Naslovnica Info Press info Šefovi pregovaračkih timova s jasnom vizijom mape puta za zatvaranje poglavlja

Šefovi pregovaračkih timova s jasnom vizijom mape puta za zatvaranje poglavlja

Šefovi radnih grupa za 33 poglavlja pregovora predstavljaju okosnicu pregovaračke strukture i svojim djelovanjem pružaju jasnu viziju mape puta za zatvaranje poglavlja u svim oblastima pravne tekovine EU. Inoviranjem članstva u radnim grupama za vođenje pristupnih pregovora, osnaženi su kapaciteti za ispunjavanje obaveza na evropskom putu, a njihovi članovi koji dolaze, kako iz organa državne uprave, tako i iz civilnog sektora spremni su da svojim znanjima i iskustvom, te predanim radom, u sljedećoj fazi procesa maksimalno doprinesu ovom zajedničkom cilju, poruka je sa radnog sastanka glavne pregovaračice, Zorke Kordić sa šefovima radnih grupa za vođenje pristupnih pregovora.

Kordić je, prethodna dva dana u Baru, za jedno sa saradnicima iz Kancelarije za evropske integracije, održala treći po redu radni sastanak sa svim šefovima radnih grupa.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja u vezi sa primjenom revidirane metodologije proširenja, koordinacijom procesa pregovora, unapređenjem interne i eksterne komunikacije, kvalitetom materijala i jačanjem ljudskih resursa, te predstavljanjem rezultata iz procesa pregovora u crnogorskoj i međunarodnoj javnosti.

Govoreći o značaju Nove metodologije, glavna pregovaračica je ukazala da će Crna Gora, kroz mjere rane integracije imati priliku da učestvuje u brojnim politikama i programima Unije koji će donijeti koristi crnogorskom društvu i prije formalnog članstva. Takođe, ukazala je na važnost političkog dijaloga sa državama članicama EU i potrebu aktivnijeg komuniciranja rezultata procesa prema njima.

„Sva pregovaračka poglavlja su važna, ali su ona koja se odnose na vladavinu prava, zbog svog uticaja na ukupni razvoj društva, u središtu pregovaračkog procesa sa EU. Imajući to u vidu, potrebno je da paralelno sa kompleksnim reformama vladavine prava fokusirano radimo na svim preostalim poglavljima u cilju ispunjenja njihovih završnih mjerila“, kazala je Kordić.

Šefovi radnih grupa su iznijeli svoja viđenja i predloge s ciljem što efikasnije primjene nove metodologije i izrade mapa puta za ispunjenje preostalih obaveza u svim pregovaračkim poglavljima. Takođe, istakli su spremnost da, učešćem u različitim aktivnostima, doprinesu vidljivosti procesa pristupanja i crnogorskoj javnosti predstave značaj i koristi od pristupanja Crne Gore EU.

Zaključeno je da je neophodna veća sinergija izmedju poglavlja, što se značajnim dijelom može postići kroz novi, tzv. klasterski pristup njihovog grupisanja, a najviše zajedničkim naporima na identifikovanju horizontalnih veza između poglavlja  – sve u cilju uspješne realizacije obaveza.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...