Naslovnica Info Press info Socijalna politika, obrazovanje i informatičko društvo važne oblasti za građane

Socijalna politika, obrazovanje i informatičko društvo važne oblasti za građane

Područja koje pokriva Pododbor za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku između Crne Gore i Evropske unije veoma su važne za crnogorske građane, zbog čega će država nastaviti da stremi evropskim standardima u ovim oblastima.

Na 10. sastanku Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku, koji je održan online, a koji pokriva poglavlja 2 – Sloboda kretanja radnika, 10 – Informatičko društvo i mediji, 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, 25 – Nauka i istraživanje i 26 – Obrazovanje i kultura, predstavnici crnogorskih nadležnih institucija su predstavili ključna dostignuća u navedenim pregovaračkim poglavljima. Pododbor predstavlja zvanični sastanak između EU i Crne Gore, koji se održava na godišnjem nivou, s ciljem razgovora o razvoju sektora u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore.

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak, istakao je da je, u oblasti obrazovanja, reforma visokog obrazovanja u Crnoj Gori i primjena 3+2+3 sistema, zajedno sa primjenom novog Zakona o akademskom integritetu, važan korak naprijed u ispunjavanju standarda EU. Naglasio je da je novi koncept učenja #UčiDoma, pokrenut zbog pandemije koronavirusa, postigao veliki uspjeh.

U oblasti nauke i istraživanja, ukazao je da je Crna Gora prva zemlja kandidat koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije. U oblasti socijalne politike i zapošljavanja proces se nastavlja uobičajenim tempom, uz primjenu ključnog zakona u ovoj bolasti, Zakona o radu, koji je usvojen u decembru 2019, kao rezultat napornog rada crnogorske administracije i podrške Evropske komisije.

Podsjetio je i da je usvajanjem Zakona o životnom partnerstvu istopolnih parova, Crna Gora postala prva država kandidat koja je regulisala ovo pitanje, koje ima direktan uticaj na živote LGBTI osoba u našem društvu.

Prema riječima Mrdaka, na polju informacionog društva i medija, period između dva pododbora bio je veoma značajan. „Nakon konsultacija i stručnog razmatranja, Zakon o medijima i Zakon o javnom servisu usvojeni su u julu 2020. godine. Crna Gora nastavlja sa naporima na unapređenju medijskog sektora, posebno u elektronskim medijima. Vjerujem da će Crna Gora usvajanjem zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama uspostaviti moderno i dobro regulisano okruženje za medije po najvišim međunarodnim standardima“, dodao je on.

Osvrnuo se i na ove sedmice objavljen godišnji izvještaj Evropske komisije, daje sveobuhvatnu ocjenu napretka postignutog u reformskim procesima i notira određene izazove sa kojima se Crna Gora suočava u nekoliko područja koja će ostati pitanje od najvećeg značaja u našem daljem radu.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Hesus-Žimeno istakla je da je Podobor prilika za diskusiju o napretku Crne Gore u pogledu slobode kretanja radnika (poglavlje 2), informacionom društvu i medijima (poglavlje 10), socijalnoj politici i zapošljavanju (poglavlje 19), nauci i istraživanju (poglavlje 25) i obrazovanju i kulturi (poglavlje 26), u kontekstu pandemije COVID-19, napomenuvši da se radi o važnim oblastima za crnogorske građane.

Ona je kazala da izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, koji je objavljen ove sedmice zajedno sa paketom proširenja, pruža detaljan pregled stanja i jasnu mapu puta za napredak na putu EU, na kom je naredna prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja vladavine prava 23 i 24.

Ponovila je snažnu posvećenost Evropske komisije Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori, dodajući da prva tranša od 60 miliona eura makrofinansijske pomoći Crnoj Gori, predviđena IPA budžetska podrška i usvajanje Ekonomskog i Investicionog plana za Zapadni Balkan pokazuje podršku EU socijalno-ekonomskom oporavku regiona. Takođe je naglasila da će rješavanje ovih pitanja zahtijevati funkcionalnu javnu upravu, blisku međuresorsku koordinaciju i saradnju sa svim zainteresovanim stranama, kao i nadogradnju dostignuća iz prethodnih godina.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Gorčević razgovarala sa ambasadorima Slovenije i Španije

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević imala je danas odvojene sastanke sa ambasadorkom Slovenije i ambasadorom Španije u Crnoj Gori, Bernardom Gradišnik i  Raúlom Bartoloméom...

Uspješna saradnja Crne Gore i Međunarodne organizacije za migracije u okviru poglavlja 24

0
„Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći,...

Gorčević razgovarala sa Meken: Nastavak podrške Ujedinjenog Kraljevstva u dostizanju najviših evropskih standarda

0
Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, razgovarala je danas sa britanskom ambasadorkom, Don Meken. Ministarka Gorčević je zahvalila ambasadorki Meken na izuzetnoj podršci te države u...

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...