Naslovnica Info Press info Saradnjom do rezultata u procesu pristupanja EU

Saradnjom do rezultata u procesu pristupanja EU

„Pristupni pregovori i reforme koje se sprovode u okviru njega, transformišu društvo kako bi ono bolje odgovaralo potrebama svojih građana i unapređuju njihov životni standard.  Zbog toga, iskreno želim da Republika Sjeverna Makedonija uskoro i formalno započne pregovore o pristupanju EU, uz pohvale značajnim reformama koje je već realizovala kako bi njeni građani osjetili koristi od primjene evropskih standarda i vrijednosti, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Nikolom Dimitrovim.

Kordić i Dimitrov su danas imali sastanak putem online platforme.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dvije države i pozdravili bogatu saradnju i uzajamnu podršku bez otvorenih pitanja. Ocijenili su da dvije države, između ostalog i kao članice NATO,  dijele ista vanjskopolitička opredjeljenja, kao i otvorenost za međusobnu saradnju i spremnost za zajedničke poduhvate kroz brojne EU i regionalne formate.

Glavna pregovaračica je prenijela punu spremnost Vlade Crne Gore i pregovaračkog tima da pruži svu neophodnu podršku Sjevernoj Makedoniji u procesu evropske integracije.

„Građani obje države snažno podržavaju pristupanje EU, što treba da bude podsticaj, kako za Crnu Goru, tako i za Republiku Sjevernu Makedoniju, da nastavimo još aktivnije djelovanje na sprovođenju reformi, ali i intenziviramo aktivnosti na uključivanju cijelog društva, uključujući  ekspertizu akademske zajednice i nevladinog sektora“ kazala je Kordić.

Ona je ukazala na značaj reformi u poglavljima 23 i 24, za jačanje demokratije i vladavine prava, ali i cjelokupnu dinamiku pregovora  i pozdravila rezultate Sjeverne Makedonije ostvarene u tom kontekstu.

„Naši pregovarački timovi imaju mnogo tema od zajedničkog interesa, naročito kad je u pitanju primjena Nove metodologije pristupanja EU, kao i strateška komunikacija prema građanima EU, uključujući i učešće“, poručila je Kordić.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o korišćenju EU podrške u procesu pristupanja Uniji, usaglasivši se  o potrebi  unapređenja regionalne saradnje i promovisanja projektno orijentisanih inicijativa koje bi doprinijele daljem društvenom i ekonomskom razvoju regiona. Ovo naročito u kontekstu primjene Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan u cilju približavanja država Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU.

Kordić i Dimitrov su razmijenili mišljenje i o značaju kvalitetne i efikasne komunikaciji prema državama članicama EU i njihovim građanima, i dodatnog afirmisanja politike proširenja i pristupanja država Zapadnog Balkana EU. U tom kontekstu, zajednički su ocijenili važnost uključivanja država Zapadnog Balkana u pregovore o budućnosti Evropske unije, naročito u okviru Konferencije o budućnosti EU.

Potpredsjednik Dimitrov je poželio svaki uspjeh našoj zemlji na evropskom putu i ukazao da na liniji prijateljske note koja odlikuje bilateralne veze treba jačati postojeće mehanizme saradnje i dobru praksu razmjene iskustava. Prenio je spremnost za bližom saradnjom timova glavnih pregovarača i članova pregovaračke strukture Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije, uz mogućnost kada to dozvole epidemiološke prilike da posjeti Crnu Goru. Imajući u vidu da dvije zemlje, tijesno sarađuju kroz format Zajedničkog odbora koji je uspostavljen Sporazumom o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Sjeverne Makedonije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, sugerisao da se u što skorije vrijeme održi zajednički sastanak kako bi se dogovorili budući modaliteti saradnje i prenosa iskustava.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dodijeljene nagrade za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević uručila je nagrade novinarkama koje su pobijedile na konkursu za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore. Konkurs...

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju: Crna Gora nastavila sa napretkom u svim oblastima

0
“Napravili smo značajan napredak u usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Crna Gora je usvojila brojne reforme kako bi unaprijedila regulatorni okvir koji...

Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) raspisala Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata...

Zenović: Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u sektorskim poglavljima sa ciljem privremenog  zatvaranja...

0
“Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne...

Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju

0
Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu. Sastanak će, sa...