Naslovnica Info Press info Saradnjom do rezultata u procesu pristupanja EU

Saradnjom do rezultata u procesu pristupanja EU

„Pristupni pregovori i reforme koje se sprovode u okviru njega, transformišu društvo kako bi ono bolje odgovaralo potrebama svojih građana i unapređuju njihov životni standard.  Zbog toga, iskreno želim da Republika Sjeverna Makedonija uskoro i formalno započne pregovore o pristupanju EU, uz pohvale značajnim reformama koje je već realizovala kako bi njeni građani osjetili koristi od primjene evropskih standarda i vrijednosti, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Nikolom Dimitrovim.

Kordić i Dimitrov su danas imali sastanak putem online platforme.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dvije države i pozdravili bogatu saradnju i uzajamnu podršku bez otvorenih pitanja. Ocijenili su da dvije države, između ostalog i kao članice NATO,  dijele ista vanjskopolitička opredjeljenja, kao i otvorenost za međusobnu saradnju i spremnost za zajedničke poduhvate kroz brojne EU i regionalne formate.

Glavna pregovaračica je prenijela punu spremnost Vlade Crne Gore i pregovaračkog tima da pruži svu neophodnu podršku Sjevernoj Makedoniji u procesu evropske integracije.

„Građani obje države snažno podržavaju pristupanje EU, što treba da bude podsticaj, kako za Crnu Goru, tako i za Republiku Sjevernu Makedoniju, da nastavimo još aktivnije djelovanje na sprovođenju reformi, ali i intenziviramo aktivnosti na uključivanju cijelog društva, uključujući  ekspertizu akademske zajednice i nevladinog sektora“ kazala je Kordić.

Ona je ukazala na značaj reformi u poglavljima 23 i 24, za jačanje demokratije i vladavine prava, ali i cjelokupnu dinamiku pregovora  i pozdravila rezultate Sjeverne Makedonije ostvarene u tom kontekstu.

„Naši pregovarački timovi imaju mnogo tema od zajedničkog interesa, naročito kad je u pitanju primjena Nove metodologije pristupanja EU, kao i strateška komunikacija prema građanima EU, uključujući i učešće“, poručila je Kordić.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o korišćenju EU podrške u procesu pristupanja Uniji, usaglasivši se  o potrebi  unapređenja regionalne saradnje i promovisanja projektno orijentisanih inicijativa koje bi doprinijele daljem društvenom i ekonomskom razvoju regiona. Ovo naročito u kontekstu primjene Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan u cilju približavanja država Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU.

Kordić i Dimitrov su razmijenili mišljenje i o značaju kvalitetne i efikasne komunikaciji prema državama članicama EU i njihovim građanima, i dodatnog afirmisanja politike proširenja i pristupanja država Zapadnog Balkana EU. U tom kontekstu, zajednički su ocijenili važnost uključivanja država Zapadnog Balkana u pregovore o budućnosti Evropske unije, naročito u okviru Konferencije o budućnosti EU.

Potpredsjednik Dimitrov je poželio svaki uspjeh našoj zemlji na evropskom putu i ukazao da na liniji prijateljske note koja odlikuje bilateralne veze treba jačati postojeće mehanizme saradnje i dobru praksu razmjene iskustava. Prenio je spremnost za bližom saradnjom timova glavnih pregovarača i članova pregovaračke strukture Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije, uz mogućnost kada to dozvole epidemiološke prilike da posjeti Crnu Goru. Imajući u vidu da dvije zemlje, tijesno sarađuju kroz format Zajedničkog odbora koji je uspostavljen Sporazumom o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Sjeverne Makedonije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, sugerisao da se u što skorije vrijeme održi zajednički sastanak kako bi se dogovorili budući modaliteti saradnje i prenosa iskustava.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Kordić u Briselu: Strateška vanjskopolitička orijentacija Crne Gore jasna

0
„Strateška vanjskopolitička orijentacija Crne Gore jasna i zasnovana na punoj usklađenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU“, kazala je glavna pregovaračica, Zorka Kordić. Ona je...

Iskoristiti podršku država članica za ubrzanje procesa pristupanja

0
“Crna Gora konkretnim rezultatima pokazuje da je njeno mjesto u EU. U narednom periodu je važno intenzivirati reformske procese u državi i iskoristiti podršku...

Sprovođenje evropske agende je goruće pitanje crnogorskog društva

0
„Proces proširenja se mora osnažiti, kako u državama Zapadnog Balkana, tako i unutar same EU, na način da postane opipljiviji za građane i poslovnu...

U centru svih predloga politika građani i kreiranje usluga koje će im efikasno koristiti

0
Reforma javne uprave značajna je za evropsku perspektivu, profesionalna, racionalna i odgovorna javna uprave obezbijediće i visok kvalitet usluga građanima, koji su u centru...

Regionalnom saradnjom do kvalitetnijih projekata i dostizanja razvojnih ciljeva

0
Saradnja država Zapadnog Balkana u oblasti koordinacije fondova EU je od suštinskog značaja za efikasno korišćenje dostupnih sredstava u cilju jačanja reformi i socio-ekonomskog...