Naslovnica Info Najave Prvi poziv za program URBACT početkom januara 2023.

Prvi poziv za program URBACT početkom januara 2023.

Prvi poziv za program URBACT biće objavljen početkom januara 2023. godine, a ovaj program će po prvi put uključiti gradove iz država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Tim povodom je u Beogradu održan regionalni sastanak predstavnika programa URBACT, Evropske komisije i zemalja koje koriste sredstva iz Instrumenta pretpristupne podrške (IPA).

Na sastanku je upućen poziv gradovima iz država kandidata za članstvo da izraze interesovanje za učešće u programu ili nađu partnere za projekte. Forum za traženje partnera je već otvoren, pa zainteresovani subjekti mogu krenuti u stvaranje partnerstava za projekte.

URBACT je program kojim se podstiče međuregionalna saradnja i doprinosi održivom urbanom razvoju, boljem upravljanju i povezivanju gradova na evropskom nivou.

Od 2002. godine, kroz URBACT je podržano više od 1.000 gradova širom EU, koji su imali priliku da sarađuju, razmijene dobre prakse i podstaknu participativni pristup u kreiranju politika.

Tokom programskog perioda 2021-2027, četvrti ciklus programa URBACT biće usmjeren na politike kojima se podstiče održivi urbani razvoj, sa naglaskom na digitalnu transformaciju, zaštitu životne sredine i rodnu ravnopravnost.

Kako biste bili u toku sa novostima iz programa URBACT, možete se prijaviti na bilten Programa

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...