Naslovnica Info Press info Snažna podrška Bugarske da Crna Gora postane sljedeća članica EU

Snažna podrška Bugarske da Crna Gora postane sljedeća članica EU

Bugarska snažno podržava članstvo Crne Gore u EU i spremna je da pruži ekspertsku pomoć i podijeli svoja iskustva u pregovaračkom procesu i osnaži saradnju dvije države na svim poljima, poručeno je sa sastanaka ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa bugarskim zvaničnicima.

Ona se, tokom posjete Bugarskoj, sastala sa predsjenikom Parlamenta, Rosen Željazkovim i predsjednikom parlamentarnog Odbora za EU poslove Kirilom Petkovim. Takođe, ministarku Gorčević je primila i pomoćnica ministra vanjskih poslova, ambasadorka Elena Šekerletova i sekretar za vanjsku politiku predsjednika Bugarske, Rusi Ivanov.

Predsjednik Parlamenta, Željazkov je kazao da su se Unija, ali i sam pregovarački proces dosta promijenili od perioda kada je Bugarska postala punopravna članica. “I nakon izbora u junu, očekujemo da će novi saziv Evropskog parlamenta, ostati naklonjen proširenju i da će Crna Gora postati članica brže nego što očekujemo”, objasnio je on.

Predsjednik Odbora za EU poslove, Petkov kazao je da Crna Gora kuca na širom otvorena vrata kada je Bugarska u pitanju i da može da računa na punu i nedvosmislenu podršku u procesu EU integracije. Takođe, ponudio je svu ekpertsku pomoć u savladavanju izazova u pregovaračkom procesu i usklađivanju zakonodavstva.

Sa pomoćnicom ministra vanjskih poslova, Elenom Šekerletovom ministarka Gorčević je razmijenila mišljenja o podršci Bugarske u radnim tijelima EU, kao i predstojećoj  međuvladinoj konferenciji koja treba da se održi u junu. “Želimo da vam pružimo pomoć u svim oblastima i podijelimo ekpertizu Bugarske i tu saradnju treba da ostvarimo što prije. Ne samo Ministarstvo evropskih poslova nego i ostala ministarstva treba da se povežu i podijele iskustva sa našim institucijama”, kazala je Šekerletova.

Gorčević je na sastanku sa sekretarom za vanjsku politiku predsjednika Bugarske, Ivanovim kazala da se nada da će proširenje ostati prioritet i novom Evropskom parlamentu i Komisiji i da će Bugarska imati značajnu ulogu u zagovaranju politike proširenja.

“U uslovima globalne nestabilnosti Evropa mora da bude ujedinjena, a politika proširenja je jedan od najboljih načina da se očuva stabilnost na evropskom kontinentu. Bugarska će nastaviti da se zalaže na princip regate i pristupanja prema zaslugama i na osnovu rezultata sprovedenih reformi, a u tom pogledu Crnu Goru vidimo kao prvu sljedeću članicu EU”, poručio je Ivanov.

Na marginama Foruma „EU srijeće Balkan“ delegacija Ministarstva evropskih poslova se sastala sa predstavnicama organizacije PanEuropa Bugarska, Gerganom Pasi i Biserkom Beniševom, koje su učestvovale i vodile pregovore o pristupanju Bugarske EU. U prijateljskom i konstruktivnom razgovoru su razmijenjena mišljenja u vezi sa zaokruživanjem reformi i ulaskom u finalnu fazu pregovaračkog procesa Crne Gore. Bugarska strana je predstavila svoje iskustvo istakavši da je važno da Crna Gora koristeći njhov primjer i naučene lekcije, izbjegne neke greške i lakše i brže ispuni svoje obaveze. Pohvalile su dosadašnje rezultate i iznijele očekivanje da će Crna Gora uskoro postati punopravna članica EU.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...