Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju U Podgorici se održava sedmi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost

U Podgorici se održava sedmi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost

U Podgorici je danas počeo dvodnevni sedmi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između Crne Gore i Evropske komisije.

v21Sastanak su otvorili ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović i v.d. šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner.
 
Otvarajući sastanak, ministar Pejović je istakao da se procjena napretka Crne Gore zasniva prevashodno na kvalitetu realizacije mjera Akcionih planova za poglavlja 23 i 24, i naglasio da njihovo sprovođenje u najvećoj mjeri teče planiranom dinamikom. Poručio je da bilježimo visok stepen realizacije ovih strategijskih dokumenata, te da je on u januaru bio 81% u poglavlju 23 i 75% u poglavlju 24, kao i da su realizacijom mjera u proteklom periodu ostvareni značajni rezultati u oblasti reforme legislative, njenog sprovođenja i izgradnje institucija, istakavši da će i budući rad u oblasti vladavine prava biti veoma intenzivan.
 
Kad je u pitanju poglavlje 23, ministar je podsjetio da je u 2016. prvi put sproveden izbor sudija i tužilaca po novom sistemu, ekipirana je Agencija za sprječavanje korupcije koja, zahvaljujući proaktivnom pristupu u svom radu, bilježi značajne rezultate u pokretanju prekršajnih postupaka i izrečenih sankcija. U tom kontekstu je podsjetio da je tokom 2016, nakon donijetih odluka i mišljenja Agencije o postojanju sukoba interesa i nespojivosti javnih funkcija, 75 javnih funkcionera podnijelo ostavke na javne funkcije, dok je od strane organa vlasti razriješeno 26 javnih funkcionera. Takođe, riješeno je 696 predmeta iz oblasti sukoba interesa i finansiranja političkih partija sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 94 hiljade eura.
 
Ministar je podsjetio da je, u okviru borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, tokom 2016. formirano i ekipirano Specijalno policijsko odjeljenje, a da se rezultati dosadašnjeg rada ogledaju u uspostavljenom bilansu rezultata i pravosnažnim presudama u predmetima korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala. 
 
U okviru poglavlja 24, ukazao je na značaj donošenja novog Zakona o azilu, Strategije za integrisano upravljanje migracijama i Šengenskog akcionog plana.
Poručio je da će u 2017. fokus biti na daljoj implementaciji novog sistema izbora i unapređenja sudija i državnih tužilaca, daljem jačanju nezavisnosti državnih institucija i daljem radu na zakonodavnom okviru u cilju poštovanja i zaštite ljudskih prava, a posebno prava manjina i lica s invaliditetom, kao i daljem unapređenju bilansa rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.
 
v22Iznio očekivanje da će 2017. biti godina završetka rada na ispunjavanju privremenih mjerila i ulaska u novu fazu pregovaračkog procesa. 
 
Vršilac dužnosti šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner je istakao da je sastanak pododbora prilika za sagledavanje ostvarenog napretka u pregovorima, kao i sagledavanja oblasti u kojima su potrebni dalji napori. Istakao je da je Crna Gora ostvarila značajan napredak i posebno ukazao na važnost uključivanja nevladinih organizacija u radne grupe za vladavinu prava. Pozdravio je postignuti napredak u bilansu rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i rezultate u implementaciji zakonskih rješenja i ukazao na potrebu za daljim vidlivim rezultatima u ovim oblastima.

Saopštenja

Objavljen Prvi poziv u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata

0
Program Dunavskog regiona objavio je Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata (Seed Money Facility), koji će biti...

Gorčević razgovarala sa Bilčikom i Lajčakom

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, imala je danas u Briselu odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom i poslanikom Evropskog parlamenta i...

Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo, Oliverom Varheljijem. Evropski komesar je kazao da Crna...

Cilj je visok kvalitet života koji uživaju građani EU 

0
Crna Gora i sa državnog i sa lokalnog nivoa mora dati jedan novi snažan zamah, odnosno jednu jaku energetsku infuziju procesu evropskih integracija, poručila...

Brisel: Crnoj Gori oko 413 miliona eura iz Plana rasta za uvećanje stope ekonomskog...

0
„Vlada Crne Gore je snažno opredijeljena da, zajedno sa Evropskom komisijom, kroz instrument Plana rasta, radi na planiranju i praćenju sprovođenja reformi, koje će...