Naslovnica Info Press info Premijer Marković sa NVO: Kontinuiran i konstruktivan dijalog je pokretačka snaga našeg...

Premijer Marković sa NVO: Kontinuiran i konstruktivan dijalog je pokretačka snaga našeg društva

Jedino kontinuiran i konstruktivan dijalog iz kojeg se uči i sazrijeva može i treba biti nova pokretačka snaga našeg društva, ne uslovljavanje, isključivost i jednostranost, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na okruglom stolu „Saradnja Vlade i NVO u procesu pristupanja EU“.

Kontinuitet dijaloga, dodao je on, unapređujemo iz dana u dan i drago mi je da smo prevazišli određene nedostatke istaknute na našem prethodnom sastanku. Međutim, predsjednik Vlade je zamjerio što na ovom sastanku nijesu došli oni koji su ključni kritičari Vladinih politika i rezultata u procesu pregovora.

Predsjednik Marković je istakao da smo kroz nekoliko zakonodavnih aktivnosti uspjeli da primijetno unaprijedimo ambijent za rad NVO sektora. Ove godine je iz državnog budžeta za projekte NVO opredijeljeno 3,5 miliona eura. Tendencija rasta budžetske podrške radu NVO je evidentna, pa je u protekle dvije godine Vlada kofinansirala 69 projekata NVO u ukupnom iznosu od 1,2 miliona eura.

„Crna Gora je od početka procesa pregovora zauzela stav o iskrenom i transparentnom pregovaranju. Ne samo da smo jedina zemlja koja je civilni sektor uvela u radne grupe, već svoje nedostatke i probleme nijesmo gurali pod tepih, nego smo ih stavljali na sto. Da o njima razgovaramo i da nađemo najbolje i primjenjivo rješenje za crnogorsko društvo“, rekao je Premijer i dodao da ne bi bilo korektno zloupotrijebiti takav pristup a informacije o problemima koristiti za ostvarivanje nekih drugih ciljeva ili kratkoročnih dnevno-političkih poena.

Predsjednik Marković je ponovio da Crna Gora predano radi na ispunjavanju obaveza iz svoje evropske agende i da za nas EU nema alternativu. Napominjući da su pregovori dvosmjeran proces, premijer Marković je rekao da pažljivo posmatramo dešavanja u EU te da smo ohrabreni izborom nove Evropske komisije kao i porukama koje nam govore da se proširenje vraća u fokus politike u Briselu.

„Razumijemo sadašnji evropski konekst i u odnosu na njega ponašamo se kao Evropljani. Ali, ono što želimo je evropsko liderstvo na prostoru Zapadnog Balkana, a ne bilo čije drugo koje ne dijeli ili ne pripada evropskom sistemu vrijednosti“, rekao je predsjednik Vlade.

On je istakao da u fokusu naših napora ostaje izgradnja stabilnog i snažnog sistema vladavine prava, kao temelja demokratskog društva kojem težimo.

„Značajna potvrda naših napora je nedavna vijest o usvajanju Izvještaja o ispunjenju početnih mjerila za poglavlje 8 – Konkurencija od strane Savjeta EU, što je korak dalje na putu do otvaranja jedinog preostalog poglavlja pravne tekovine“, rekao je premijer Marković.

On je istakao da smo sada ispunili većinu od ukupnog broja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Današnji sastanak sa NVO je treći ove godine na kojem premijer Marković neposredno razgovara sa predstavnicima civilnog sektora. Okrugli sto se organizuje u okviru projekta eu4me, koji finansira EU a implementira UNDP u Crnoj Gori.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je kazao da je počela sa radom nova Evropska komisija i da je to značajno za sve zemlje kandidate. On je dodao da se, iako je bilo nekih pomiješanih signala iz EU, proces proširenja nastavlja kao i da su vijesti o poglavlju 8 signal za to.

„Ako EU nešto obeća, Evropska unija će onda to ispuniti“, rekao je ambasador Orav i dodao da je važno da Crna Gora nastavi sa svojim reformama.

Osvrćući se na uloga NVO u procesu evropskih integracija, ambasador Orav je kazao da ona ne smije da bude potcijenjena. Dodao je da su u svom posljednjem izvještaju konstatovali da je poboljšano zakonodavno, institucionalno i finansijsko okruženje u kojem rade organizacije civilnog društva, te da su prisutni neki konkretni rezultati.

Predstavnici civilnog sektora pohvalili su pristup predsjednika Vlade da direktno razgovara sa njima i iskazali određene stavove i sugestije u odnosu na poglavlja u kojima učestvuju, a najviše iz oblasti vladavine prava i poljoprivrede.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmK5hgX8

VIDEO: https://youtu.be/ZawtEXxz-9s

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...