Naslovnica Info Press info Snažna politička volja za rješavanje izazova u vladavini prava

Snažna politička volja za rješavanje izazova u vladavini prava

„Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena procesu pristupanja EU. Spremni smo da ulažemo i radimo više kako bi postigli mjerljive rezultate  u ključnim reformama i napredovali prema članstvu u EU“, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorom Češke, Karelom Urbanom.

Ona je zahvalila na podršci koju Češka u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u kontekstu evropske integracije i unutar NATO struktura i posebno prenijela zahvalnost za aktivnosti u formatu Višegradske grupe kako u pogledu ubrzanja pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana, tako i u pogledu podrške da zemlje regiona učestvuju u dijalogu koji se vodi u okviru Konferencije o budućnosti EU.

Kordić je naglasila da je Crna Gora u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, s ciljem ubrzanja celokupnog pregovaračkog procesa i ispunjenja preostalih privremenih mjerila.

„Postoji snažna politička volja na nivou Vlade za rješavanje preostalih izazova u oblasti vladavine prava, koje je pokretač ukupnog ubrzanja pregovora i privremenog zatvaranja ostalih poglavlja“, kazala je Kordić.

Ona je istakla uvjerenje da će primjena revidirane metodologije pristupanja ubrzati integraciju Crne Gore u EU, a da će njena politička dimenzija omogućiti Crnoj Gori da  dalje promoviše svoje reforme, kao i kontinuirano usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, što je bila ključna karakteristika naše spoljne politike od samog početka pregovora s EU 2012.

Ambasador Urban je istakao da će Češka nastaviti da se snažno zalaže za proširenje EU na region Zapadnog Balkana, kao njen tradicionalni zagovarač i kao neko ko dobro poznaje izazove i iskustva iz pristupnog perioda.

On je pohvalio reforme koje Crna Gora sprovodi u svim oblastima i istakao da treba više raditi na promociji vidljivih rezultata prema državama članicama, kao i prema domaćoj javnosti imajući u vidu visok stepen podrške građana za članstvo u EU.

Dogovorena je u narednom periodu bliska saradnja sa timom za evropske poslove u Pragu i unapređenje bilateralne saradnje kroz razmatranje modela ekspertske podrške Češke u pojedinačnim poglavljima pravne tekovine.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...

Objavljen Prvi poziv u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata

0
Program Dunavskog regiona objavio je Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata (Seed Money Facility), koji će biti...

Gorčević razgovarala sa Bilčikom i Lajčakom

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, imala je danas u Briselu odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom i poslanikom Evropskog parlamenta i...

Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo, Oliverom Varheljijem. Evropski komesar je kazao da Crna...