Naslovnica Info Press info Predstavljena Evropska zatvorska pravila

Predstavljena Evropska zatvorska pravila

U Crnoj Gori ostvaren je veliki napredak u poboljšanju uslova u zatvorima i prevenciji torture, a ukoliko nadležni nastave takvim tempom brzo će biti ostvareni standardi država zapadne Evrope, ocijenjeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR).

Ta organizacija predstavila je danas brošuru Evropska zatvorska pravila Savjeta Evrope, koja su prevedena na crnogorski jezik, u okviru projekta Izgradnja društva bez torture i nekažnjivosti na Zapadnom Balkanu.

Milan Radović iz YIHR-a kazao je da brošura daje jasne smjernice o minimumu prava koja treba da imaju osuđenici i pritvorenici, i najavio da će ona biti dostavljena svima koji na bilo koji način rade sa osuđenicima, kao i osuđenicima, predstavnicima NVO i medija, koji djeluju u toj oblasti.

Radović je podsjetio da su prije šest godina pokrenuli priču oko torture i uslova u zatvorima.

„Sada kada pogledamo unazad, možemo reći da je ostvaren veliki napredak i da već danas imamo potpuno drugačiju situaciju po pitanju postupanja službenika i uslova za boravak osuđenika i pritvorenika“, ocijenio je on.

Radović je na konferenciji za novinare kazao da su i juče obavili monitoring posjetu Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), i da se na terenu može vidjeti koliko se radi.

Prema njegovim riječima, ulaskom u zidine zatvora vidi se da uprava preduzima brojne aktivnosti čiji rezultat će biti bolji kvalitet osuđenika-gradi se dio za maloljetnike, u izgradnji je i nova kuhinja, a sve veći broj osuđenika je i radno angažovan.

„Ukoliko nadležne institucije nastave ovim tempom i u ovom smjeru vrlo brzo ćemo imati ostvarene standarde kakve imaju države zapadne Evrope i razvijene demokratije“, kazao je Radović.

On je ukazao da ostaju i izazovi za nadležne, a kao primjer naveo je incident iz januara ove godine kada su osuđenici napali službenike ZIKS-a, nakon čega su se oni svetili osuđenicima.

„Još nije sprovedena efikasna istraga, i nije pokrenut postupak pred sudom za utvrđivanje odgovornosti službenika.Od tužilaštva očekujemo brze reakcije, jer su već na optuženičku klupu izvedeni osuđenici koji su izveli napad“, dodao je Radović.

zatvori

Šef Delegacije Evropske unije, Mitja Drobnič, kazao je da EU pridaje veliku važnost poštovanju ljudskih prava svakog čovjeka, u svakom trenutku i na svakom mjestu.

On je kazao da državne institucije moraju da obezbijede tretman osuđenih osoba i pritvorenika u skladu sa relevantnim međunarodnim standardima.

„Želio bih da naglasim da nedostatak resursa nikada ne može biti opravdanje za uslove u zatvoru, koji krše ljudska prava zatvorenika. U Crnoj Gori posebna pažnja treba da se posveti smanjivanju prenatrpanosti zatvora i poboljšanju zdravstvenih uslova u njima“, naveo je Drobnič.

On je ocijenio da Crna Gora treba da uloži dodatne napore kako bi izbjegla zatvorske kazne kada je to moguće, povećanom upotrebom sistema alternativne sankcije, i kako bi poboljšala infrastrukturu i programe za rehabilitaciju i resocijalizaciju pritvorenika, olakšala njihovu ponovnu integraciju i pomogla da postanu funkcionalni članovi društva.

„Nadamo se da će prevod Evropskih zatvorskih pravila na crnogorski jezik doprinijeti boljem tretmanu zatvorenika i boljem upravljanju objektima za zatvorenike“, kazao je Drobnič, navodeći da će EU nastaviti finansijsku, tehničku i ekspertsku podršku Crnoj Gori u toj oblasti.

Ministar pravde, Zoran Pažin, kazao je da država mora da poštuje i štiti ljudsko dostojanstvo, navodeći da je upravo ono „ograda ograda“ i svetionik u postupanju svakog državnog organa.

„Potreba da se štiti koncept ljudskog dostojanstva posebno dolazi do izražaja u zatvorima i društvo ni u jednom trenutku ne smiju da zaborave da lica lišena slobode ne smiju biti ni odbačena ni zaboravljena od društva“, ukazao je on.

Prema riječima Pažina, resocijalizacija treba da počne sa prvim kontaktom sa zatvorskom ustanovom.

„Lica lišena slobode moraju da uživaju i pravnu sigurnost što znači da imaju pravo na djelotvorno pravno sredstvo u svakoj situaciji kada postoji sumnja da su im prva ai slobode povrijeđeni. Zato je izdavanje ove brošure veoma značajno“, ocijenio je ministar.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Peer review misija Evropske komisije u Crnoj Gori od 5. do 9. decembra

0
Peer review misija Evropske komisije boraviće u Crnoj Gori od 5. do 9. decembra, s ciljem analize institucionalnog okvira nezavisnih nadzornih ili regulatornih institucija, radi procjene...

 U Bariju zvanično pokrenut program Interreg IPA Južni Jadran

0
Danas je u Bariju održana svečana konferencija na kojoj je zvanično pokrenut novi program Interreg IPA Južni Jadran, kojim se podržava prekogranična saradnja između...

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore dobio vrijednu meteorološku opremu

0
U Podgorici je juče predstavljena meteorološka oprema namijenjena Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, koja uključuje meteorološku stanicu, server i računare za numeričku...

U Beranama održan Sajam zapošljavanja mladih u okviru projekta PRAXIS

0
U Beranama je danas o održan Sajam zapošljavanja mladih, koji je okupio 116 učesnika i oko tridesetak izlagača  iz osnovnih i srednjih škola, organizacija...

Pregled aktivnosti MEP-a u prvih 200 dana rada Vlade

0
Povodom 200 dana rada 43. Vlade Crne Gore, Ministarstvo evropskih poslova je pripremilo pregled ključnih aktivnosti koji možete pogledati ovdje. MINSTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA