Naslovnica Info Press info Predrag Zenović imenovan za glavnog pregovarača Crne Gore sa EU

Predrag Zenović imenovan za glavnog pregovarača Crne Gore sa EU

Vlada je na današnjoj sjednici imenovala Doc. dr Predraga Zenovića za glavnog pregovarača Crne Gore sa Evropskom unijom čime je, nakon više od godinu, popunjena jedna od ključnih pozicija za pregovarački proces.

“Kao glavni pregovarač, sa kolegama iz Ministarstva evropskih poslova radiću na cilju koji su definisali upravo građani Crne Gore, a to je da Crna Gora u što kraćem roku bude prva sledeća država članica Evropske unije”, poručio je Zenović.

On je kazao da je pred Ministarstvom evropskih poslova izazovan period, a da kao svoj najvažniji zadatak vidi osnaživanje pregovaračke strukture i ubrzvanje pregovaračkog procesa.

“Važno je da uspostavimo harmoniju između političkog i ekspertsko-tehničkog segmenta koji postoji u okviru pregovaračkog procesa, uz poseban akcenat na klaster broj 1 i privremena mjerila iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24”, poručio je Zenović.

Prema njegovim riječima, važno je da put se evropskih integracija utemelji kao širi društveni dijalog u kojem učestvuju građani, akademska zajednica, civilni sektor, političke institucije, a sve sa ciljem da Crne Gore bude prva naredna država članica velike evropske porodice.

Doc. dr Predrag Zenović (1986) je predavač i istraživač političkih nauka na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica u Podgorici. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a magistrirao međunarodno pravo i ljudska prava na Pravnom fakultetu u Rigi. Nakon završenih doktorskih studija u oblasti političke teorije i evropskih studija na LUISS-u u Italiji i Univerzitetu u Ženevi, bio je stipendista na postdoktorskom programu New Europe College-u Bukureštu. Dobio je prestižnu stipendiju Fulbrajt za 2020/2021 za istraživački projekat u oblasti feminističke političke teorije na Novoj školi za društvena istraživanja u Njujorku.

Zenović je autor dvije knjige u oblasti političke teorije, jedne koja se bavi Crnom Gorom i druga koja je posvećena Evropskoj uniji . Autor je preko trideset akademskih radova u domaćim i međunarodnim časopisima o građanstvu, konstitucionalizmu, evropskim studijama, identitetu, rodnim studijama i drugim oblastima normativne političke teorije. Angažovan je i na Fakultetu pravnih nauka i Fakultetu za kulturu i turizam – studijski program Međunarodne studije za hotelijerstvo i menadžment – Vatel.

Član je nekoliko radnih i ekspertskih grupa za izradu zakona (Zakon o naučno-istraživačkoj djelatnosti) i strateških dokumenata na državnom i lokalom nivou (Nacionalni program razvoja kulture, Program razvoja kulture Opštine Budva). Član je Odbora za sociologiju i politikologiju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Pored maternjeg jezika, govori engleski, italijanski i španski jezik, služi se francuskim jezikom, a ima osnovno poznavanje ruskog i njemačkog jezika.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...