Naslovnica Info Press info Snažna politička volja za rješavanje izazova u vladavini prava

Snažna politička volja za rješavanje izazova u vladavini prava

„Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena procesu pristupanja EU. Spremni smo da ulažemo i radimo više kako bi postigli mjerljive rezultate  u ključnim reformama i napredovali prema članstvu u EU“, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorom Češke, Karelom Urbanom.

Ona je zahvalila na podršci koju Češka u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u kontekstu evropske integracije i unutar NATO struktura i posebno prenijela zahvalnost za aktivnosti u formatu Višegradske grupe kako u pogledu ubrzanja pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana, tako i u pogledu podrške da zemlje regiona učestvuju u dijalogu koji se vodi u okviru Konferencije o budućnosti EU.

Kordić je naglasila da je Crna Gora u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, s ciljem ubrzanja celokupnog pregovaračkog procesa i ispunjenja preostalih privremenih mjerila.

„Postoji snažna politička volja na nivou Vlade za rješavanje preostalih izazova u oblasti vladavine prava, koje je pokretač ukupnog ubrzanja pregovora i privremenog zatvaranja ostalih poglavlja“, kazala je Kordić.

Ona je istakla uvjerenje da će primjena revidirane metodologije pristupanja ubrzati integraciju Crne Gore u EU, a da će njena politička dimenzija omogućiti Crnoj Gori da  dalje promoviše svoje reforme, kao i kontinuirano usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, što je bila ključna karakteristika naše spoljne politike od samog početka pregovora s EU 2012.

Ambasador Urban je istakao da će Češka nastaviti da se snažno zalaže za proširenje EU na region Zapadnog Balkana, kao njen tradicionalni zagovarač i kao neko ko dobro poznaje izazove i iskustva iz pristupnog perioda.

On je pohvalio reforme koje Crna Gora sprovodi u svim oblastima i istakao da treba više raditi na promociji vidljivih rezultata prema državama članicama, kao i prema domaćoj javnosti imajući u vidu visok stepen podrške građana za članstvo u EU.

Dogovorena je u narednom periodu bliska saradnja sa timom za evropske poslove u Pragu i unapređenje bilateralne saradnje kroz razmatranje modela ekspertske podrške Češke u pojedinačnim poglavljima pravne tekovine.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Javni poziv NVO za predlaganje predstavnika/ce za člana/icu Radne grupe za  pregovaračko poglavlje 29...

0
Imajući u vidu donošenje nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave („Službeni list CG“, broj 118/20) i kadrovske promjene do kojih je,...

Crna Gora je zasluženo  regionalni predvodnik u evropskim integracijama

0
„Crna Gora, kao mala država, članica NATO-a, sa potpunom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i svim otvorenim poglavljima, zasluženo nosi titulu...

Crna Gora podržava Albaniju na putu ka EU

0
„Crna Gora će nastaviti da podržava napredak Albanije na putu ka Uniji, naročito imajući u vidu  da otvaranje pristupnih pregovora s ovom zemljom može...

Za napredak u pregovorima potreban konstruktivan dijalog svih parlamentarnih činilaca

0
„Raduje me činjenica da pregovarački proces sa EU nastavljamo da vodimo u partnerskoj, kontinuiranoj i efikasnoj saradnji sa Skupštinom, čija je uloga od posebnog značaja...

Region ima kapacitet da bude kredibilan partner EU

0
"Regionalna saradnja je sredstvo za izgradnju povjerenja i pomaže državama da uče jedne od drugih i prođu bolne reforme. Kroz saradnju, region pokazuje kapacitet da...