Naslovnica Info Press info Slovačka, prijatelj Crne Gore i snažan zagovornik politike proširenja

Slovačka, prijatelj Crne Gore i snažan zagovornik politike proširenja

Slovačka posjeduje bogato iskustvo iz vođenja pregovaračkog procesa i spremna je svoju ekspertizu staviti na raspolaganje, s ciljem ubrzanja procesa pristupanja Crne Gore EU“, saopštio je  državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovačke, Martin Klus u razgovoru sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

Državni sekretar Klus je istakao prijateljske odnose dvije države,  poručivši da Slovačka, kao država članica EU, ostaje snažan zagovornik politike proširenja na države Zapadnog Balkana i njihovog uključivanja u Konferenciju o budućnosti Evrope.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić, istakla je zahvalnost na bilateralnoj saradnji i dosadašnjoj podršci Slovačke na putu prema EU.

Ona je ponovila jasnu geostratešku orijentaciju Crne Gore prema EU, istakavši da to potvrđuje i puna usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i nedvosmilena odlučnopst u sprovođenju reformi.

Kordić je kazala da je Vlada usmjerena na ostvarenje konkretnih rezultata u oblasti vladavine prava, ali da se jednako posvećeno radi i na unapređenju drugih sektorskih politika.

Kako  je naglasila, fokus je na  ispunjenju privremenih mjerila za 23. i 24. poglavlje, te iznijela očekivanje da će Crna Gora u skorijem periodu dobiti završna mjetrila, što će biti pokretač za zatvaranje svih preostalih poglavlja.

Kako je kazala, Nova metodologija je prilika za ranu  integraciju Crne Gore u određenim oblastima, odnosno programima čime ćemo se adekvatno pripremiti za sprovođenje politika i buduće članstvo u EU.

Glavna pregovaračica se saglasila sa državnim sekretarom o važnosti učešća država Zapadnog Balkana u Konferenciji o budućnosti Evrope.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Gorčević razgovarala sa ambasadorima Slovenije i Španije

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević imala je danas odvojene sastanke sa ambasadorkom Slovenije i ambasadorom Španije u Crnoj Gori, Bernardom Gradišnik i  Raúlom Bartoloméom...

Uspješna saradnja Crne Gore i Međunarodne organizacije za migracije u okviru poglavlja 24

0
„Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći,...

Gorčević razgovarala sa Meken: Nastavak podrške Ujedinjenog Kraljevstva u dostizanju najviših evropskih standarda

0
Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, razgovarala je danas sa britanskom ambasadorkom, Don Meken. Ministarka Gorčević je zahvalila ambasadorki Meken na izuzetnoj podršci te države u...

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...