Naslovnica Info Press info Predstavljen sistem elektronske identifikacije birača

Predstavljen sistem elektronske identifikacije birača

Sistem elektronske identifikacije birača predstavljen je danas na sjednici Radne grupe parlamentarnog dijaloga za pripremu fer i slobodnih izbora, na kojoj je ocijenjeno da se njime ne prevazilaze svi problemi izbornog procesa.

Na sjednici Radne grupe, na kojoj je predstavljen sistem za elektronsku identifikaciju birača prisustvovali su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Državne izbirne komisje (DIK), Delegacije Evropske unije i civilnog sektora.

Predstavnica MUP-a, Nataša Starovlah kazala je da je danas predstavljena demo aplikacija i da se na konačnoj verziji još radi. “MUP će do kraja janura imati gotovo softversko rješnje za uređaje“, kazala je Starovlah.

Ona je objasnila kako uređaj učitava dokumenta, navodeći da se podjednako mogu učitaviti podaci sa lične karte i pasoša.

Prema njenim riječima, potrebno je četiri sekunde da se brojevi sa dna dokumenta učitaju, a na taj način se iz baze podaci pojave na ekranu.

Starovlah je ukazala da aplikacija ima i dio koji precizira koliko je birača izašlo, koliko je identifikovano, za koliko je identifikacija pokušana više puta, kao i koliko je onih koji su pokušali da budu identifikovani a ne nalaze se u sistemu.

“Ukoliko je lice već identifikano uređaj o tome objavljuje obavještenje, ukoliko nije, a ta se osoba nalazi u biračkom spisku o tome će izaći potvrda. Ukoliko lica uopšte nema, uređaj obavještava da to lice nije u biračkom spisku”, precizirala je Starovlah.

Ona je kazala da je uređaj u svakim trenutku može da pokaže koliki je procenat izlaznosti na tom biračkom mjestu.

Nemoguće je, kako je navela Starovlah, da u uređaju bude neko koji nije na tom biračkom mjestu.

Ona je ukazala da je za rad sistema neophodna električna energija i da bi svaka druga mogućnost napajanja bila neracionalna i komplikovana za upotrebu.

„Ukoliko bude nestala struja na par minuta uređaj će da nastaviti da radi, a ukoliko dođe do višesatnog nestanka struje uređaj neće funkcionisati“, objasnila je Starovlah.

Ona je navela da se ni na koji način ne mogu prenijeti podaci iz uređaja na neki drugi. „Nema blututa, nema modema, nema ničega. Ova radna stanica tih stvari nema“.

Starovlah je dodala da MUP radi na zaštiti podataka u slučaju otuđenja uređaja i pojasnila da nije bilo moguće umjesto dokumenta koristiti otiske prstiju građana, jer je to vrlo osjetljiv podatak, a MUP mora da vodi računa o zaštiti podatka građana.

Ona je podsjetila da je AFIS sistem jako komplikovan za upotrebu i da je za njegovu implemetaciju potrebno mnogo vremena.

IMG 7407

Funkcioner Demosa, Goran Danilović, kazao je da mu se ne dopada što uređaj apsolutno zavisi od električne energije u svakom trenutku.

“Bilo je dogovoreno da postoji neko interno napajanje od makar dva sata za slučaj električnog udara ili prestanka napajanja”, podsjetio je on.

Prema njegovim riječima, po novom izbornom zakonodavstvu nije suspendovana knjiga u koju se birač upisuje prilikom glasanja. “Ono što bude u softveru biće i na papiru”

“Birač se potpisuje u knjizi koja je mehanička kontrola elektronske stanice i nema potrebe, da se na odresku koji štampa sistem za elektronsku identifikaciju, potpisje birač”, smatra Danilović.

On je ukazao da nema potrebe da se dobijaju dva odreska, jer u zakonu to nije predviđeno.

”Iz razloga da birač ne može sa biračkog mjesta izaći sa potvrdom kao što ni do sad nije izlazio i tu potvrdu nekom dati i za to dobiti bilo šta”, rekao je on.

Odrezak, kako je pojasnio, treba prilagoditi i ostaviti prostor sa druge strane da se potpišu dvojica ljudi.

“Glasanje je završeno tek onog trenutka kad predsjednik odbora i njegov zamjenijk iz dva suprotna politička tabora potpišu odrezak zajedno sa kuponima”, ukazao je Danilović.

On je dodao da uređaj mora biti okrenut prema komisiji, a ne prema biraču.

Danilović je rekao da je uređaj prije godinu trebao biti predstavljen u paralamentu i da je za kašnjenje odgovorna parlamentarna većina.

IMG 7419

Koopredsjedavajući Radnom grupom, Milutin Simović, je rekao da u grupi postoji veliki optimizam i da su na dobrom putu da se do sledećih izbornih iskušenja implementira izborno zakonodavstvo u punom kapacitetu.

“Ohrabreni smo da smo dobili ono što je definisano u Zakonu i mislim da svi dalji procesi nakon ovakve prezentacije i suočavanjem sa uređajem za elektronsku identifikaviju trebaju da budu motiv da u narednim danima riješimo i druga pitanja”, poručio je Simović.

Simović je kazao da bi nabavka uređaja prema projekcijama trebalo da košta 2,5 miliona eura.

„Trebalo je nabaviti sredstva mimo budžetskih, trebalo je doći do dobavljača, nabaviti opremu, organizovati određene tenderske procedure, sve su to razlozi koji su nas doveli do ovog kašnjenja“, pojasnio je Simović.

Predstavnik DIK-a, Vlado Dedović je poručio da koncept elektronske identifikacije mora biti primijenjen na svim narednim izborima počevši od lokalnih izbora u Tivtu.

„Konceptom elektronske identifikacije birača se ne prevazilaze svi problemi izbornog procesa“, smatra Dedović.

Prema njegovim riječima, postoji dio problema u izbornom procesu koji se dešava tokom samog izbornog procesa i dio problema koji se dešavaju izbornog dana, a van biračkog mjesta.

„S ove strane elektronska idntifikacija unapređuje proceduru glasanja na biračkom mjestu i doprinosi prevazilažnju tri kategorije problema, to je dvostruko glasanje, glasanje lica koja su umrla i osoba koja fizički nijesu u Crnoj Gori“, precizirao je Dedović.

On je dodao da je sve to moguće ostaviti pod pretpostavkom da birački odbori profesionalno i odgovorno rade svoj posao.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju, Dragan Koprivica, poručio je da niko ne treba i ne smije da pretpostavi da je sistemom za elektronsku identitifikacije završen posao. „Ovaj posao je danas tek počeo“.

„Ima da se pripremi i sredi softverski dio, dio koji se tiče pripreme i obuke kao i distribucije uređaja na biračka mjesta“, naveo je on.

Radna grupa nastaviće rad naredne sedmice kada su planirane posjete MUP-u i DIK-u.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...