Naslovnica Press info Press IPA Prekograničnom saradnjom do jačanje energetske efikasnosti u Opštini Tuzi

Prekograničnom saradnjom do jačanje energetske efikasnosti u Opštini Tuzi

„Projekat Održive lokalne energetske zajednice – LEC predstavlja priznanje za opštinu Tuzi, kao vodećeg partnera na projektu, da ima razvijene kapacitete i kredibilnost za učešće u zahtjevnim projektima prekogranične saradnje“, kazao je savjetnik glavne pregovaračice i nacionalne IPA koordinatorke, Bojan Vujović.

On je danas učestvovao na radionici koju je organizovala Opština Tuzi, u okviru projekta Budućnost građanske energije: Održive lokalne energetske zajednice – LEC, koji se finansira iz Interreg IPA prekograničnog programa Italija-Albanija-Crna Gora.

Vujović je izrazio zadovoljstvo aktivnim učešćem Opštne Tuzi u projektima koji se finansiraju iz IPA sredstava. Posebno je pozdravio realizaciju konkretnih aktivnosti kroz projekat LEC koje će obuhvatiti investicije u bolju izolaciju Mješovite srednje škole “25. maj” u Opštini Tuzi, što će, kako je kazao, osim uticaja na unaprjeđenje uslova za zaštitu životne sredine, imati za cilj i poboljšanje uslova rada učenika.

Predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj je istakao da ta opština realizuje pet projekata, od čega su dva u okviru prekograničnog programa Italija-Albanija-Crna Gora. Kako je kazao, put Crne Gore je put evropskih načela i njega će pratiti i lokalne samouprave koje imaju veliku ulogu u procesu usvajanja i ostvarivanja dobre prakse.

Šefica kancelarije za međunarodnu saradnju u Opštini Tuzi, Amra Pepić, predstavila je očekivane rezultate i zmačaj projekta LEC za Opštinu Tuzi u procesu stvaranja uslova za prerastanje u „zelenu“ opštinu i promociju evropskih vrijednosti u oblasti energetske efikasnosti.

Radionica je imala za cilj razmatranje ideja, potreba i mogućnosti razvoja u oblastima očuvanja energije, energetske efikasnosti i promocije obnovljivih izvora energije.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...