Naslovnica Info Press info Puna podrška Švedske ubrzanju reformi

Puna podrška Švedske ubrzanju reformi

Crna Gora ostaje najnaprednija država u procesu evropske integracije, a Švedska daje punu podršku evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana. U susret predsjedavanju Savjetom EU od januara 2023, Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru u ubrzanju reformi u procesu evropske integracije, poručeno je sa sastanka potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova, Jovane Marović sa ambasadorkom Švedske u Crnoj Gori Anikom Ben David.

Ambasadorka Švedske, Ben David uputila je čestitke povodom formiranja nove demokratske Vlade i istakla da sa ovom institucinalnom postavkom Crna Gora pokazuje demokratsku zrelost i čvrstu volju za dalji napredak na putu ka EU.

„Radujemo se daljoj saradnji između dvije države u svim oblastima od zajedničkog interesa. Švedska može ponuditi ekspertsku podršku u oblasti ogranizovanog kriminala i korupcije, a razmjena najboljih praksi može dati dodatni impuls daljem napretku Crne Gore u dijelu vladavine prava“, kazala je Ben David.

Ona je zahvalila na podršci Crne Gore za članstvo Švedske u NATO Alijansi, istakavši da je u ovim teškim trenucima izazvanim oružanim sukobom u Ukrajini narušena bezbjednosna perspektiva i da je jako važno pokazati spremnost na prijem u strukturu koja garantuje mir i stabilnost.

„Prijem još jedne demokratske države u NATO znači samo čvršću i stabilniju porodicu država u okviru Alijanse i daje dodatni impuls saradnji EU i NATO u dijelu bezbjednosnih pitanja“, poručila je Marović.

Kada su u pitanju aktivnosti na planu evropske integracije Crne Gore, Marović je ukazala da je najvažniji zadatak mandata Vlade upravo ubrzanje reformi na tom putu, te da će Ministarstvo evropskih poslova kao koodinator ovog procesa nastojati da izvrši reorganizaciju pregovaračke strukture kako bi ona bila operativnija i efikasnija u odgovoru na sve zadatke koji proizilaze iz evropske agende.

Takođe, dodatno je pojasnila da je u fokusu ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, te da bi dobijanjem završnih mjerila Crna Gora dobila priznanje za rezultate ostvarene do sada, kao i ohrabrenje za dalji nastavak reformi u oblasti vladavine prava.

„Zavšna mjerila u poglavljima 23 i 24 predstavljaju dvije strane jednog novčića – politički i tehnički dio procesa, i Crna Gora očekuje da će njeni rezultati na tom planu biti prepoznati“, kazala je Marović.

Ona je dodala da stabilna podrška građana članstvu Crne Gore  u EU dodatno obavezuju sve političke aktere da rade na ubrzanju reformi kako bi Crna Gora postala sljedeća članica evropske porodice država.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

 

Saopštenja

U Ulcinju promocija zaštićenih morskih područja

0
Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizuju u srijedu, 6. jula 2022. godine promociju Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR)...

Marović i Grubišić: Ostvariti mjerljive rezultate iz vladavine prava

0
Hrvatska ostaje značajan partner Crnoj Gori u procesu evropske integracije u narednom periodu, poručeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova, Jovane Marović sa ambasadorom...

Marović sa Ajhorst: Crna Gora fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava

0
„Crna Gora je svjesna političkog momenta i stoga maksimalno fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava, bez prečica, uz očekivanje da će EU...

Razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta

0
Povodom Desete godišnjice pristupnih pregovora s EU, Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo evropskih poslova, organizuju razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta pod...

Vlada usvojila Drugi prilog Izvještaju EK

0
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Drugi prilog Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu. Prilog Izvještaju se, u skladu sa utvrđenom praksom,...