Naslovnica Info Intervjui Reforme ne mogu biti brze i kratkog daha

Reforme ne mogu biti brze i kratkog daha

Do izmjena tužilačkih zakona potrebno je doći kroz inkluzivan unutrašnji dijalog, ali i kroz blisku saradnju sa Briselom i Venecijanskom komisijom, poručila je glavna pregovaračica sa Evropskom unijom Zorka Kordić i dodala da nema ni govora o pokretanju klauzule balansa.

“Jasno je profilisana uloga, ali i odgovornost sve tri grane vlasti, koja obavezuje na dijalog, na razmjenu dobrih rješenja, kako bi se došlo do reformi koje ne mogu biti ni brze, ni kratkog daha”, poručila je Kordić, gostujući u emisiji “Fokus”, na TVCG.

Od VK očekuje konkretnu preporuku o tome kako mogu određena unapređenja biti postignuta, a da se zadovolji suštinski cilj, a to je, kako dodaje Kordić, bolja efikasnost u radu tužilaštva, što je suština reforme.

fokus GP 1

Nema govora o klauzuli balansa

Kordić podsjeća da je izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula bio jasan u izjavi da nema govora o takozvanoj klauzuli balansa.

“O tom mehanizmu nema ni govora”, navodi Kordić i dodaje da ne se ne može govoriti o tome da je dinamika pregovora loša.

“Možemo reći da treba da težimo boljoj dinamici u pregovorima, a suština je da imamo novi okvir, koji podvlači isto to da fokus mora biti na ključnim poglavljima”, poručila je Kordić.

Ona je navela da je ovo dobar momenat da se unaprijedi pregovaračka struktura.

“Imamo manji broj ministarstava sa različitim nadležnostima i moramo obezbjediti da za svako od 33 poglavlja da imamo adekvatno praćenje te politike. Postupno treba graditi pregovaračku strukturu, i nadomjestiti one pozicije šefova radnih grupa za 33 poglavlja pregovora”, navela je Kordić.

Značajno je u tom smislu, kako dodaje, i učešće civilnog sektora i akademske zajednice.

“Tu imamo dobru osnovu da pokažemo da je ovo preces cijelog društva”, navela je Kordić i dodala da je već imala dobre razgovore sa predstavnicima civilnog društva i akademske zajednice.

“Unapređenje pregovaračke strukture podrazumijeva sve ove strukture”, kazala je Kordić i dodala da je riječ o kompleksnom procesu.

EU ostaje spoljnopolitički prioritet

“Nova Vlada je jasna u pogledu njenog vanjskopolitičkog prioriteta, a to je članstvu EU, a ambijent je takav da iziskuje suštinske reforme vladavine prava, ali dobre sektorke politike, za šta mislim da već imamo dobre osnove”, navela je Kordić.

Do izmjena tužilačkih zakona kroz dijalog Do izmjena tužilačkih zakona kroz dijalog
Kazala je i da smo najnaprednija država regionu u procesu pristupnja EU. Ističe da je veoma važno što se o Izvještaju o Crnoj Gori raspravlja u EP, jer ga čine, kako navodi, prestavnici građana EU.

Kako je navela Kordić, izvještaj sadrži niz pozitivnih poruka o posvećenosti Crne Gore, ali i otvaranju poglavlja.

Podsjeća da su neke oblasti u kojima Evropa traži dodatne rezultate korupcije, borba sa organizovanim kriminalnom.

“Kao i značajan opseg aktivnosti kada su u pitanju temeljna prava u širem smislu, a posebno su to sloboda medija i sloboda izražavanja”, navela je Kordić.

Kako ističe, potrebna je sinergija sve tri grane vlasti, kako bi se ostvarile suštinske reforme u tim oblastima.

“Upravo je taj period nama značajan da imamo 2021. godinu, kao godinu u kojoj ćemo uspjeti da ispunimo dodatna privremena mjerila”, poručila je Kordić.

O koroni i solidarnosti…

Od EU, kako poručuje Kordić, dolaze poruke solidarnosti koje nijesu samo deklerativne. Podsjeća da smo tokom 2020. od EU dobili 53 miliona eura pomoći.

Govoreći o Kovaks inicijativi, Kordić je rekla da je riječ o složenom sistemu.

“Imajući u vidu da je distribucija vakcina i u samoj EU usporena to je uticalo i na to da ovaj mehanizam ima odloženu implementaciju, ali suština je da on postoji i da će biti aktivan” poručila je Kordić i dodala da je legitimno da se bilateralnim pregovorima pokušavaju obezbijediti vakcine.

IZVOR: Portal RTCG

Saopštenja

Javni poziv NVO za predlaganje predstavnika/ce za člana/icu Radne grupe za  pregovaračko poglavlje 29...

0
Imajući u vidu donošenje nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave („Službeni list CG“, broj 118/20) i kadrovske promjene do kojih je,...

Crna Gora je zasluženo  regionalni predvodnik u evropskim integracijama

0
„Crna Gora, kao mala država, članica NATO-a, sa potpunom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i svim otvorenim poglavljima, zasluženo nosi titulu...

Crna Gora podržava Albaniju na putu ka EU

0
„Crna Gora će nastaviti da podržava napredak Albanije na putu ka Uniji, naročito imajući u vidu  da otvaranje pristupnih pregovora s ovom zemljom može...

Za napredak u pregovorima potreban konstruktivan dijalog svih parlamentarnih činilaca

0
„Raduje me činjenica da pregovarački proces sa EU nastavljamo da vodimo u partnerskoj, kontinuiranoj i efikasnoj saradnji sa Skupštinom, čija je uloga od posebnog značaja...

Region ima kapacitet da bude kredibilan partner EU

0
"Regionalna saradnja je sredstvo za izgradnju povjerenja i pomaže državama da uče jedne od drugih i prođu bolne reforme. Kroz saradnju, region pokazuje kapacitet da...