Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Pristupanje EU će ići planiranom dinamikom

Pristupanje EU će ići planiranom dinamikom

Članstvo Crne Gore u NATO znatno će unaprijediti poziciju koju država ima pred evropskim partnerima, ocijenio je nacionalni koordinator za Evropsku uniju, Aleksandar Andrija Pejović, navodeći da će, bez obzira na aktuelna dešavanja, pristupanje EU teći planiranom dinamikom.

On je kazao da će prijem u NATO biti potvrda da je Crna Gora kvalitetno sprovela potrebne reforme, posebno u oblasti vladavine prava koja je zajednički imenitelj dva integracijska procesa.

„To će značiti da smo na polju pravosuđa, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala koji su od suštinskog značaja za naš evropski put, napravili značajne pomake i da je to prepoznato i vrednovano od članica Alijanse“, rekao je Pejović agenciji MINA.

On je ocijenio da će članstvo u NATO dodatno osnažiti ugled Crne Gore u svijetu i poboljšati perspektive za strana ulaganja što će se pozitivno odraziti na ekonomski napredak države.

„Ne treba zaboraviti da je najveći broj članica Alijanse, dio i EU i sigurno će naše punopravno učešće znatno doprinijeti poziciji koju imamo pred evropskim partnerima“, ocijenio je Pejović.

On smatra da će se pozitivne reperkusije članstva u NATO-u osjetiti i na proces evropske integracije.

„Međutim, svjesni smo da nas na tom polju očekuje nastavak rada u 33 pregovaračka poglavlja. Koliko brzo će proces teći zavisiće od naših unutrašnjih kapaciteta da sprovodimo preuzete obaveze. Imajući u vidu dosadašnji tempo, ali i planove za naredni period, ne sumnjam da će rezultati biti dobri“, istakao je Pejović.

On je dodao da je proces evropske integracije uvijek u fokusu rada Vlade, jer je to strateški vanjskopolitički cilj države.

„U prilog tome govore i rezultati koje smo postigli u pristupnim pregovorima. Uspjeh koji se ogleda u 24 otvorena poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, ne bi bio moguć bez snažne odlučnosti Vlade da sprovede potrebne reforme“, ocijenio je Pejović.

Proces evropske integracije, kako je pojasnio, nije nešto što je u vezi samo sa komunikacijom s EU i približavanjem članstvu.

„On je više od toga, jer su reforme koje na tom putu sprovodimo naša unutrašnja potreba i nešto što smo prepoznali kao domaći zadatak svih institucija i cijelog društva“, kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima, sva ministarstva i ostali organi državne uprave prethodne četiri godine vrijedno su radili na pripremi zakona i podzakonskih akata, donošenju strategija i akcionih planova, uspostavljanju novih institucija i jačanju administrativnih kapaciteta.

Pejović je podsjetio i da je pregovaračka struktura u tom periodu održala 63 sastanka skrininga, pet sjednica Savjeta za vladavinu prava, 12 sjednica kolegijuma za pregovore, 18 sastanaka Pregovaračke grupe, više od 500 sastanaka radnih grupa, kao i više od dvije hiljade koordinativnih sastanaka u podgrupama.

„Dakle, proces pristupanja se odvija u skladu s planovima i dinamikom koju je Vlada, koja vodi pristupne pregovore, definisala u dogovoru s Evropskom komisijom. Siguran sam da će tako biti i u narednom periodu bez obzira na buduću situaciju s Velikom Britanijom odnosno završetak procesa učlanjenja Crne Gore u NATO“, rekao je Pejović.

On je, upitan da li postoji bojazan za porast euroskepticizma kod građana Crne Gore nakon izvjesnog izlaska Velike Britanije iz EU, rekao da građani Crne Gore prate dešavanja u EU.

Pejović je dodao da ni najnovija kriza izazvana odlukom Velike Britanije na referendumu nije ostala neprimijećena. „Međutim, mislim da ona neće bitno uticati na stavove i opredjeljenje crnogorskih građana“.

„Imajući u vidu da najveći broj crnogorskih građana, preko 70 odsto, smatra da će proces pristupanja dovesti do intenziviranja i kvalitetnog sprovođenja unutrašnjih reformi neophodnih za njihov bolji život, ne očekujem da će broj onih koji ne vjeruju u EU značajno porasti u narednom periodu“, istakao je Pejović.

On je podsjetio da, prema istraživanjima mišljenja javnosti, u Crnoj Gori postoji stabilna, gotovo dvotrećinska podrška članstvu u EU.

Kako je dodao, procenat potencijalnih euroskeptika je stabilan i kreće se između 15 i 25 odsto populacije.

„Iako euroskepticizam još ne postoji kao formulisana i organizovana ideja u Crnoj Gori, svakako mislim da je dobro imati drugu stranu i otvoriti teren za razmjenu mišljenja i argumenata. To obogaćuje javni diskurs i doprinosi kvalitetnijem sprovođenju javnih politika“, smatra Pejović.

On je istakao da Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, zajedno s partnerima iz organa državne uprave i civilnog društva u posljednje dvije godine, stalno i temeljito radi na informisanju javnosti kada je u pitanju proces pristupanja EU.

Na pitanje kakvu strukturu u parlamentu očekuje nakon izbora po pitanju euroskeptičnih i proevropskih partija, Pejović je podsjetio da se u aktuelnom sazivu Skupštine, sve političke partije u svojim programima zalažu za pristupanje EU.

On je pojasnio da postoje razlike u sagledavanju prioriteta, kao i dinamike i načina sprovođenja reformi.

„Međutim, ono oko čega smo svi saglasni je da u pristupanju EU vidimo šansu za politički, ekonomski i ukupni društveni napredak Crne Gore“, kazao je Pejović.

On je naveo da su se lideri 27 država članica, nakon odluke građana Velike Britanije da istupe iz članstva u EU, saglasili da je potrebno osnažiti jedinstvo i očuvati tekovine i vrijednosti Unije.

„Mi na Balkanu smo, poučeni lekcijama iz ne tako davne prošlosti, shvatili da je članstvo u EU najbolji put za oporavak i napredak svih država regiona“, dodao je Pejović.

U posljednje vrijeme se, kako je rekao, sve više čuju glasovi iz nekih političkih partija koji su negativni u odnosu na Uniju, i smatraju da je dobro da je Velika Britanija izabrala da izađe iz EU.

„Vidjećemo kako će se stvari razvijati u narednih nekoliko mjeseci, odnosno da li će partije iz kojih ovi glasovi dolaze zaista promijeniti svoje stranačke programe i odrediti se i zvanično negativno prema EU“, poručio je Pejović.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...