Naslovnica Info Press info Spajić sa Varheljijem: Željeli smo da u Brisel dođemo sa rezultatima, Vlada...

Spajić sa Varheljijem: Željeli smo da u Brisel dođemo sa rezultatima, Vlada ima kapacitet da ispuni evropsku agendu

„Crna Gora želi da bude poželjna članica evropskog saveza. Ona koja doprinosi na svim nivoima”, poručio je predsjednik Vlade Milojko Spajić na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem sa kojim je danas tokom radne posjete Briselu razgovarao o procesu evropske integracije Crne Gore.

Željeli smo da u Brisel dođemo sa rezultatima koji će potvrditi našu opredijeljenost evropskoj integraciji i naš kredibilitet kao posvećene i odgovorne buduće države članice. Crna Gora želi da bude poželjna članica evropskog saveza. Ona koja doprinosi na svim nivoima. Sigurni smo da imamo sve preduslove da tako i bude, kazao je premijer.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je iskazao zadovoljstvo odnosima sa 44. Vladom Crne Gore i kazao da su odluke i rezultati postignuti u prvim danima mandata najbolja preporuka Crnoj Gori da uspješno nastavi proces integracije u Evropsku uniju.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić predstavio je plan rada Vlade za narednu godinu i istakao da je uvjeren da će Crna Gora uspjeti da isporuči rezultate iz evropske agende.

Donošenje odluke o izboru nedostajućeg sudije Ustavnog suda od strane Parlamenta kao i današnje glasanje za izbor članova Sudskog savjeta dokaz je da u Crnoj Gori postoji puna institucionalna funkcionalnost i politička stabilnost.

Nesumnjivo postoji pozitivan impuls Parlamenta koji daje vjetar u leđa reformskim procesima. To potvrđuje i efikasnost u donošenju brojnih odluka poput ratifikacije sporazuma iz Berlinskog procesa i činjenica da je 64 poslanika glasalo za izmjene Zakona o popisu, a 58 za izbor nove guvernerke Centralne banke Crne Gore, poručio je premijer.

Sagovornici su se saglasili da će grant u iznosu od 112 miliona eura biti veoma važan za modernizaciju željeznice te da je podrška Evropske unije bila od značaja i za napore Crne Gore da izbjegne sivu listu Manivala. To je najbolji iskaz partnerskog odnosa i povjerenja između Crne Gore i Evropske unije, poručeno je tokom susreta.

Sastanak je bio prilika za rezimiranje rezultata ostvarenih u prvim mjesecima mandata i priprema za nastavak zajedničkih aktivnosti u procesu učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju.

Predsjednik Vlade je komesaru uručio pismo obavještenja kojim Crna Gora potvrđuje da je ispunila kriterijume iz uslovnog pozitivnog mišljenja za Strategiju pametne specijalizacije i spremna je za finalnu procjenu Evropske komisije.

Podsjećamo da je Crna Gora prva zemlja van Evropske unije koja je usvojila ovu strategiju i uspostavila okvir za njenu implementaciju u skladu sa preporukama Komisije, te da je Vlada Crne Gore vidi kao ključni strateški okvir za razvoj nauke i inovacija u službi prioritetnih sektora razvoja Crne Gore.

Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Saopštenja

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...