Naslovnica Info Press info SEECP glavni politički akter na putu članstva njenih učesnica u EU i...

SEECP glavni politički akter na putu članstva njenih učesnica u EU i NATO

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se, u okviru albanskog predsjedavanja inicijativom, održao u Tirani.

Na sastanku, čiji je domaćin bio albanski šef diplomatije Ditmir Bushati, osim potpredsjednika Lukšića, učestvovali su visoki zvaničnici trinaest zemalja učesnica SEECP, među kojima i potpredsjednk Vlade Makedonije za evropske odnose Fatmir Besimi, prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministri Rumunije i Bugarske, kao i visoki predstavnici Evropske komisije, Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i partnerskih međunarodnih organizacija.

U fokusu sastanka bila su aktuelna kretanja u regionu Jugoistočne Evrope i uloga SEECP-a u jačanju regionalne saradnje, kao preduslova evropske integracije zemalja učesnica inicijative. SEECP je, nakon gotovo 20 godina postojanja, potvrđen kao važan politički forum Jugoistočne Evrope koji doprinosi stabilnosti i prosperitetu regiona na putu integrisanja u evropske i evro-atlantske strukture.

Jednoglasno je prepoznata njegova strateška uloga u procesima regionalne saradnje, kako kroz saradnju zemalja učesnica, tako i kroz intenzivnu saradnju sa brojnim regionalnim mehanizmima.

Pohvaljeni su napori inicijative u promovisanju principa tzv. „regionalnog vlasništva“, koji sprovodi kroz aktivnosti RCC-a, svog operativnog tijela, čime su zemlje regiona dobile zadatak da, na linijama izgradnje i očuvanja dobrosusjedskih odnosa i konstruktivne saradnje, a uvažavajući svoje potrebe i prioritete, sarađuju na pitanjima od nacionalnog i zajedničkog interesa, u cilju ostvarivanja zajedničkih integrativnih aspiracija.

Visoki predstavnici zemalja učesnica Procesa odobrili su Tiransku Deklaraciju koja će biti usvojena na predstojećem Samitu šefova država i vlada SEECP koji će se održati u glavnom gradu Albanije, 26. maja o.g. U njoj se ističe snažna posvećenost uključenih zemalja demokratiji, vladavini prava i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda kao preduslova saradnje u regionu i promoviše se zajedničko stremljenje da se, kroz politiku dobrosusjedstva, intenzivira saradnja u političkoj, bezbjednosnoj, ekonomskoj, privrednoj, kulturnoj i obrazovnoj sferi.

IMG 5297

Usvajanjem Deklaracije potvrdiće se uloga SEECP-a kao glavnog političkog aktera regionalne saradnje u ovom dijelu Evrope na putu članstva njenih učesnica u EU i NATO, kroz podršku politici proširenja Evropske unije i regionalnom doprinosu miru i stabilnosti na globalnom nivou.

Jednoglasno je podržan reizbor aktuelnog generalnog sekretara RCC-a Gorana Svilanovića na period od tri godine i odobren godišnji Izvještaj o radu RCC za 2014-2015. godinu.

Potpredsjednik Lukšić je kazao da Crna Gora ima jasnu viziju budućnosti kao odgovorni partner regiona i dio demokratske i moderne Evrope. Istakao je posvecenost naše zemlje da konkretno doprinese konstruktivnom dijalogu i unaprijeđivanju projektno-orjentisane saradnje koja bi bila od višestruke koristi svim zemljama Jugoistočne Evrope za razvoj institucionalnih kapaciteta i sveukupnu reformu društva zasnovanog na zajedničkim evropskim i evro-atlantskim vrijednostima.

Izrazio je uvjerenje da će konkretna projektna aktivnost, podržana od strane RCC, odraziti zajedničke političke ciljeve i pretočiti se u opipljive dokaze napretka zemalja regiona u pravcu izgradnje ekonomske stabilnosti i razvoja, što je garancija dugoročne stabilnosti i dinamičnog razvoja Jugoistočne Evrope. Na tim linijama, prenio je očekivanja da će zemlje Zapadno-balkanske šestorke, kroz okvir Berlinskog procesa, konkretizovati projektnu saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, u prvom redu kroz inftrastrukturne projekte u transportu i energetici, i time stvoriti uslove za individualni i zajednički ekonomski oporavak regiona i njegovu evropsku perspektivu.

Osim ovog Procesa, kazao je da su oči regiona uprte i u implementaciju Strategije razvoja Jugoistočne Evrope do 2020. godine (SEE 2020) kojom se predviđa smanjenje nezaposlenosti kroz otvaranje jednog miliona novih radnih mjesta, povećanje BDP po glavi stanovnika sa 38% na 46% EU prosjeka i ukidanje biznis barijera, što će usloviti ekonomski rast i privući investitore da ulažu u region, a samim tim i stvoriti novu finansijsku perspektivu regiona.

Potpredsjednik Lukšić je ukazao na važnost istorijske i geografske povezanosti regiona kroz promociju bogatog kulturnog nasljeđa koji posjeduje. Na tim linijama, osvrnuo se na ulogu Crne Gore kao koordinatora kulturne i kreativne dimenzije Strategije SEE 2020 i kao domaćina Radne grupe RCC-a za kulturu i društvo na Cetinju i zahvalio na podršci zemalja regiona crnogorskom predlogu o tzv. „Kulturnoj integraciji i rastu“, čija je osnovna ideja investiranje u ekonomski razvoj promovisanjem kulturne baštine i cjelokupna regionalna kulturna rehabilitacija.

Takođe, u kontekstu jačanja regionalne saradnje, potpredsjednik Lukšić je podsjetio na važnost izbalansirane podjele rukovodećih pozicija u regionalnim organizacijama i inicijativama kako bi sve zemlje regiona mogle podjednako da budu zastupljene u tim mehanizmima i time direktnije doprinose zajednickim interesima regiona.

Na marginama sastanka, potpredsjednik Lukšić imao je vise bilateralnih susreta sa kolegama iz regiona sa kojima je razmijenio mišljenja o regionalnim dešavanjima i evropskim i evroatlantskim procesima. Sa albanskim šefom diplomatije Ditmirom Bušatijem potpisao je Sporazum o saradnji u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije, kojim dvije zemlje izražavaju namjeru da razvijaju redovni politički dijalog u cilju unaprijeđenja saradnje u integracionom procesu i afirmacije evropskih vrijednosti u bilateralnoj i regionalnoj saradnji.

Potpredsjednik Lukšić učestvovao je i na radnom ručku ministara Zapadnog Balkana, koji je održan uoči sastanka šefova diplomatija, na kome je podržana Zajednička Deklaracija o saradnji mladih, koja ima za cilj podsticanje uloge i mobilnosti mladih u interesu njihove bolje i veće perspektive i doprinosa konstruktivnim procesima u regionu Jugoistočne Evrope.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija

Saopštenja

Novaković  Đurović: Kompletiranjem Ustavnog suda izvjesno ubrzavamo put prema EU

0
„Utvrđivanje liste kandidatkinja i kandidata za Ustavni sud, nakon duže blokade rada tog tijela, je dobra vijest za naše napredovanje prema punopravnom članstvu  u...

Sastanak Žižić i Bugenhout: Belgija podržava Crnu Goru na putu prema EU

0
Crna Gora je u boljem položaju u odnosu na druge države regiona u pogledu pristupanja Evropskoj uniji i Kraljevina Belgija će nastaviti da podržava...

Veliko interesovanje opština za učešće u programu URBACT

0
Crna Gora po prvi put ima priliku da učestvuje u programu URBACT, kojim se podstiče povezivanje gradova iz čitave Evrope i doprinosi održivom urbanom...

Novaković Đurović za TV Vijesti: Neće biti blokade pregovora sa EU

0
Koordinatorka Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović kazala je da neće biti blokade pregovora Evropske unije sa Crnom Gorom. "Nije bilo pesimističkih poruka, bilo je...

Sesije za zainteresovane strane u okviru četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU

0
Pozivamo zainteresovane strane da se uključe u oblikovanje četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU (EU MRS Week), predlože teme i govore na sesijama koje sami...