Naslovnica Info Press info Premijer Abazović: Naš sljedeći veliki cilj je članstvo u EU

Premijer Abazović: Naš sljedeći veliki cilj je članstvo u EU

„Danas je šesta godišnjica članstva Crne Gore u NATO, a sljedeći veliki cilj je članstvo u Evropskoj uniji. Postoje interni izazovi, ali smo pokazali da imamo kapaciteta da postignemo politički konsenzus kada su u pitanju važna politička pitanja, a očekujem da će taj konsenzus biti još lakše postići nakon parlamentarnih izbora“, poručio je predsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je danas u Budvi ugostio delegacije ministarstava evropskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), u okviru završetka predsjedavanja Crne Gore ovom inicijativom. Ministarski sastanak je bi prilika za razmjenu mišljenja u vezi sa izazovima sa kojima se širi region suočava na putu ka EU, te mogućnostima za unapređenje saradnje i partnerstva, uz podršku kolega i partnera iz Evropske unije.

Premijer Abazović je kazao da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i da je prepoznata kao partner koji je spreman da se solidariše kako sa zemljama Unije, tako i sa onim koji teže da postanu članice.

„Nakon rata koji se desio u Ukrajini, EU treba da ima više razumijevanja za aspiracije nekih zemalja i vodi otvoreniju politiku. Mora voditi računa o uticaju trećih strana i negativnom uticaju koji je moguć u ovom regionu. Politika sa nedostatkom vizije i spore odluke nisu korisne, a zemlje regiona treba da daju sve od sebe i da ispune sve obaveze“, poručio je Abazović.

„Mi ne vidimo drugu opciju za Crnu Goru. Imamo samo jedan put Podgorica-Brisel, a to je jednosmjerna ulica. Da bi je osposobili treba da uklonimo sve barijere sa te ulice“, kazao je premijer.

“Vrijeme je za dodatno jačanje veza Zapadnog Balkana sa EU. Uvjerena sam da će naša proevropska budućnost biti obezbijeđena uz snažnu političku podršku EU i međunarodne zajednice i da će Novi plan rasta za Zapadni Balkan koji je prošle nedjelje najavila predsjednica Evropske komisije, biti novi impuls za građane Zapadnog Balkana i podsticaj njihovim vladama da preduzmu nove korake”, kazala je koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova, ministarka Ana Novaković Đurović.

Ona je kazala da iako je dinamika pregovora uglavnom stabilna, nije zadovoljna tempom evropskih integracija u poslednjih nekoliko godina i da Vlada želi da intenzivira aktivnosti na tom planu, za šta ima snažnu podršku građana.

“Ostajemo u potpunosti posvećeni sprovođenju evropskih standarda i strukturnim reformama našeg društva, sa primarnim ciljem da javne usluge učinimo boljim, efikasnijim i prilagođenim potrebama građana, turista, investitora i preduzetnika. Fokusiraćemo se na digitalnu transformaciju kako bismo brzo odgovorili na rastuće zahtjeve u pogledu efikasnosti, transparentnosti i povećanog pristupa javnim uslugama. Vlada će pokazati svoju otvorenost prema građanima, ne samo kroz transparentnost rada, već i kroz dijalog sa organizacijama civilnog društva kao važnim partnerima u sprovođenju preostalih reformi”, poručila je Novaković Đurović.

Ona je, govoreći o posljedicama klimatskih promjena istakla da svi u regionu treba da težimo da postanemo prepoznati kao zelene destinacije i da znamo da je naša budućnost u ekološki održivim projektima. U tom kontekstu je istakla da se raduje Ekonomskom i investicionom planu Evropske komisije, koji će podstaći dugoročni oporavak, podržan zelenom i digitalnom tranzicijom, što će dovesti do održivog ekonomskog rasta, sprovođenja reformi potrebnih za napredovanje na putu ka EU i dovođenja Zapadnog Balkana bliže jedinstvenom tržištu EU.

Ministarka je istakla uvjerenje da će primjena nove metodologije omogućiti drugim zemljama kandidatima da pokažu vidljivost reformi i političke posvećenosti i da dopuste EU da zadrži kredibilan pristup zasnovan na zaslugama u procesu proširenja.

“Vlada Crne Gore cijeni ukupnu posvećenost i saradnju svih država regiona na putu prema članstvu  u EU.  Naša zajednička obaveza je da radimo zajedno i zadržimo zamah proširenja.

Imajući u vidu da su naši ciljevi suštinski posvećeni stalnom unapređenju kvaliteta života svih građana, zajedničkim snagama želimo da razvijemo snažnije društvo i stvorimo konstruktivnu atmosferu za evropsku perspektivu regiona”, zaključila je Novaković Đurović.

Sastanak delegacija ministarstava evropskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP),  je organizovan uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke Vlade.

Naredno predsjedavanje Procesu  saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), od Crne Gore preuzima Sjeverna Makedonija.

Foto i video: https://flic.kr/s/aHBqjAGyBP

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...