Naslovnica Crna Gora i EU Uspješne EU priče PROGRAM GRANTOVA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE EVROPSKIM NOVCEM DO SOPSTVENOG BIZNISA

PROGRAM GRANTOVA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE EVROPSKIM NOVCEM DO SOPSTVENOG BIZNISA

U potrazi za poslom, diplomirana ekonomistkinja Milena Knežević Brnović došla je na ideju da započne sopstveni biznis i otvori rent-a-car agenciju. Vjetar u leđa, kako je kazala, dobila je zahvaljujući programu koji realizuje Zavod za zapošljavanje, a finansira Evropska unija.

Program grantova za samozapošljavanje vrijedan je 3,5 miliona eura i dio je 18 miliona eura vrijednog Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu politiku, koji se finansira iz pretpristupnih fondova (IPA). Projekat se realizuje kroz tri godišnja poziva u vrijednosti od 1,38 miliona eura po pozivu.

Prema riječima pomoćnice direktorke Zavoda za zapošljavanje Svetlane Krgović, 93 aplikanta su potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i realizovali svoje zaposlenje u prvom pozivu. Tokom drugog javnog poziva 216 korisnika je, uz bespovratna sredstva od 3.500 – 7.000 eura dobilo šansu da započne svoj biznis, dok treći poziv tek predstoji. Milena Knežević Brnović grant je dobila u prvom pozivu.

„Finansijska sredstva koja sam dobila putem granta značajno su mi olakšala početnu fazu uplovljavanja u preduzetničke vode. Ugovor sam potpisala u periodu kada je epidemija pogodila našu zemlju pa je samim tim početak i razvoj biznisa bio prilično otežan i možda nisu ispunjeni svi ciljevi planirani za ovu godinu, ali u cjelini sam zadovoljna ostvarenim rezultatima i vrlo optimistična po pitanju budućih planova“, rekla je Knežević Brnović za Eurokaz.

Upravo to je bio cilj projekta – podsticanje samozapošljavanja i otvaranje novih radnih mjesta za one koje Nacionalna strategija zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa 2016 – 2020 prepoznaje kao prioritetne grupe (mladi do 35 godina, žene i dugoročno nezaposleni, odnosno lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih duže od 12 mjeseci u kontinuitetu).

Projekat je, kaže Krgović, izazvao veliko interesovanje. „Mogu slobodno reći da je interesovanje veće od sredstava kojima raspolažemo, odnosno koje smo u mogućnosti da dodijelimo ovim putem. Najveće interesovanje kroz prvi javni poziv iskazano je u Nikšiću, dok je u drugom javnom pozivu prednjačila Podgorica. Napomenula bih da je učešće žena u drugom javnom pozivu 64%, odnosno od 216 aplikanata, njih 139 su osobe ženskog pola“, dodala je ona.

Knežević Brnović istakla je da su ovaj i slicni evropski projekti izuzetno značajni za podsticanje biznisa posebno za mlade ljude koji se dvoume oko pokretanja istog.

„Meni je veoma značila podrška kako finansijska tako i mnoge druge u vidu raznih mentorstava i konsultantskih usluga obezbijeđenih ovim programom“, kazala je Knežević Brnović.

Svi dobitnici grantova prošli su po dvije trodnevne radionice, koje su im omogućile uspješan start biznisa.

„Na ovim radionicama dobijaju informacije o: načinu registarcije djelatnosti i pomoć pri odabiru najpovoljnijeg tipa poslovne organizacije, računovodstvenim i poreskim propisima, pravilima za nabavku roba i usluga u skladu sa propisima EU, pravima i obavezama koje se odnose na korišćenje grantova, narativnom izvještavanju u skladu sa propisima EU, finansijskom izveštavanju u skladu sa propisima EU, itd“, objasnila je Krgović.

Ideja Zavoda za zapošljavanje podržana od strane EU pomogla je Dragani Mijušković da od frilenserke postane preduzetnica, da znanje i dugogodišnje frilensing iskustvo u novinarstvu i marketingu, uz grant od 7.500 eura, investira u vlastitu agenciju koja će se u prvom planu baviti pisanjem tekstova, reklama i promotivnih slogana, administracijom društvenih mreža i web portala, te snimanjem i montiranjem reportaža za medije.

„Grant mi i te kako znači jer ću taj novac pretežno trošiti za kupovinu opreme koja mi je potrebna za rad – od računara i štampača do kamere i foto aparata, kao i za sopstvenu promociju. Zahvaljujući ovom programu, kroz dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje, imam mogućnost da registrujem djelatnost i uvedem je u legalne tokove, te tako budem konkurentna na crnogorskom i inostranom tržištu. Ono što očekujem od ove priče jeste da se kao firma predstavim crnogorskom tržištu, da napravim neku saradnju sa možda vodećim agencijama koje se bave digitalnim marketingom“, kazala je Mijušković.

Uz Draganu i Milenu, do sada je podijeljeno 307 grantova za realizaciju biznis ideja u oblastima zanatstva, trgovine, poljoprivrede, kao i finansijskih, tehničkih i poslovnih usluga.

Na taj način EU je svojim fondovima doprinijela rastu zaposlenosti, otvaranju novih radnih mjesta i podsticanju preduzetništva u Crnoj Gori.

„S obzirom na to da je cilj projekta da u periodu od tri godine otvorimo najmanje 400 novih radnih mjesta, a da smo do sada kroz prva dva javna poziva dodijelili 309 grantova, izvjesno je da će cilj biti ne samo dostignut već će planirana cifra od 400 novih preduzeća biti premašena. Smatramo da je projekat značajno doprinio smanjenju nezaposlenosti, kao i unapređenju privrednog ambijenta u Crnoj Gori, a pogotovo imajući u vidu trenutnu epidemiolosku situaciju“, zaključila je pomoćnica direktora Zavoda za zapošljavanje Svetlana Krgović u razgovoru za Eurokaz.

Autorka: Bojana Milićević, Radio Crne Gore

Saopštenja

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...

Objavljen Prvi poziv u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata

0
Program Dunavskog regiona objavio je Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata (Seed Money Facility), koji će biti...

Gorčević razgovarala sa Bilčikom i Lajčakom

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, imala je danas u Briselu odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom i poslanikom Evropskog parlamenta i...

Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo, Oliverom Varheljijem. Evropski komesar je kazao da Crna...