Naslovnica Press info Press IPA Prekoganični projekti dobar model za prevazilaženje izazova država na putu prema EU

Prekoganični projekti dobar model za prevazilaženje izazova država na putu prema EU

Brojni projekti prekogranične saradnje, koje su države Zapadnog Balkana zajednički sprovele, snažan su podsticaj procesu evropske integracije i način za prevazilaženje pojedinačnih izazova na putu prema Evropskoj uniji, poručeno je na obilježavanju Dana evropske saradnje.

U Podgorici je danas, u okviru obilježavanja Dana evropske saradnje, kojim se slave dostignuća i rezultati prekogranične saradnje, u galeriji Klub u Dvorcu Petrovića, otvorena izložba fotografija koje ilustruju rezultate projekata evropske saradnje.

DSC 1205

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević rekao je, na otvaranju izložbe, da je evropska saradnja model koji zemljama u procesu pristupanja pruža mogućnost da uzajamno razmjenjuju iskustva i znanja i da kroz međusobnu saradnju i saradnju s državama članicama usvajaju evropske standarde u različitim oblastima.

Drljević je kazao da je Crna Gora, u periodu od 2007. do 2013. godine, veoma uspješno iskoristila mogućnosti saradnje, učešćem u 227 projekata, ukupne vrijednosti 38 miliona eura.

„Naročito smo ponosni na činjenicu da je, iako najmanja država u regionu, Crna Gora u ovom periodu sprovela najveći broj bilateralnih prekograničnih projekata, što potvrđuje da ona valjano koristi i raspoložive administrativne kapacitete i mogućnosti koje ovi programi pružaju, i na taj način aktivno doprinosi stvaranju stabilnog i prosperitetnog regiona“, dodao je on.

Kako je rekao, crnogorske organizacije i institucije i sada, u okviru tekuće finansijske perspektive 2014-2020, učestvuju u devet programa prekogranične saradnje i s istim entuzijazmom sprovode ukupno 104 projekta, u ukupnoj vrijednosti od 113,8 miliona eura.

DSC 0010

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Odrone Urbonavićute, podsjetila je da se Dan evropske saradnje obilježava od 2012. godine, ali da saradnja među državama EU i susjednih zemalja traje više do 20 godina.

„Evropska teritorijalna saradnja je instrument EU koji povezuje ljude iz susjednih zemalja radi prevazilaženja zajedničkih problema koje sama država ne može lako riješiti. Kombinovanjem vještina i resursa evropska teritorijalna saradnja doprinosi mnogim važnim oblastima, kao što su životna sredina, kulturno nasleđe, turizam“, istakla je ona.

DSC 1244

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, Aleksandar Mitrović, naveo je da su brojni segmenti crnogorskog obrazovnog sistema unaprijeđeni kroz korišćenje IPA fondova, počev od Crnogorskog okvira kvalifikacija, preko unapređenja socijalne inkluzije kroz uspostavljanje resurnih centara i uvođenja ECDL standarda do opremanja kabineta srednjih stručnih škola.

„Ti projekti su odraz usmjerenosti i opredijeljenosti na međusobnu saradanju jednog zajedničkog prostora i evropske ideje koju dijelimo“, istakao je Mitrović.

DSC 0077

DSC 0063

Dan evropske saradnje biće obilježen i nastupom Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”, kao i sportsko-rekreativnim aktivnostima u kojima će učestvovati učenici Osnovne škole „Maksim Gorki“. Na platou ispred knjižare Karver večeras će biti prikazani dokumentarni filmovi o rezultatima teritorijalne saradnje, nakon čega će nastupiti grupa VIS Tetra. Učenici Osnovne škole „Đoko Prelević“ – Ubli i Osnovne škole „Oktoih“ –Područno odjeljenje u Dajbabama posjetiće sjutra Muzej kralja Nikole na Cetinju i Lipsku pećinu, kao jedan od rezultata teritorijalne saradnje.

DSC 0152

DSC 0136

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Oblasti informatičkog društva i medija važne za članstvo Crne Gore u EU

0
„Pregovaračka struktura i donosioci odluka prepoznaju važnost oblasti informatičkog društva i medija, i vjerujem da će  značaj ove oblasti u narednom periodu rasti, ne...

Čitajte sedamnaesti broj biltena Kancelarije za evropske integracije

0
Sedamnaesti broj Biltena Kancelarije za evropske integracije predstaviće najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom trećeg kvartala 2021. Bilten možete preuzeti ovdje. SEKTOR ZA...

Reforma pravosuđa ključ ubrzanja evropskog puta

0
Zamora, makar u slučaju Crne Gore, nema i ne smije biti. Mislim da možemo reći da smo proces pristupanja doveli do pred završnu fazu...

Realizacija obaveza iz Dinamičkog plana važna za napredak u poglavlju 24

0
„Realizacija obaveza iz Dinamičkog plana za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, koje su u skladu sa preporukama iz ovogodišnjeg Izvještaja EK, osiguraće...

Ocjene iz Izvještaja EK podsticaj za efikasniji rad u poglavlju 17

0
„Ocjene iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komsije vidimo kao podsticaj za još efikasniji rad u narednom periodu s ciljem ispunjavanja preostalih obaveza u dijelu usklađivanja...