Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju SAOPŠTENJE: Organizovan Evropski dan u Andrijevici

SAOPŠTENJE: Organizovan Evropski dan u Andrijevici

Državna sekretarka Ministarstva evropskih poslova Marina Vujačić i generalna direktorica za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede Danijela Stolica boravile su danas sa saradnicima u radnoj posjeti Andrijevici u sklopu projekta Evropski dan u tvom gradu.

U sklopu posjete, održan je sastanak s predsjednikom Skupštine opštine Dobrašinom Lalevićem i njegovim saradnicima, javna tribina „Značaj članstva u EU za crnogorsku poljoprivredu“, kao i posjeta Srednjoj mješovitoj školi i razgovor s učenicima o pristupanju Crne Gore EU.

foto Andrijevica 2Na sastanku s predstavnicima lokalne vlasti razgovarano je o obavezama i mogućnostima koje pregovarački proces i buduće članstvo donose lokalnim samoupravama, ali i izazovima s kojima se opštine suočavaju u ovom procesu. Sagovornici su istakli značaj korištenja fondova EU za realizaciju kapitalnih i strateški važnih projekata u interesu građana i lokalne zajednice i saglasili se o potrebi snaženja kapaciteta lokalnih samouprava za privlačenje mnogo većih sredstava koje će donijeti članstvo u EU.

Državna sekretarka Marina Vujačić je na javnoj tribini podsjetila da se pregovaračko poglavlje 11 – poljoprivreda i ruralni razvoj smatra za jedno od najzahtjevnijih poglavlja u pregovorima jer je poljoprivreda bila, i još uvijek čini, jedno od najsloženijih i najosjetljivih pitanja u kontekstu proširenja. Vujačić je istakla da je poljoprivrednim proizvođačima važno pružiti edukaciju, kako o ispunjavanju zahtjeva minimalnih nacionalnih standarda, tako i u pripremi projekata za korišćenje nacionalnih sredstava i pretpristupnih fondova za ruralni razvoj. Podjetila je da je jedna od šansi razvoja crnogorske poljoprivrede, kako na domaćem tako i na vanjskom  tržištu, povećanje broja proizvođača koji proizvode u skladu s pravilima organske proizvodnje.

„Uspješna integracije Crne Gore u Evropsku uniju ne može se zamisliti bez spremnih, kompetentnih i angažovanih lokalnih samouprava, kao ni bez pripremljenih poljoprivrednih proizvođača i farmera“, zaključila je državna sekretarka Vujačić.

Foto Andrijevica 3Generalna direktorica Danijela Stolica je istakla da su crnogorski poljoprivredni proizvodjači već osjetili koristi procesa pristupanja kroz korišćenje sredstava evropskih pretpristupnih fondova u okviru Ipard like programa. Naglasila je da period pred nama moramo iskoristiti za jačanje konkuretnosti  domaće proizvodnje, unapređenje kvaliteta proizvoda, edukaciju poljoprivrednika kako bi se uspješno integrisali u evropsko tržište. Cilj nam je da dalje jačamo i primarnu proizvodnju i preradu, uvezujemo turizam i poljoprivredu, otvaramo nova radna mjesta, unapređujemo kvalitet života i razvoj u ruralnim područjima. Na tom putu imamo podršku iz EU fondova, ali i kroz projekte sa drugim međunarodnim partnerima. Već smo obezbijedili značajna finansijska sredstva podrške koju treba maksimalno da iskoristimo.  Kroz IPARD program, za koji će uskoro biti raspisan prvi javni poziv, crnogorskoj poljoprivredi na raspolaganju je 40 miliona eura. Zajedno sa sredstvima Agrobudžeta koji iz godine u godinu raste, i sredstvima iz projekata koje Vlada Crne Gore realizuje uz podršku međunarodnih parnera,  više od 200 miliona eura je usmjereno u poljoprivredu u narednom četvorogodišnjem periodu“, poručila je Danijela Stolica.

Predsjednik Skupštine opštine Andrijevica Dobrašin Lalević je istakao značaj poljoprivrede i korištenje EU fondova za razvoj opštine. On je podsjetio na projekte u kojima je do sad učestvovala opština Andrijevica, čija je ukupna vrijednost 2 miliona eura.

„Opština je kandidovala 10 projekata, a ne propuštamo ni jedan poziv i apliciramo i na projekte prekogranične saradnje. U Andrijevici će biti realizovan i projekat „Kuća voća“, čija je vrijednost 1,35 miliona eura, a koji finansira država. Projekat je namijenjen preradi bobičastog voća, a u toku je tender za izbor izvođača radova“, kazao je Lalević. On je izrazio nadu da će odobreni projekat biti zamajac razvoja ovog kraja i izrazio volju Opštine za nastavak saradnje u privlačenju investicija.

Posjeta Srednjoj mješovitoj školi je bila prilika za razgovor s učenicima o mogućnostima i programima Evropske unije koji se nude mladima s fokusom na obrazovanje, razmjene, povezivanje, zapošljavanje i posebno prilikama koje program Erazmus plus pruža mladima. Razgovarano je u ulozi mladih u procesu integracija, i posebno značaju pravovremenog i činjeničnog informisanja  mladih o procesu priključivanja Crne Gore EU. Zajednička je poruka da su mladi budućnost Unije i da njihova uloga u procesu priključivanja mora biti aktivna.  

Saopštenja

Kompletiranje Ustavnog suda važno za ubrzanje puta ka EU

0
Zajedničko očekivanje Crne Gore i država članica EU je da će se, nakon izbora sudija Ustavnog suda, intenzivirati dinamika ispunjavanja preostalih obaveza iz pregovaračkog...

Novaković  Đurović: Kompletiranjem Ustavnog suda izvjesno ubrzavamo put prema EU

0
„Utvrđivanje liste kandidatkinja i kandidata za Ustavni sud, nakon duže blokade rada tog tijela, je dobra vijest za naše napredovanje prema punopravnom članstvu  u...

Sastanak Žižić i Bugenhout: Belgija podržava Crnu Goru na putu prema EU

0
Crna Gora je u boljem položaju u odnosu na druge države regiona u pogledu pristupanja Evropskoj uniji i Kraljevina Belgija će nastaviti da podržava...

Veliko interesovanje opština za učešće u programu URBACT

0
Crna Gora po prvi put ima priliku da učestvuje u programu URBACT, kojim se podstiče povezivanje gradova iz čitave Evrope i doprinosi održivom urbanom...

Novaković Đurović za TV Vijesti: Neće biti blokade pregovora sa EU

0
Koordinatorka Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović kazala je da neće biti blokade pregovora Evropske unije sa Crnom Gorom. "Nije bilo pesimističkih poruka, bilo je...