Naslovnica Info Press info Saradnjom do rezultata u procesu pristupanja EU

Saradnjom do rezultata u procesu pristupanja EU

„Pristupni pregovori i reforme koje se sprovode u okviru njega, transformišu društvo kako bi ono bolje odgovaralo potrebama svojih građana i unapređuju njihov životni standard.  Zbog toga, iskreno želim da Republika Sjeverna Makedonija uskoro i formalno započne pregovore o pristupanju EU, uz pohvale značajnim reformama koje je već realizovala kako bi njeni građani osjetili koristi od primjene evropskih standarda i vrijednosti, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Nikolom Dimitrovim.

Kordić i Dimitrov su danas imali sastanak putem online platforme.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dvije države i pozdravili bogatu saradnju i uzajamnu podršku bez otvorenih pitanja. Ocijenili su da dvije države, između ostalog i kao članice NATO,  dijele ista vanjskopolitička opredjeljenja, kao i otvorenost za međusobnu saradnju i spremnost za zajedničke poduhvate kroz brojne EU i regionalne formate.

Glavna pregovaračica je prenijela punu spremnost Vlade Crne Gore i pregovaračkog tima da pruži svu neophodnu podršku Sjevernoj Makedoniji u procesu evropske integracije.

„Građani obje države snažno podržavaju pristupanje EU, što treba da bude podsticaj, kako za Crnu Goru, tako i za Republiku Sjevernu Makedoniju, da nastavimo još aktivnije djelovanje na sprovođenju reformi, ali i intenziviramo aktivnosti na uključivanju cijelog društva, uključujući  ekspertizu akademske zajednice i nevladinog sektora“ kazala je Kordić.

Ona je ukazala na značaj reformi u poglavljima 23 i 24, za jačanje demokratije i vladavine prava, ali i cjelokupnu dinamiku pregovora  i pozdravila rezultate Sjeverne Makedonije ostvarene u tom kontekstu.

„Naši pregovarački timovi imaju mnogo tema od zajedničkog interesa, naročito kad je u pitanju primjena Nove metodologije pristupanja EU, kao i strateška komunikacija prema građanima EU, uključujući i učešće“, poručila je Kordić.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o korišćenju EU podrške u procesu pristupanja Uniji, usaglasivši se  o potrebi  unapređenja regionalne saradnje i promovisanja projektno orijentisanih inicijativa koje bi doprinijele daljem društvenom i ekonomskom razvoju regiona. Ovo naročito u kontekstu primjene Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan u cilju približavanja država Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU.

Kordić i Dimitrov su razmijenili mišljenje i o značaju kvalitetne i efikasne komunikaciji prema državama članicama EU i njihovim građanima, i dodatnog afirmisanja politike proširenja i pristupanja država Zapadnog Balkana EU. U tom kontekstu, zajednički su ocijenili važnost uključivanja država Zapadnog Balkana u pregovore o budućnosti Evropske unije, naročito u okviru Konferencije o budućnosti EU.

Potpredsjednik Dimitrov je poželio svaki uspjeh našoj zemlji na evropskom putu i ukazao da na liniji prijateljske note koja odlikuje bilateralne veze treba jačati postojeće mehanizme saradnje i dobru praksu razmjene iskustava. Prenio je spremnost za bližom saradnjom timova glavnih pregovarača i članova pregovaračke strukture Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije, uz mogućnost kada to dozvole epidemiološke prilike da posjeti Crnu Goru. Imajući u vidu da dvije zemlje, tijesno sarađuju kroz format Zajedničkog odbora koji je uspostavljen Sporazumom o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Sjeverne Makedonije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, sugerisao da se u što skorije vrijeme održi zajednički sastanak kako bi se dogovorili budući modaliteti saradnje i prenosa iskustava.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Predsjednik Vlade učestvovao na Međuvladinoj konferenciji o pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji u Luksemburgu

0
Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić učestvovao je na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Crne Gore koja je održana u Luksemburgu. Premijer Krivokapić govorio je...

Krivokapić – Borelj: Zapadni Balkan ostaje u vrhu strateških prioriteta EU

0
Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić sastao se u Luksemburgu, gdje se održava Međuvladina konferencija, sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom. Premijer Krivokapić...

Produžen Javni poziv NVO za predlaganje predstavnika/ce za člana/icu Radne grupe za  pregovaračko poglavlje...

0
Imajući u vidu donošenje nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave („Službeni list CG“, br. 118/20, 121/20, 1/21, 2/21 i 29/21) i...

Prvi insekt odobren kao nova hrana na nivou EU

0
Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, koji čine predstavnici svih država članica EU, a kojim predsjedava predstavnik Evropske komisije, 3....

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...