Naslovnica Info Intervjui Glavni pregovarač Drljević: Savez za Evropu da bude tačka okupljanja

Glavni pregovarač Drljević: Savez za Evropu da bude tačka okupljanja

Jako je važno da Crna Gora sve razlike ostavi po strani i da pokušamo da nađemo odgovore na pojedine izazove koji se trenutno nalaze pred nama, a Savez za Evropu može da bude tačka okupljanja svih nas, poručio glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević.

Drljević je u emisiji “Fokus” na TVCG izrazio zadovoljstvo što se pozivu Vlade na dijalog odazvala većina NVO, političkih partija, medija, akademske zajednice.

“Cilj da sve političke razlike koje postoje pokušamo da ostavimo po strani i da se ujedinimo u Savez za Evropu i da se ujedinimo ka evropskim vrijednostima i evropskim standardima, jer jednog dana kada Crna Gora uđe u Evropsku uniju, neće ući određena vlada, ni pojedinci, već će ući kompletna Crna Gora i svi njeni građani”, kazao je Drljević.

Ocjenjuje da je već dobar rezultat to što se krenulo u razgovor i što su od nevladinih organizacija na današnjim sastancima dobili vrlo jasne i konkretne predloge kako da se ojača sistem i unaprijede instutucije.

“Jako je važno da kroz ovaj razgovor vidimo koje su to dodirne tačke i da li ih je moguće naći. Ja mislim da u Crnoj Gori postoji dovoljno zrelosti i dovoljno znanja da razlike koje postoje ostavimo po strani i da se ujedinimo oko zajedničkog cilja, a to je punopravno članstvo Crne Gore u EU”, naveo je Drljević.

Glavni pregovarač smatra da je dijalog jedini odgovor na trenutnu situaciju u Crnoj Gori.

“Dijalog je nešto na čemu EU insistira, to je poznato i iz posljednjeg Izvještaja o napretku. Potpuno je normalno da imamo različita viđenja o određenim pitanjim i različita stanovišta, ali samo dijalogom možemo da se približimo i mislim da smo u prethodnom periodu, posebno nakon obnove nezavisnosti, pokazali da možemo da se okupimo oko nekih krucijalnih ideja”, poručio je Drljević.

Dodaje da je dijalog, koji je danas pokrenut, najbolji pokazatelj da smo spremni da radimo na uspostavljanju institucija, pripremi zakonodavnog okvira…

“Na nama je da pokažemo da smo predvodnici na Zapadnom Balkanu, iako je možda zbog svih izazova došlo do određenog pada entuzijazma”, navodi glavni pregovarač.

19.02.2020 19.58 FOKUS MOG03CH1 p frame 29289

Metodologija donosi novine za CG

Drljević ocjenjuje da je u fokusu nova metodologija, koja je nedavno predstavljenja od Evropske komisije i novog komesara.

“Ona je veoma značajna zato što pokazuje jednu dodatnu političku spremnost novoformirane Evropske komsije i novih institucija da postoji spremnost EU, ali i država članica, da politika proširenje bude u fokusu nove briselske administracije”, kazao je Drljević.

Pojasnio je da metodologija u slučaju Crne Gore donosi određene novine koje se odnose, prije svega, na jaku političku važnost, kako država članica Evropske unije, ali i pokazivanja spremnosti sa naše strane da postignemo rezultate koji su možda u prethodnom periodu izmakli.

“Zasniva se na istim principima na kojima se zasnivao i prethodni model, a to je važnost demokratskih institucija, važnost vladavine prava, pune funkcionalnosti institucija, pokazivanju da postoje administrativni kapaciteti da se implementiranju određena zakonska rješenja koja država priprema”, naveo je Drljević u emisiji “Fokus”.

Novine su i grupisanje poglavlja po određenim klasterima, mada se, ocjenjuje Drljević, u slučaju Crne Gore to ne može u potpunosti i primijeniti jer smo, izuzev jednog, ostvorili sva pregovaračka poglavlja.

“Možda rezultati nijesu baš vidjelji, ali su institucije veoma bile aktivne i u prošloj godini uspjeli smo da zaokružimo sve što se od nas očekivalo, što se tiče poglavlja 8. Ispunili smo sve tehnička mjerila koja su se od nas tražila, i sada je sve stvar sve političke volje”, kazao je glavni pregovarač i dodao da je moguće da se Poglavlje 8 otvori i prije Samita u maju.

Drljević dodaje da sada iz Brisela dolaze vrlo jasne i vrlo konkretne poruke da je politika proširenja među ključnim prioritetima i, kako navodi, to ih raduje.

“Raduje nas i činjenica da je Hrvatska preuzela predsjedavanje, budući da nam je dugo vrijeme pomagala kroz ekspertsku pomoć. Na nama je da uhvatimo ritam i da iskoristimo pozitivan zamah koji postoji na samo početku rada Evropske komisije”, navodi on.

Dodaje da je dijalog, koji je danas pokrenut, najbolji pokazatelj da smo spremni da radimo na uspostavljanju institucija, pripremi zakonodavnog okvira.

“Na nama je da pokažemo da smo predvodnici na Zapadnom Balkanu , iako je možda zbog svih izazova došlo do određenog pada entuzijazma”, navodi glavni pregovarač.

Odgovornost prema građanima

Drljević je istakao da ga posebno raduje posljednje istraživanje agencije Defacto, prema kojem 66 odsto građana podržava put Crne Gore ka EU.

“Na svima nama je dodatna odgovornost da pokažemo spremnost i damo odgovore svim ovim građanima koji su podržali ovakvu politiku”.

IZVOR: Portal RTCG

Emisija Fokus RTCG – gost GP Aleksandar Drljevic

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...