Naslovnica Info Press info Snažna politička volja za rješavanje izazova u vladavini prava

Snažna politička volja za rješavanje izazova u vladavini prava

„Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena procesu pristupanja EU. Spremni smo da ulažemo i radimo više kako bi postigli mjerljive rezultate  u ključnim reformama i napredovali prema članstvu u EU“, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorom Češke, Karelom Urbanom.

Ona je zahvalila na podršci koju Češka u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u kontekstu evropske integracije i unutar NATO struktura i posebno prenijela zahvalnost za aktivnosti u formatu Višegradske grupe kako u pogledu ubrzanja pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana, tako i u pogledu podrške da zemlje regiona učestvuju u dijalogu koji se vodi u okviru Konferencije o budućnosti EU.

Kordić je naglasila da je Crna Gora u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, s ciljem ubrzanja celokupnog pregovaračkog procesa i ispunjenja preostalih privremenih mjerila.

„Postoji snažna politička volja na nivou Vlade za rješavanje preostalih izazova u oblasti vladavine prava, koje je pokretač ukupnog ubrzanja pregovora i privremenog zatvaranja ostalih poglavlja“, kazala je Kordić.

Ona je istakla uvjerenje da će primjena revidirane metodologije pristupanja ubrzati integraciju Crne Gore u EU, a da će njena politička dimenzija omogućiti Crnoj Gori da  dalje promoviše svoje reforme, kao i kontinuirano usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, što je bila ključna karakteristika naše spoljne politike od samog početka pregovora s EU 2012.

Ambasador Urban je istakao da će Češka nastaviti da se snažno zalaže za proširenje EU na region Zapadnog Balkana, kao njen tradicionalni zagovarač i kao neko ko dobro poznaje izazove i iskustva iz pristupnog perioda.

On je pohvalio reforme koje Crna Gora sprovodi u svim oblastima i istakao da treba više raditi na promociji vidljivih rezultata prema državama članicama, kao i prema domaćoj javnosti imajući u vidu visok stepen podrške građana za članstvo u EU.

Dogovorena je u narednom periodu bliska saradnja sa timom za evropske poslove u Pragu i unapređenje bilateralne saradnje kroz razmatranje modela ekspertske podrške Češke u pojedinačnim poglavljima pravne tekovine.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 14...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...

2,6 miliona eura za korisnike Poziva u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora –...

0
Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, ukazuju na uspješnost sveukupnog...

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU

0
Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka Evropskoj uniji i opredijeljena je da podrži suštinsku reformu vladavine prava i pripremu zemlje za kompleksne obaveze...

Svečanost povodom uručivanja sertifikata korisnicima projekata Drugog poziva u okviru Programa Crna Gora-Albanija

0
Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije i Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći...