Naslovnica Press info Press IPA Prekoganični projekti dobar model za prevazilaženje izazova država na putu prema EU

Prekoganični projekti dobar model za prevazilaženje izazova država na putu prema EU

Brojni projekti prekogranične saradnje, koje su države Zapadnog Balkana zajednički sprovele, snažan su podsticaj procesu evropske integracije i način za prevazilaženje pojedinačnih izazova na putu prema Evropskoj uniji, poručeno je na obilježavanju Dana evropske saradnje.

U Podgorici je danas, u okviru obilježavanja Dana evropske saradnje, kojim se slave dostignuća i rezultati prekogranične saradnje, u galeriji Klub u Dvorcu Petrovića, otvorena izložba fotografija koje ilustruju rezultate projekata evropske saradnje.

DSC 1205

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević rekao je, na otvaranju izložbe, da je evropska saradnja model koji zemljama u procesu pristupanja pruža mogućnost da uzajamno razmjenjuju iskustva i znanja i da kroz međusobnu saradnju i saradnju s državama članicama usvajaju evropske standarde u različitim oblastima.

Drljević je kazao da je Crna Gora, u periodu od 2007. do 2013. godine, veoma uspješno iskoristila mogućnosti saradnje, učešćem u 227 projekata, ukupne vrijednosti 38 miliona eura.

„Naročito smo ponosni na činjenicu da je, iako najmanja država u regionu, Crna Gora u ovom periodu sprovela najveći broj bilateralnih prekograničnih projekata, što potvrđuje da ona valjano koristi i raspoložive administrativne kapacitete i mogućnosti koje ovi programi pružaju, i na taj način aktivno doprinosi stvaranju stabilnog i prosperitetnog regiona“, dodao je on.

Kako je rekao, crnogorske organizacije i institucije i sada, u okviru tekuće finansijske perspektive 2014-2020, učestvuju u devet programa prekogranične saradnje i s istim entuzijazmom sprovode ukupno 104 projekta, u ukupnoj vrijednosti od 113,8 miliona eura.

DSC 0010

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Odrone Urbonavićute, podsjetila je da se Dan evropske saradnje obilježava od 2012. godine, ali da saradnja među državama EU i susjednih zemalja traje više do 20 godina.

„Evropska teritorijalna saradnja je instrument EU koji povezuje ljude iz susjednih zemalja radi prevazilaženja zajedničkih problema koje sama država ne može lako riješiti. Kombinovanjem vještina i resursa evropska teritorijalna saradnja doprinosi mnogim važnim oblastima, kao što su životna sredina, kulturno nasleđe, turizam“, istakla je ona.

DSC 1244

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, Aleksandar Mitrović, naveo je da su brojni segmenti crnogorskog obrazovnog sistema unaprijeđeni kroz korišćenje IPA fondova, počev od Crnogorskog okvira kvalifikacija, preko unapređenja socijalne inkluzije kroz uspostavljanje resurnih centara i uvođenja ECDL standarda do opremanja kabineta srednjih stručnih škola.

„Ti projekti su odraz usmjerenosti i opredijeljenosti na međusobnu saradanju jednog zajedničkog prostora i evropske ideje koju dijelimo“, istakao je Mitrović.

DSC 0077

DSC 0063

Dan evropske saradnje biće obilježen i nastupom Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”, kao i sportsko-rekreativnim aktivnostima u kojima će učestvovati učenici Osnovne škole „Maksim Gorki“. Na platou ispred knjižare Karver večeras će biti prikazani dokumentarni filmovi o rezultatima teritorijalne saradnje, nakon čega će nastupiti grupa VIS Tetra. Učenici Osnovne škole „Đoko Prelević“ – Ubli i Osnovne škole „Oktoih“ –Područno odjeljenje u Dajbabama posjetiće sjutra Muzej kralja Nikole na Cetinju i Lipsku pećinu, kao jedan od rezultata teritorijalne saradnje.

DSC 0152

DSC 0136

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Konferencija EUSAIR: Zajednički problemi traže zajednička rješenja

0
Zemlje članice Strategije EU za jadransko-jonski region (EUSAIR) dijele isto more, rijeke, povezane su planinskim masivima zato treba da se zajedno suočavaju sa problemima...

Nova struktura za pregovore o pristupanju EU za bolju dinamiku i kvalitet reformi

0
S ciljem unapređenja dinamike i kvaliteta reformi u okviru procesa pristupanja EU, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila novu odluku o uspostavljanju strukture za...

Dvadeseti broj Biltena Ministarstva evropskih poslova

0
Dvadeseti broj Biltena o evropskoj integraciji predstaviće najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom drugog kvartala 2022. Bilten možete preuzeti ovdje. SEKTOR ZA INFORMISANJE...

Evropska integracija je mehanizam za dostizanje boljeg kvaliteta života građanki i građana

0
Bolji kvalitet života naših građanki i građana je ključni cilj ove Vlade, a proces evropske integracije i buduće članstvo u EU su najbolji mehanizam...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu radnih grupa za 33 pregovaračka poglavlja

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...