Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju U Podgorici se održava sedmi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost

U Podgorici se održava sedmi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost

U Podgorici je danas počeo dvodnevni sedmi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između Crne Gore i Evropske komisije.

v21Sastanak su otvorili ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović i v.d. šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner.
 
Otvarajući sastanak, ministar Pejović je istakao da se procjena napretka Crne Gore zasniva prevashodno na kvalitetu realizacije mjera Akcionih planova za poglavlja 23 i 24, i naglasio da njihovo sprovođenje u najvećoj mjeri teče planiranom dinamikom. Poručio je da bilježimo visok stepen realizacije ovih strategijskih dokumenata, te da je on u januaru bio 81% u poglavlju 23 i 75% u poglavlju 24, kao i da su realizacijom mjera u proteklom periodu ostvareni značajni rezultati u oblasti reforme legislative, njenog sprovođenja i izgradnje institucija, istakavši da će i budući rad u oblasti vladavine prava biti veoma intenzivan.
 
Kad je u pitanju poglavlje 23, ministar je podsjetio da je u 2016. prvi put sproveden izbor sudija i tužilaca po novom sistemu, ekipirana je Agencija za sprječavanje korupcije koja, zahvaljujući proaktivnom pristupu u svom radu, bilježi značajne rezultate u pokretanju prekršajnih postupaka i izrečenih sankcija. U tom kontekstu je podsjetio da je tokom 2016, nakon donijetih odluka i mišljenja Agencije o postojanju sukoba interesa i nespojivosti javnih funkcija, 75 javnih funkcionera podnijelo ostavke na javne funkcije, dok je od strane organa vlasti razriješeno 26 javnih funkcionera. Takođe, riješeno je 696 predmeta iz oblasti sukoba interesa i finansiranja političkih partija sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 94 hiljade eura.
 
Ministar je podsjetio da je, u okviru borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, tokom 2016. formirano i ekipirano Specijalno policijsko odjeljenje, a da se rezultati dosadašnjeg rada ogledaju u uspostavljenom bilansu rezultata i pravosnažnim presudama u predmetima korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala. 
 
U okviru poglavlja 24, ukazao je na značaj donošenja novog Zakona o azilu, Strategije za integrisano upravljanje migracijama i Šengenskog akcionog plana.
Poručio je da će u 2017. fokus biti na daljoj implementaciji novog sistema izbora i unapređenja sudija i državnih tužilaca, daljem jačanju nezavisnosti državnih institucija i daljem radu na zakonodavnom okviru u cilju poštovanja i zaštite ljudskih prava, a posebno prava manjina i lica s invaliditetom, kao i daljem unapređenju bilansa rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.
 
v22Iznio očekivanje da će 2017. biti godina završetka rada na ispunjavanju privremenih mjerila i ulaska u novu fazu pregovaračkog procesa. 
 
Vršilac dužnosti šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner je istakao da je sastanak pododbora prilika za sagledavanje ostvarenog napretka u pregovorima, kao i sagledavanja oblasti u kojima su potrebni dalji napori. Istakao je da je Crna Gora ostvarila značajan napredak i posebno ukazao na važnost uključivanja nevladinih organizacija u radne grupe za vladavinu prava. Pozdravio je postignuti napredak u bilansu rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i rezultate u implementaciji zakonskih rješenja i ukazao na potrebu za daljim vidlivim rezultatima u ovim oblastima.

Saopštenja

Predsjednik Vlade učestvovao na Međuvladinoj konferenciji o pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji u Luksemburgu

0
Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić učestvovao je na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Crne Gore koja je održana u Luksemburgu. Premijer Krivokapić govorio je...

Krivokapić – Borelj: Zapadni Balkan ostaje u vrhu strateških prioriteta EU

0
Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić sastao se u Luksemburgu, gdje se održava Međuvladina konferencija, sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom. Premijer Krivokapić...

Produžen Javni poziv NVO za predlaganje predstavnika/ce za člana/icu Radne grupe za  pregovaračko poglavlje...

0
Imajući u vidu donošenje nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave („Službeni list CG“, br. 118/20, 121/20, 1/21, 2/21 i 29/21) i...

Prvi insekt odobren kao nova hrana na nivou EU

0
Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, koji čine predstavnici svih država članica EU, a kojim predsjedava predstavnik Evropske komisije, 3....

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...