Naslovnica Info Press info Saradnjom do rezultata u procesu pristupanja EU

Saradnjom do rezultata u procesu pristupanja EU

„Pristupni pregovori i reforme koje se sprovode u okviru njega, transformišu društvo kako bi ono bolje odgovaralo potrebama svojih građana i unapređuju njihov životni standard.  Zbog toga, iskreno želim da Republika Sjeverna Makedonija uskoro i formalno započne pregovore o pristupanju EU, uz pohvale značajnim reformama koje je već realizovala kako bi njeni građani osjetili koristi od primjene evropskih standarda i vrijednosti, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Nikolom Dimitrovim.

Kordić i Dimitrov su danas imali sastanak putem online platforme.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dvije države i pozdravili bogatu saradnju i uzajamnu podršku bez otvorenih pitanja. Ocijenili su da dvije države, između ostalog i kao članice NATO,  dijele ista vanjskopolitička opredjeljenja, kao i otvorenost za međusobnu saradnju i spremnost za zajedničke poduhvate kroz brojne EU i regionalne formate.

Glavna pregovaračica je prenijela punu spremnost Vlade Crne Gore i pregovaračkog tima da pruži svu neophodnu podršku Sjevernoj Makedoniji u procesu evropske integracije.

„Građani obje države snažno podržavaju pristupanje EU, što treba da bude podsticaj, kako za Crnu Goru, tako i za Republiku Sjevernu Makedoniju, da nastavimo još aktivnije djelovanje na sprovođenju reformi, ali i intenziviramo aktivnosti na uključivanju cijelog društva, uključujući  ekspertizu akademske zajednice i nevladinog sektora“ kazala je Kordić.

Ona je ukazala na značaj reformi u poglavljima 23 i 24, za jačanje demokratije i vladavine prava, ali i cjelokupnu dinamiku pregovora  i pozdravila rezultate Sjeverne Makedonije ostvarene u tom kontekstu.

„Naši pregovarački timovi imaju mnogo tema od zajedničkog interesa, naročito kad je u pitanju primjena Nove metodologije pristupanja EU, kao i strateška komunikacija prema građanima EU, uključujući i učešće“, poručila je Kordić.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o korišćenju EU podrške u procesu pristupanja Uniji, usaglasivši se  o potrebi  unapređenja regionalne saradnje i promovisanja projektno orijentisanih inicijativa koje bi doprinijele daljem društvenom i ekonomskom razvoju regiona. Ovo naročito u kontekstu primjene Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan u cilju približavanja država Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU.

Kordić i Dimitrov su razmijenili mišljenje i o značaju kvalitetne i efikasne komunikaciji prema državama članicama EU i njihovim građanima, i dodatnog afirmisanja politike proširenja i pristupanja država Zapadnog Balkana EU. U tom kontekstu, zajednički su ocijenili važnost uključivanja država Zapadnog Balkana u pregovore o budućnosti Evropske unije, naročito u okviru Konferencije o budućnosti EU.

Potpredsjednik Dimitrov je poželio svaki uspjeh našoj zemlji na evropskom putu i ukazao da na liniji prijateljske note koja odlikuje bilateralne veze treba jačati postojeće mehanizme saradnje i dobru praksu razmjene iskustava. Prenio je spremnost za bližom saradnjom timova glavnih pregovarača i članova pregovaračke strukture Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije, uz mogućnost kada to dozvole epidemiološke prilike da posjeti Crnu Goru. Imajući u vidu da dvije zemlje, tijesno sarađuju kroz format Zajedničkog odbora koji je uspostavljen Sporazumom o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Sjeverne Makedonije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, sugerisao da se u što skorije vrijeme održi zajednički sastanak kako bi se dogovorili budući modaliteti saradnje i prenosa iskustava.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Uspješna saradnja Crne Gore i Međunarodne organizacije za migracije u okviru poglavlja 24

0
„Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći,...

Gorčević razgovarala sa Meken: Nastavak podrške Ujedinjenog Kraljevstva u dostizanju najviših evropskih standarda

0
Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, razgovarala je danas sa britanskom ambasadorkom, Don Meken. Ministarka Gorčević je zahvalila ambasadorki Meken na izuzetnoj podršci te države u...

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...

Objavljen Prvi poziv u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata

0
Program Dunavskog regiona objavio je Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata (Seed Money Facility), koji će biti...