Naslovnica Info Press info Premijer Abazović: Naš sljedeći veliki cilj je članstvo u EU

Premijer Abazović: Naš sljedeći veliki cilj je članstvo u EU

„Danas je šesta godišnjica članstva Crne Gore u NATO, a sljedeći veliki cilj je članstvo u Evropskoj uniji. Postoje interni izazovi, ali smo pokazali da imamo kapaciteta da postignemo politički konsenzus kada su u pitanju važna politička pitanja, a očekujem da će taj konsenzus biti još lakše postići nakon parlamentarnih izbora“, poručio je predsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je danas u Budvi ugostio delegacije ministarstava evropskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), u okviru završetka predsjedavanja Crne Gore ovom inicijativom. Ministarski sastanak je bi prilika za razmjenu mišljenja u vezi sa izazovima sa kojima se širi region suočava na putu ka EU, te mogućnostima za unapređenje saradnje i partnerstva, uz podršku kolega i partnera iz Evropske unije.

Premijer Abazović je kazao da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i da je prepoznata kao partner koji je spreman da se solidariše kako sa zemljama Unije, tako i sa onim koji teže da postanu članice.

„Nakon rata koji se desio u Ukrajini, EU treba da ima više razumijevanja za aspiracije nekih zemalja i vodi otvoreniju politiku. Mora voditi računa o uticaju trećih strana i negativnom uticaju koji je moguć u ovom regionu. Politika sa nedostatkom vizije i spore odluke nisu korisne, a zemlje regiona treba da daju sve od sebe i da ispune sve obaveze“, poručio je Abazović.

„Mi ne vidimo drugu opciju za Crnu Goru. Imamo samo jedan put Podgorica-Brisel, a to je jednosmjerna ulica. Da bi je osposobili treba da uklonimo sve barijere sa te ulice“, kazao je premijer.

“Vrijeme je za dodatno jačanje veza Zapadnog Balkana sa EU. Uvjerena sam da će naša proevropska budućnost biti obezbijeđena uz snažnu političku podršku EU i međunarodne zajednice i da će Novi plan rasta za Zapadni Balkan koji je prošle nedjelje najavila predsjednica Evropske komisije, biti novi impuls za građane Zapadnog Balkana i podsticaj njihovim vladama da preduzmu nove korake”, kazala je koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova, ministarka Ana Novaković Đurović.

Ona je kazala da iako je dinamika pregovora uglavnom stabilna, nije zadovoljna tempom evropskih integracija u poslednjih nekoliko godina i da Vlada želi da intenzivira aktivnosti na tom planu, za šta ima snažnu podršku građana.

“Ostajemo u potpunosti posvećeni sprovođenju evropskih standarda i strukturnim reformama našeg društva, sa primarnim ciljem da javne usluge učinimo boljim, efikasnijim i prilagođenim potrebama građana, turista, investitora i preduzetnika. Fokusiraćemo se na digitalnu transformaciju kako bismo brzo odgovorili na rastuće zahtjeve u pogledu efikasnosti, transparentnosti i povećanog pristupa javnim uslugama. Vlada će pokazati svoju otvorenost prema građanima, ne samo kroz transparentnost rada, već i kroz dijalog sa organizacijama civilnog društva kao važnim partnerima u sprovođenju preostalih reformi”, poručila je Novaković Đurović.

Ona je, govoreći o posljedicama klimatskih promjena istakla da svi u regionu treba da težimo da postanemo prepoznati kao zelene destinacije i da znamo da je naša budućnost u ekološki održivim projektima. U tom kontekstu je istakla da se raduje Ekonomskom i investicionom planu Evropske komisije, koji će podstaći dugoročni oporavak, podržan zelenom i digitalnom tranzicijom, što će dovesti do održivog ekonomskog rasta, sprovođenja reformi potrebnih za napredovanje na putu ka EU i dovođenja Zapadnog Balkana bliže jedinstvenom tržištu EU.

Ministarka je istakla uvjerenje da će primjena nove metodologije omogućiti drugim zemljama kandidatima da pokažu vidljivost reformi i političke posvećenosti i da dopuste EU da zadrži kredibilan pristup zasnovan na zaslugama u procesu proširenja.

“Vlada Crne Gore cijeni ukupnu posvećenost i saradnju svih država regiona na putu prema članstvu  u EU.  Naša zajednička obaveza je da radimo zajedno i zadržimo zamah proširenja.

Imajući u vidu da su naši ciljevi suštinski posvećeni stalnom unapređenju kvaliteta života svih građana, zajedničkim snagama želimo da razvijemo snažnije društvo i stvorimo konstruktivnu atmosferu za evropsku perspektivu regiona”, zaključila je Novaković Đurović.

Sastanak delegacija ministarstava evropskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP),  je organizovan uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke Vlade.

Naredno predsjedavanje Procesu  saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), od Crne Gore preuzima Sjeverna Makedonija.

Foto i video: https://flic.kr/s/aHBqjAGyBP

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Online kviz za osnovce povodom Evropskog dana jezika

0
Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore nastavlja sa obilježavanjem Evropskog dana jezika – 26. septembra. Tim...

Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva

0
Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih...

Oglas za nacionalnu kontaktnu osobu u Ministarstvu evropskih poslova u okviru Interreg Euro-MED i...

0
Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u svojstvu Nacionalnog tijela u okviru Interreg Euro-MED programa i Nacionalne URBACT tačke u okviru URBACT IV programa, poziva...

Novi podsticaj saradnji u oblasti Južnog Jadrana kroz fondove EU

0
Kroz projekte finansirane putem trilateralnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, crnogorske institucije i organizacije iskoristile su oko...

Vebinari posvećeni Drugom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona

0
Program Dunavskog regiona objaviće 2. oktobra 2023. godine Drugi poziv za dostavljanje predloga projekata. Poziv će trajati do 29. februara 2024. godine i biće otvoren...