Naslovnica Info Press info Saradnjom do rezultata u procesu pristupanja EU

Saradnjom do rezultata u procesu pristupanja EU

„Pristupni pregovori i reforme koje se sprovode u okviru njega, transformišu društvo kako bi ono bolje odgovaralo potrebama svojih građana i unapređuju njihov životni standard.  Zbog toga, iskreno želim da Republika Sjeverna Makedonija uskoro i formalno započne pregovore o pristupanju EU, uz pohvale značajnim reformama koje je već realizovala kako bi njeni građani osjetili koristi od primjene evropskih standarda i vrijednosti, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Nikolom Dimitrovim.

Kordić i Dimitrov su danas imali sastanak putem online platforme.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dvije države i pozdravili bogatu saradnju i uzajamnu podršku bez otvorenih pitanja. Ocijenili su da dvije države, između ostalog i kao članice NATO,  dijele ista vanjskopolitička opredjeljenja, kao i otvorenost za međusobnu saradnju i spremnost za zajedničke poduhvate kroz brojne EU i regionalne formate.

Glavna pregovaračica je prenijela punu spremnost Vlade Crne Gore i pregovaračkog tima da pruži svu neophodnu podršku Sjevernoj Makedoniji u procesu evropske integracije.

„Građani obje države snažno podržavaju pristupanje EU, što treba da bude podsticaj, kako za Crnu Goru, tako i za Republiku Sjevernu Makedoniju, da nastavimo još aktivnije djelovanje na sprovođenju reformi, ali i intenziviramo aktivnosti na uključivanju cijelog društva, uključujući  ekspertizu akademske zajednice i nevladinog sektora“ kazala je Kordić.

Ona je ukazala na značaj reformi u poglavljima 23 i 24, za jačanje demokratije i vladavine prava, ali i cjelokupnu dinamiku pregovora  i pozdravila rezultate Sjeverne Makedonije ostvarene u tom kontekstu.

„Naši pregovarački timovi imaju mnogo tema od zajedničkog interesa, naročito kad je u pitanju primjena Nove metodologije pristupanja EU, kao i strateška komunikacija prema građanima EU, uključujući i učešće“, poručila je Kordić.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o korišćenju EU podrške u procesu pristupanja Uniji, usaglasivši se  o potrebi  unapređenja regionalne saradnje i promovisanja projektno orijentisanih inicijativa koje bi doprinijele daljem društvenom i ekonomskom razvoju regiona. Ovo naročito u kontekstu primjene Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan u cilju približavanja država Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU.

Kordić i Dimitrov su razmijenili mišljenje i o značaju kvalitetne i efikasne komunikaciji prema državama članicama EU i njihovim građanima, i dodatnog afirmisanja politike proširenja i pristupanja država Zapadnog Balkana EU. U tom kontekstu, zajednički su ocijenili važnost uključivanja država Zapadnog Balkana u pregovore o budućnosti Evropske unije, naročito u okviru Konferencije o budućnosti EU.

Potpredsjednik Dimitrov je poželio svaki uspjeh našoj zemlji na evropskom putu i ukazao da na liniji prijateljske note koja odlikuje bilateralne veze treba jačati postojeće mehanizme saradnje i dobru praksu razmjene iskustava. Prenio je spremnost za bližom saradnjom timova glavnih pregovarača i članova pregovaračke strukture Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije, uz mogućnost kada to dozvole epidemiološke prilike da posjeti Crnu Goru. Imajući u vidu da dvije zemlje, tijesno sarađuju kroz format Zajedničkog odbora koji je uspostavljen Sporazumom o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Sjeverne Makedonije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, sugerisao da se u što skorije vrijeme održi zajednički sastanak kako bi se dogovorili budući modaliteti saradnje i prenosa iskustava.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Podrška EU od ključnog značaja za nastavak gradnje autoputa

0
Politička i finansijska podrška Evropske unije za Crnu Goru su od ključnog značaja, prije svega zbog nastavka izgradnje autoputa Bar-Boljare, čime bi podrška koju...

Crnoj Gori dodatnih 1,2 miliona eura za pripremu novih infrastrukturnih projekata

0
Kao nastavak podrške EU u kontekstu sprovođenja Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan Crnoj Gori je dodijeljeno dodatnih 1,2 miliona eura bespovratnih sredstva...

Marović-Santader: Djeca i mladi u fokusu rada Vlade

0
Djeca i mladi će biti u fokusu rada nove Vlade, a iako nema specifičnog dijela pravne tekovine Evropske unije koji se konkretno bavi problematikom...

Marović: Biće formirana radna grupa o Otvorenom Balkanu

0
Crnogorska Vlada formiraće Radnu grupa od predstavnika više ministarstava, koji će procijeniti koliko je inicijativa Otvoreni Balkan u skladu sa ciljem članstva države u...

Puna podrška Švedske ubrzanju reformi

0
Crna Gora ostaje najnaprednija država u procesu evropske integracije, a Švedska daje punu podršku evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana. U susret predsjedavanju Savjetom EU...