga i procesa, podsticanje razvoja lokalnih mikro i malih preduzeća, sa snažnim naglaskom na uvođenje inovacija, proizvoda ili procesa, razvoj pilot akcija i novih poslovnih rješenja, uz istovremeno unapređenje njihove prekogranične poslovne saradnje.

Evropskim sredstvima može se sufinansirati do 85 % ukupne vrijednosti projekta, pri čemu najviši iznos evropskih sredstava koji je moguće ostvariti po projektu male vrijednosti iznosi 200.000,00 eura.

Svaki predlog projekta male vrijednosti treba da obuhvati saradnju najmanje dva (2), a najviše četiri (4) projektna partnera odnosno krajnja korisnika iz različitih zemalja u okviru programskog područja. Pritom, jedan od partnera mora imati sjedište na području Evropske unije. Saradnja partnera iz sve tri (3) zemlje članice programskog područja bodovaće se sa dodatnih 5 poena.

Postupak prijavljivanja

Rokovi i detalji o postupku dostavljanja prijava navedeni su u Guidelines for MSEs as Final Recipients (GfA).

Rok za dostavljanje predloga projekata je 17. septembar 2024. 

Dodatne informacije i dokumenti vezani uz prvi poziv projekta EmBRACE dostupni su ovdje. Detaljnije informacije o projektu EmBRACE potražite na zvaničnim stranicama HAMAG-BICRO-a.

Prijave za učešće u projektu predaju se putem internet platforme projekta na linku https://cbchb.eu/application/.

Projekat EmBRACE i svi detalji javnog poziva biti će predstavljeni na inicijalnoj konferenciji u Splitu 3. jula 2024. godine. Nakon toga će uslijediti informativne radionice za preduzetnike prema sljedećem rasporedu:

4. jul: Mostar

10. jul: Tuzla,

11. jul: Slavonski Brod

16. jul: Podgorica.

Zainteresovani se mogu prijaviti za učešće na inicijalnoj konferenciji i tematskim radionicama na temu Prvog poziva ovdje.

Projekat se sprovodi u sklopu Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, i ima za cilj da podstakne kontinuirani rast i unapređenje konkurentnosti mikro i malih preduzeća u pograničnom području ove tri zemlje.

Za dodatne informacije, zainteresovani preduzetnici se mogu obratiti na embrace@hamagbicro.hr.

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...