Naslovnica Info Press info Saradnja Crne Gore i Kosova uspješna priča uz podršku EU

Saradnja Crne Gore i Kosova uspješna priča uz podršku EU

Prekogranična saradnja između brojnih institucija i organizacija iz Crne Gore i sa Kosova, uz finansijsku podršku Evropske unije, rezultirala je uspješnom realizacijom projekata koji doprinose boljem kvalitetu života građana u ovom području, a nastaviće se i u programskom okviru IPA III.

Na Završnoj konferenciji IPA II programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020, koja je danas održana u Prištini, ministarka evropskih poslova Crne Gore Maida Gorčević istakla je da je saradnja u okviru ovog programa pokazala da zajednički izazovi i njihova rješenja ne poznaju granice.

„U okviru programskog okvira IPA II, koji je obuhvatio period od 2014. do 2020. godine, podržana su 24 projekta ukupne vrijednosti od preko 9 miliona eura, i to iz oblasti zapošljavanja, socijalne inkluzije, zaštite životne sredine, prilagođavanja klimatskim promjenama, upravljanja rizicima od prirodnih nepogoda, kao i razvoja turizma kroz valorizaciju prirodnog i kulturnog nasljeđa. Uvjerena sam da će naša uspješna saradnja biti još intenzivnija u narednom periodu, i da će Crna Gora i Kosovo kroz buduće zajedničke projekte biti u mogućnosti da iskoriste još više sredstava iz evropskih fondova“, naglasila je Gorčević.

Ministar administracije lokalne samouprave Republike Kosovo Elbert Krasnići poručio je da saradnja između Crne Gore i Kosova predstavlja uspješnu priču u pogledu međudržavnih i dobrosusjedskih odnosa.

„Program prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo 2014-2020 nesumnjivo je uticao na unapređenje standarda i kvaliteta života ljudi u programskom području kroz održivi ekonomski, ekološki i društveni razvoj, uz poštovanje zajedničke kulturne i prirodne baštine. Zahvaljujem svim partnerima koji su zajednički uspješno sproveli projekte sa konkretnim rezultatima i pozivam ih da nastavimo koordinaciju i saradnju, kako bismo ostvarili još veći uticaj u prekograničnim područjima“, kazao je Krasnići.

Zamjenik šefa odeljenja za saradnju u Kancelariji Evropske unije na Kosovu Alesandro Bjanćardi istakao je da program između Crne Gore i Kosova pokazuje kako je kroz prekograničnu saradnju moguće riješiti zajedničke izazove i iskoristiti razvojne prilike.

„Možda ću biti malo subjektivan, ali čvrsto vjerujem da su programi prekogranične saradnje na Zapadnom Balkanu jedni od najuspješnijih programa koje podržava EU, jer donose konkretne koristi društvenom, ekonomskom i teritorijalnom razvoju. Kroz ulaganje u  zapošljavanje, životnu sredinu, turizam i kulturno nasljeđe, ovi programi pomažu u stvaranju jačih veza između susjednih zemalja i služe kao svjedočanstvo posvećenosti Evropske unije ujedinjenoj, prosperitetnoj i miroljubivoj Evropi“, naglasio je Bjanćardi.

U okviru Završne konferencije upriličena je ceremonija potpisivanja Bilateralnog sporazuma između Crne Gore i Republike Kosovo o saradnji u okviru IPA III Progama prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2021-2027. Sporazum je u ime Crne Gore potpisala ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, dok je u ime Kosova sporazum potpisao Besnik Bislimi, prvi zamjenik premijera Vlade Republike Kosova za evropske integracije, razvoj i dijalog.

Za novi IPA III Program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2021-2027 opredijeljeno je 8,4 miliona sredstava Evropske unije. U okviru ovog programa biće podržani projekti iz oblasti zapošljavanja i socijalne inkluzije, sa fokusom na ranjive grupe, kao i projekti iz oblasti promocije turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Na konferenciji je najavljeno da se Prvi poziv u okviru novog programa očekuje tokom ove godine.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...