Naslovnica Info Press info Snažna politička volja za rješavanje izazova u vladavini prava

Snažna politička volja za rješavanje izazova u vladavini prava

„Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena procesu pristupanja EU. Spremni smo da ulažemo i radimo više kako bi postigli mjerljive rezultate  u ključnim reformama i napredovali prema članstvu u EU“, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorom Češke, Karelom Urbanom.

Ona je zahvalila na podršci koju Češka u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u kontekstu evropske integracije i unutar NATO struktura i posebno prenijela zahvalnost za aktivnosti u formatu Višegradske grupe kako u pogledu ubrzanja pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana, tako i u pogledu podrške da zemlje regiona učestvuju u dijalogu koji se vodi u okviru Konferencije o budućnosti EU.

Kordić je naglasila da je Crna Gora u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, s ciljem ubrzanja celokupnog pregovaračkog procesa i ispunjenja preostalih privremenih mjerila.

„Postoji snažna politička volja na nivou Vlade za rješavanje preostalih izazova u oblasti vladavine prava, koje je pokretač ukupnog ubrzanja pregovora i privremenog zatvaranja ostalih poglavlja“, kazala je Kordić.

Ona je istakla uvjerenje da će primjena revidirane metodologije pristupanja ubrzati integraciju Crne Gore u EU, a da će njena politička dimenzija omogućiti Crnoj Gori da  dalje promoviše svoje reforme, kao i kontinuirano usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, što je bila ključna karakteristika naše spoljne politike od samog početka pregovora s EU 2012.

Ambasador Urban je istakao da će Češka nastaviti da se snažno zalaže za proširenje EU na region Zapadnog Balkana, kao njen tradicionalni zagovarač i kao neko ko dobro poznaje izazove i iskustva iz pristupnog perioda.

On je pohvalio reforme koje Crna Gora sprovodi u svim oblastima i istakao da treba više raditi na promociji vidljivih rezultata prema državama članicama, kao i prema domaćoj javnosti imajući u vidu visok stepen podrške građana za članstvo u EU.

Dogovorena je u narednom periodu bliska saradnja sa timom za evropske poslove u Pragu i unapređenje bilateralne saradnje kroz razmatranje modela ekspertske podrške Češke u pojedinačnim poglavljima pravne tekovine.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...