Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju SAOPŠTENJE: Organizovan Evropski dan u Andrijevici

SAOPŠTENJE: Organizovan Evropski dan u Andrijevici

Državna sekretarka Ministarstva evropskih poslova Marina Vujačić i generalna direktorica za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede Danijela Stolica boravile su danas sa saradnicima u radnoj posjeti Andrijevici u sklopu projekta Evropski dan u tvom gradu.

U sklopu posjete, održan je sastanak s predsjednikom Skupštine opštine Dobrašinom Lalevićem i njegovim saradnicima, javna tribina „Značaj članstva u EU za crnogorsku poljoprivredu“, kao i posjeta Srednjoj mješovitoj školi i razgovor s učenicima o pristupanju Crne Gore EU.

foto Andrijevica 2Na sastanku s predstavnicima lokalne vlasti razgovarano je o obavezama i mogućnostima koje pregovarački proces i buduće članstvo donose lokalnim samoupravama, ali i izazovima s kojima se opštine suočavaju u ovom procesu. Sagovornici su istakli značaj korištenja fondova EU za realizaciju kapitalnih i strateški važnih projekata u interesu građana i lokalne zajednice i saglasili se o potrebi snaženja kapaciteta lokalnih samouprava za privlačenje mnogo većih sredstava koje će donijeti članstvo u EU.

Državna sekretarka Marina Vujačić je na javnoj tribini podsjetila da se pregovaračko poglavlje 11 – poljoprivreda i ruralni razvoj smatra za jedno od najzahtjevnijih poglavlja u pregovorima jer je poljoprivreda bila, i još uvijek čini, jedno od najsloženijih i najosjetljivih pitanja u kontekstu proširenja. Vujačić je istakla da je poljoprivrednim proizvođačima važno pružiti edukaciju, kako o ispunjavanju zahtjeva minimalnih nacionalnih standarda, tako i u pripremi projekata za korišćenje nacionalnih sredstava i pretpristupnih fondova za ruralni razvoj. Podjetila je da je jedna od šansi razvoja crnogorske poljoprivrede, kako na domaćem tako i na vanjskom  tržištu, povećanje broja proizvođača koji proizvode u skladu s pravilima organske proizvodnje.

„Uspješna integracije Crne Gore u Evropsku uniju ne može se zamisliti bez spremnih, kompetentnih i angažovanih lokalnih samouprava, kao ni bez pripremljenih poljoprivrednih proizvođača i farmera“, zaključila je državna sekretarka Vujačić.

Foto Andrijevica 3Generalna direktorica Danijela Stolica je istakla da su crnogorski poljoprivredni proizvodjači već osjetili koristi procesa pristupanja kroz korišćenje sredstava evropskih pretpristupnih fondova u okviru Ipard like programa. Naglasila je da period pred nama moramo iskoristiti za jačanje konkuretnosti  domaće proizvodnje, unapređenje kvaliteta proizvoda, edukaciju poljoprivrednika kako bi se uspješno integrisali u evropsko tržište. Cilj nam je da dalje jačamo i primarnu proizvodnju i preradu, uvezujemo turizam i poljoprivredu, otvaramo nova radna mjesta, unapređujemo kvalitet života i razvoj u ruralnim područjima. Na tom putu imamo podršku iz EU fondova, ali i kroz projekte sa drugim međunarodnim partnerima. Već smo obezbijedili značajna finansijska sredstva podrške koju treba maksimalno da iskoristimo.  Kroz IPARD program, za koji će uskoro biti raspisan prvi javni poziv, crnogorskoj poljoprivredi na raspolaganju je 40 miliona eura. Zajedno sa sredstvima Agrobudžeta koji iz godine u godinu raste, i sredstvima iz projekata koje Vlada Crne Gore realizuje uz podršku međunarodnih parnera,  više od 200 miliona eura je usmjereno u poljoprivredu u narednom četvorogodišnjem periodu“, poručila je Danijela Stolica.

Predsjednik Skupštine opštine Andrijevica Dobrašin Lalević je istakao značaj poljoprivrede i korištenje EU fondova za razvoj opštine. On je podsjetio na projekte u kojima je do sad učestvovala opština Andrijevica, čija je ukupna vrijednost 2 miliona eura.

„Opština je kandidovala 10 projekata, a ne propuštamo ni jedan poziv i apliciramo i na projekte prekogranične saradnje. U Andrijevici će biti realizovan i projekat „Kuća voća“, čija je vrijednost 1,35 miliona eura, a koji finansira država. Projekat je namijenjen preradi bobičastog voća, a u toku je tender za izbor izvođača radova“, kazao je Lalević. On je izrazio nadu da će odobreni projekat biti zamajac razvoja ovog kraja i izrazio volju Opštine za nastavak saradnje u privlačenju investicija.

Posjeta Srednjoj mješovitoj školi je bila prilika za razgovor s učenicima o mogućnostima i programima Evropske unije koji se nude mladima s fokusom na obrazovanje, razmjene, povezivanje, zapošljavanje i posebno prilikama koje program Erazmus plus pruža mladima. Razgovarano je u ulozi mladih u procesu integracija, i posebno značaju pravovremenog i činjeničnog informisanja  mladih o procesu priključivanja Crne Gore EU. Zajednička je poruka da su mladi budućnost Unije i da njihova uloga u procesu priključivanja mora biti aktivna.  

Saopštenja

Predstavnici MEP-a učestvovali na Regionalnoj konferenciji o pripremi nacionalne verzije pravne tekovine EU

0
Predstavnici Ministarstva evropskih poslova učestvovali su u Regionalnoj konferenciji o pripremi nacionalne verzije pravne tekovine Evropske unije održanoj u Beogradu 26. septembra povodom Evropskog...

Online kviz za osnovce povodom Evropskog dana jezika

0
Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore nastavlja sa obilježavanjem Evropskog dana jezika – 26. septembra. Tim...

Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva

0
Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih...

Oglas za nacionalnu kontaktnu osobu u Ministarstvu evropskih poslova u okviru Interreg Euro-MED i...

0
Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u svojstvu Nacionalnog tijela u okviru Interreg Euro-MED programa i Nacionalne URBACT tačke u okviru URBACT IV programa, poziva...

Novi podsticaj saradnji u oblasti Južnog Jadrana kroz fondove EU

0
Kroz projekte finansirane putem trilateralnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, crnogorske institucije i organizacije iskoristile su oko...