Naslovnica Info Press info Predstavljene mogućnosti finansiranja opštinskih razvojnih projekata

Predstavljene mogućnosti finansiranja opštinskih razvojnih projekata

U Budvi je u toku dvodnevna radionica na temu “Mogućnosti finansiranja opštinskih razvojnih projekata”, koji organizuju Zajednica opština Crne Gore i Udruženje vodovoda Crne Gore u okviru projekta “Regionalna mreža za razvoj kapaciteta (RCDN) u oblasti vodosnabdjevanja i tretmana otpadnih voda u jugoistočnoj Evropi”.

Cilj radionice je da se predstave mogućnosti finansiranja opštinskih razvojnih projekata, sa naglaskom na projekte u sektoru vodosnabdijevanja i tretmatna otpadnih voda, kako bi se povećala efikasnost i efektivnost i unaprijedili kapaciteti lokalnih samouprava i vodovodnih društava za dobijanje finansijskih sredstva za implementaciju projekata u ovoj oblasti.

Na radionici je prvog dana govorio Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore, koji je izrazio zadovoljstvo zbog organizovanja ovakve radionice za predstavnike jedinica lokalne samouprave i vodovodnih društava.

„Zajednica opština Crne Gore je prepoznala važnost ovog projekta i uključila se u njegovu realizaciju, kako bi doprinijela ostvarivanju glavnih rezultata koji se očekuju od projekta. Osim jačanja kapaciteta samih asocijacija uključenih u projekat, Regionalna mreža će umnogome doprinijeti jačanju kapaciteta opštinskih uprava i vodovodnih preduzeća – članica ovih asocijacija u efikasnoj organizaciji i efektivnom upravljanju sistemima za vodosnabdjevanje i odvođenje komunalnih otpadnih voda, ali i uspostavljanju partnerstava i razmjeni iskustava i dobre prakse, te stvaranju povoljnog ambijenata za razvoj kapaciteta u predmetnim oblastima.“ istakao je Bojadžić.

IMG 6fdaf36e4866b8f860ca165abbd9487b V

Ivana Vojinović, šefica radne grupe za pregovaračko poglavlje 27- Životna sredina i klimatske promjene, predstavila je obaveze koje treba ispuniti u sektoru vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda, a koja proizilaze iz ovog Poglavlja. Istakla je da je kvalitet voda najveći podsektor životne sredine, te da ima najveće implikacije na druge sektore. „Od projektovanih 1,5milijardi € do 2035. godine, najveći finansijski teret u visini od 841 milion eura upravo se tiče oblasti kvaliteta voda, i to izgradnje postrojenja za prečišćavanje komunalnih i izgradnje infrastrukture u oblasti pijaće vode i zaštite od poplava“, istakla je Vojinović. Podsjetila je da je u junu 2017. Vlada usvojila Strategiju upravljanja vodama, čime su uspostavljeni dugoročni pravci i ciljevi upravljanja vodama i očuvanja kvaliteta voda.

Bojan Vujović, šef kancelarije nacionalnog IPA koordinatora, predstavio je mogućnosti finansiranja opštinskih razvojnih projekata u sektoru vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda kao i projekata iz oblasti energetske efikasnosti. Vujović je naglasio da je osnov opšte razvojne politike države razvoj na lokalnom nivou, gdje lokalne samouprave imaju važnu ulogu u dijelu planiranja, pripreme, finansiranja i sprovođenja važnih razvojnih projekata. Istakao je da je Akcionim planom za ispunjavanje zahtjeva kohezione politike EU, kao jedna od ključnih mjera, predviđeno je unapređenje kapaciteta opština za korišćenje fondova ESI nakon članstva u EU.

IMG 20190320 093736

Bojan Lazović, predsjednik Skupštine udruženja vodovoda Crne Gore, upoznao je prisutne sa inicijativom Udruženja vodovoda oko izrade projekta zamjene azbestnocementnih cijevi na teritoriji Crne Gore.

Darko Mrvaljević, predsjednik Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zajednice opština, upoznao je prisutne o mogućnostima finansiranja projekata u sektoru sektoru vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda kroz EU fondove.

Na kraju prvog dana, predstavljen je projekat “Regionalna mreža za razvoj kapaciteta (RCDN) u oblasti vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda u jugoistočnoj Evropi”, ključne prednosti i vrijednosti koje donosi RCDN mreža.

Za drugi dan konferencije predviđeno je predstavljanje IPARD II programa, kao i predstavljanje iskustva Hrvatske u fomiranju lokalnih akcionih grupa (LAG) gdje će biti predstavljen jedan od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj – LAG „Laura. Takođe će biti predstavljeni rezultati Mreže opštinskih projekt menadžera, kao i uspostavljanje i funkcionisanje Fonda za podršku opštinskim projektima koji se finansiraju iz donatorskih sredstava (Rivolving fond).

Radionici prisustvuju članovi Mreže opštinskih projekt menadžera, predstavnici vodovodnih društava, kao i predstavnici resornog ministarstva i drugih relevantnih institucija u sektoru voda iz Crne Gore.

 ZAJEDNICA OPŠTINA CRNE GORE

Saopštenja

Crna Gora otvorena da iskustva i ekspertizu iz pregovaračkog procesa podijeli sa makedonskom administracijom

0
Crna Gora  i Sjeverna Makedonija baštine tradicionalno prijateljske odnose i sadržajnu saradnju. Sjeverna Makedonija cijeni dostignuća Crne Gore i otvorenost da iskustva i ekspertizu...

Predstavnici MEP-a učestvovali na Regionalnoj konferenciji o pripremi nacionalne verzije pravne tekovine EU

0
Predstavnici Ministarstva evropskih poslova učestvovali su u Regionalnoj konferenciji o pripremi nacionalne verzije pravne tekovine Evropske unije održanoj u Beogradu 26. septembra povodom Evropskog...

Online kviz za osnovce povodom Evropskog dana jezika

0
Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore nastavlja sa obilježavanjem Evropskog dana jezika – 26. septembra. Tim...

Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva

0
Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih...

Oglas za nacionalnu kontaktnu osobu u Ministarstvu evropskih poslova u okviru Interreg Euro-MED i...

0
Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u svojstvu Nacionalnog tijela u okviru Interreg Euro-MED programa i Nacionalne URBACT tačke u okviru URBACT IV programa, poziva...