Naslovnica Info Press info SEEIIST projekat razvojna šansa za region Jugoistočne Evrope

SEEIIST projekat razvojna šansa za region Jugoistočne Evrope

Ministri prosvjete, nauke i inovacija, vanjskih i evropskih poslova Crne Gore razgovarali su danas sa predstavnicima stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Crnoj Gori na temu regionalnog projekta Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIST). Tokom susreta, predstavljeni su ciljevi projekta i njegova misija za region, EU relevantnost, kao i status realizovanih aktivnosti, te ukazano na značaj nastavka implementacije, Uz zajednično razumijevanje i saglasnost, te podršku od strane različitih partnera.

SEEIIST, kao regionalni razvojni projekat na prostoru Jugoistočne Evrope iniciran od strane Crne Gore 2017. godine, posvećen je uspostavljanju naučne, medicinske i zelene infrastrukture, koja ima ambiciju da postane centar izvrsnosti za terapiju kancera i biomedicinska istraživanja, uz primjenu savremene tehnologije i inovativnih metoda. Kao takav, projekat pruža značajnu priliku za naučni i tehnološki napredak, doprinoseći ekonomskom rastu i društvenoj koheziji u cijelom Regionu.

Prepoznajući značaj projekta u kontekstu regionalne saradnje, te njegovu misiju da postane uspješan primjer „Nauke za mir“ i „Nauke za društvo“, Crna Gora je potvrdila svoju opredijeljenost da intezivira razgovore i aktivnosti oko konkretnih daljih koraka sa učesnicama projekta i potencijalnim partnerima projekta.

U narednom periodu SEEIIST čeka rješavanje važnih pitanja, poput pravnih aspekata uspostavljanja Instituta i lokacije, te ostvarivanja održivog finansijskog modela, što će zahtijevati punu posvećenost učesnica projekta, ali i analizu podrške koja može biti ostvarena kroz EU i od strane drugih partnera na projektu.

„U sveukupnom kontekstu daljeg razvoja projekta, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore ostaće posvećeno pružanju podrške razvoju njegovog naučnog segmenta, kroz aktivnosti koje se realizuju u saradnji sa IAEA, CEI, ali i pod okriljem EU Okvirnog programa za istraživanja i inovacije i drugih EU programa za nauku, te nastojati da kroz bilateralnu i multilateralnu naučno-tehnološku saradnju podstakne efikasan nastavak projekta“ istakla je ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović.

Ministarka je posebno istakla vrijednost projekta u kontekstu usmjerenosti na mlade istraživače, njihov pristup krupnoj, savremenoj istraživačkoj infrastrukturi i istraživanjima, čime bi se u značajnoj mjeri doprinijelo i smanjenju odliva talenata, koji je jedan od problema identifikovanih, ne samo u Crnoj Gori, već i u cijelom Regionu.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević ukazala na značaj realizacije ovog projekta za proces evropske integracije imajući u vidu njegov uticaj i višestruki značaj za regionalni razvoj, proširenje i integracije, naučnu diplomatiju, inovacionu agendu, zeleni i održivi razvoj.

“SEEIIST je prepoznat kao ključni projekat panevropske istraživačke infrastrukture u Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan. Takođe je identifikovan kao jedan od šest vodećih projekata EU – Zapadni Balkan u Inovativnoj agendi za Zapadni Balkan i predstavlja potencijalni vodeći projekat u okviru Novog plana rasta za Zapadni Balkan, koji ima za cilj produbljivanje regionalne ekonomske integracije”, kazala je ministarka Gorčević.

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović je podsjetio da je Crna Gora prva država koja je zvanično podržala SEEIIST u martu 2017. godine, naglasivši da smo i dalje snažno opredijeljeni za saradnju na ovom projektu, uz uvjerenje da će sve države partneri uložiti svoje resurse i energiju u njegov razvoj.

“SEEIIST predstavlja primjer naučne diplomatije i ravnopravne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope i ima dvostruku misiju, da razvije istraživačke i inovacijske kapacitete, kao i da ojača izgradnju povjerenja i njeguje veze među našim zemljama. Kroz ovaj projekat možemo otključati naučni potencijal regiona za dobrobit sadašnjih i budućih generacija, a svaka od država će imati punu korist od ulaganja u razvoj Instituta“, poručio je ministar Ivanović.

Učesnici su potvrdili da se SEEIIST projekat može smatrati sjajnim primjerom naučne diplomatije, te da ova ambiciozna inicijativa ima potencijal da značajno utiče ne samo na zdravstvenu oblast, već i na širu društvenu i ekonomsku transformaciju, kako Crne Gore, tako i cjelokupnog regiona Jugoistočne Evrope.

MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...