Naslovnica Info Intervjui Razmotriće primjenu nove metodologije

Razmotriće primjenu nove metodologije

Crnogorska Vlada pažljivo će razmotriti primjenu nove metodologije i odlučiti da li će pristupne pregovore nastaviti po postojećim ili novim pravilima, najavio je glavni pregovarač sa Evropskom unijom (EU), Aleksandar Drljević.

On je uvjeren da će Crna Gora uspjeti da usaglasi model nastavka pregovaračkog procesa tako da se najbolje valorizuje ostvareno, kao i da će izvući maksimum iz predloženog modela.

“Uvažavajući rezultate koje je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu, na osnovu kojih s pravom zadržava poziciju lidera u regionu, Vlada će veoma pažljivo razmotriti primjenu nove metodologije i u narednim danima odlučiti da li ćemo pristupne pregovore nastaviti po postojećim ili novim pravilima”, kazao je Drljević u intervjuu agenciji MINA.

On je rekao da, nakon izazova sa kojima se EU suočila i koji su izvjesno morali rezultirati određenim reformama unutar EU, očekivane su i izmjene u segmentu politike proširenja, kao jedne od njenih najvažnijih politika.

“Cilj nove metodologije je, kako je pojašnjeno iz Evropske komisije, olakšavanje procesa proširenja EU, uz više vjerodostojnosti za sprovođenje temeljnih reformi u državama Zapadnog Balkana i uvođenje uslovnosti i reverzibilnosti u proces”, kazao je Drljević.

On je optimističan prema toj inicijativi Evropske komisije.

“Vjerujemo da će se otvorena razmjena mišljenja i dalja saradnja s našim evropskim kolegama na ovom pitanju pozitivno odraziti na nastavak našeg pregovaračkog procesa o članstvu u EU”, rekao je Drljević.

Upitan da li će nova metodologija uticati na brzinu procesa pristupanja, odgovorio je da je Crna Gora u fazi pregovora u kojoj izmjene ili nova metodologija ne mogu bitno uticati na brzinu, »niti na našu posvećenost kvalitetnom sprovođenju reformi«.

“Naše opredjeljenje je isto – nastojimo da radimo što bolje, kvalitetnije i efikasnije, uz uvjerenje da će naši rezultati biti prepoznati i da će ih EU adekvatno vrednovati”, dodao je Drljević.

On očekuje da će, imajući vidu da je Bregzit, čije rješavanje je zaokupilo mnogo pažnje EU, završen, pitanje proširenja ponovo dobije mjesto koje mu pripada.

“A da se u tom procesu vrednuju ostvareni rezultati i da konačno otvorimo preostalo neotvoreno poglavlje i zatvorimo ona koja su za to spremna”, poručio je Drljević.

On se nada da će novom metodologijom napredovanje prema članstvu biti brže, u skladu sa ostvarenim rezultatima.

“Svakako ćemo u narednom period detaljno sagledati da li nova metodologija to i osigurava”, kazao je Drljević.

On je pojasnio da cilj nove metodologije, kako je pojašnjeno iz EU, je da uvede više jasnoće i predvidivosti u proces pridruživanja, istovremeno namećući i pozitivne i negativne posljedice.

“Metodologijom se uvodi pojam uslovnosti i reverzibilnosti, a oblasti poput vladavine prava, borbe protiv korupcije i osiguravanja pravilnog funkcionisanja demokratskih institucija visoko su na listi”, pojasnio je Drljević.

Kako je precizirao, taj pristup uključuje odredbe za države koje dobro rade, dok oni koji odgađaju ili odustanu od traženih reformi mogu biti sankcionisani i zaustaviti finansiranje ili pregovore.

To bi, dodao je on, moglo rezultirati ponovnim otvaranjem ili resetovanjem već zatvorenih poglavlja ako se pitanja unutar njih moraju preispitati.

“Budući da je naša posvećenost procesu evropske integracije i reformama neupitna, ovaj segment metodologije vidimo kao podstrek za sve države koje streme članstvu da efikasno i kvalitetno do kraja sprovedu započete reforme”, poručio je Drljević.

Prema njegovim riječima, druga važna promjena je grupisanje poglavlja umjesto da se otvaraju jedno po jedno.

“Izneseno kao način da se proces pojednostavi, poglavlja će se grupisati u Osnove, Unutrašnje tržište, konkurentnost i inkluzivni rast, Zelenu agendu, održivu povezanost, resurse, poljoprivredu i koheziju i vanjske odnose”, rekao je Drljević.

To će, pojasnio je, omogućiti jači fokus na ključnim sektorima u političkom dijalogu, podstaknuti politički dijalog na višem nivou omogućiti prepoznavanje najhitnijih i najvažnijih reformi za svaki sektor.

“Kad su u pitanju poboljšanja koja se ovim dokumentom uvode u proces pregovora, vidimo namjeru da se pregovori s EU stave u fokus vanjskopolitičkog djelovanja, kako država kandidata, tako i država članica EU i samih institucija EU, čime se ovo pitanje ponovo aktuelizuje i izdiže na viši nivo”, rekao je Drljević.

On je poručio da raduje predlog da se proces učini predvidljivijim.

“Odnosno da se dodatno poradi na prepoznavanju zadataka i uslova za njihovo ispunjenje, kao i da postojeća komunikacija država kandidata s državama članicama bude intenzivirana i usmjerena na pojedinosti procesa”, kazao je Drljević.

Crna Gora će, naveo je on, nastojati da iskoristi prednosti tog dokumenta, nakon što izvuče konačne zaključke u pravcu svih etapa i elemenata koji će činiti reformisani pregovarački proces.

Drljević je rekao da je nova metodologija dominantno usmjerena na države kandidate, koje tek treba da otpočnu pregovore s EU i fokusirana je na fazu otvaranja pregovora u poglavljima, odnosno tematskim klasterima.

“Iz ovoga je jasno da Crna Gora, koja je u osmoj godini pregovora koji se odvijaju po dosad najzahtjevnijim kriterijumima i sa jednim preostalim neotvorenim i tri privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja, nije podobna za primjenu ovog segmenta metodologije”, rekao je Drljević.

S druge strane, kazao je on, dokument daje širu perspektivu i otvara mogućnost za produbljivanje i snaženje postojećeg pregovaračkog procesa, »koju ćemo svakako nastojati da iskoristimo«.

“Ubijeđeni smo da je i evropskoj i našoj strani u zajedničkom interesu da ovaj proces učinimo što efektnijim i kvalitetnijim kako bismo osigurali potreban nivo spremnosti za buduće uspješno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji”, poručio je Drljević.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...