Naslovnica Info Press info Prihvatanjem Nove metodologije, Crna Gora potvrdila da je kredibilan i pouzdan partner...

Prihvatanjem Nove metodologije, Crna Gora potvrdila da je kredibilan i pouzdan partner EU

„Crna Gora je maja 2020. prihvatila revidiranu metodologiju pregovaranja,  kao izraz jasne opredijeljenosti da Zapadni Balkan bude dio evropske budućnosti, i prevashodno kao političku inicijativu koja se uklapa u postojeći pregovarački okvir između Crne Gore i EU, a koja proces treba da učini krediblnijim i opipljivijim, pruži podršku snažnijoj političkoj dimenziji i afirmisanju politike proširenja. Na taj način, Crna Gora je potvrdila da je kredibilan i pouzdan partner Uniji i da želi da ovaj podsticaj  iskoristi  na  najbolji  mogući  način,  kroz  definisanje  konkretnih  programa  rane integracije, snažnije korištenje pretpristupnih fondova i unapređenje sistema za puno sprovođenje pravne tekovine EU“, kazala je zamjenica glavne pregovaračice Crne Gore s EU, Dragana Marković.

Ona je danas učestvovala na online regionalnoj radionici na temu Nove metodologije pristupanja EU koju je organizovalo Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ.

Marković je podsjetila da se pregovarački proces Crne Gore, od otvaranja pristupnih pregovora, juna 2012, do danas, temeljio na tri ključna stuba: usklađenost  sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, reformama u vladavini prava i osiguranju ekonomskog rasta.

Ona je ukazala da je pregovaračka struktura prilagođena ovom novom mehanizmu i usmjerena na punu valorizaciju Nove metodologije, prevashodno u pogledu njenih dodatih vrijednosti i identifikovanja konkretnih mjera rane integracije i prije samog članstva u EU.

„To je za Crnu Goru dodatna vrijednost pristupnog procesa, s obzirom da podrazumijeva veću uključenost zemlje kandidata, u svojstvu posmatrača, u rad različitih EU inicijativa kako na političkom, tako i na ekspertskom nivou. Na taj način ćemo biti u mogućnosti da „praktikujemo članstvo i prije zvaničnog članstva“ i osiguramo vidljivije prisustvo na evropkom nivou”, kazala je Marković.

U tom kontekstu, ona je istakla da iskustva država koje su posljednje pristupile EU možda i najjasnije pokazuju u kojoj mjeri je blagovremena i adekvatna pripremljenost za obaveze koje proizilaze iz članstva važna, kako prilikom ulaska, tako i daljeg funkcionisanja u okviru EU.

“Insistiranje na učincima u vladavini prava je u potpunosti usklađeno s prioritetima zasnovanim na principu nulte korupcije i snažne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok je dodata vrijednost revidirane metodologije prepoznata prevashodno u njenom intenzivnijem političkom smjeru i činjenici da zagovara jače političko upravljanje i ubrzanu integraciju.

Na Regionalnoj radionici su govorili savjetnica u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri EU, Daniela Žunec Brandt, zamjenik šefa Jedinice za tematsku podršku vladavini prava, upravljanju i bezbjednosti u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i politiku proširenja (DG NEAR), Volfgang Nozar, raniji ministar evroskih poslova i glavni pregovarač Crne Gore s EU, Aleksandar Andrija Pejović i pomoćnik ministarke za evropske integracije Republike Srbije, Miroslav Gačević.

Osim predstavnika Kancelarije za evropske integracije Crne Gore, na radionici su učestvovali predstavnici nadležnih institucija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...