Naslovnica Press info Press IPA Sprovođenjem projekata iz Ipe do dostizanja evropskih vrijednosti i članstva u EU

Sprovođenjem projekata iz Ipe do dostizanja evropskih vrijednosti i članstva u EU

Realizacija projekata koje je EU finansirala iz fondova Ipe doprinosi dostizanju evropskih standarda u najvažnijim društvenim oblastima i napredovanju država Zapadnog Balkana prema članstvu u EU, ocijenjeno je na regionalnoj konferenciji “Rezultati u korištenju pretpristupne podrške EU IPA 2007-2013“ koja je danas održana u Budvi.

Učesnici skupa iz država Zapadnog Balkana su predstavili ostvarene rezultate iz programskog perioda 2007-2013. i razgovarali o planovima koji se odnose na finansijsku perspektivu 2014-2020.

U okviru četiri panela su razmijenjena iskustva iz korištenja sredstava iz Ipe I i Ipe II i predstavljeni rezultati u komponentama koje se odnose na podršku tranziciji i jačanju institucija, regionalnom razvoju i razvoju ljudskih resursa i prekograničnoj saradnji.

Ipa 2

Istaknuto je da je kroz Ipu I Evropska komisija za period 2007-2013. obezbijedila sredstva u iznosu od 11,5 milijardi eura za zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU. Ta sredstva su iskorištena za sprovođenje reformi koje imaju za cilj usklađivanje sa standardima EU i unapređenje kvaliteta života građana kroz dalje jačanje demokratskih institucija i vladavine prava, reformu državne uprave, reformu privrede, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, promociju rodne ravnopravnosti, jačanje civilnog društva, unapređenje regionalne saradnje, kao i dostizanje održivog razvoja i smanjenje siromaštva. Korisnici sredstava su bila ministarstva i organi upravi, lokalne samouprave, javne ustanove, organizacije civilnog društva, dok su krajnji korisnici bili građani država Zapadnog Balkana i Turske. Realizovani projekti su doprinijeli izgradnji i jačanju kapaciteta institucija, osnažili dobrosusjedske odnose i omogućili brži regionalni i ekonomski razvoj država korisnica Ipe.

Otvarajući konferenciju, ambasador Aleksandar Andrija Pejović je naglasio da je EU kroz Ipu pružila dragocjenu podršku Crnoj Gori u dostizanju evropskih standarda u najvažnijim i strategijski prioritetnim društvenim oblastima i istakao da se Crna Gora može pohvaliti izuzetno visokim stepenom iskorištenosti sredstava koja su joj bila na raspolaganju u periodu 2007-2013, što pokazuje da imamo znanja i vještina ne samo za planiranje nego i za uspješno sprovođenje projekata.

On je istakao da je u okviru I komponente dosad ugovoreno 93% i isplaćeno 78% sredstava, kao i da je u okviru programa prekogranične saradnje sprovedeno 204 prekogranična projekta, ukupne vrijednosti 35 miliona eura, čime je uspostavljena čvrsta susjedska saradnja u oblasti obrazovanja, kulture, sporta, turizma i zaštite životne sredine.

Ipa 3

Takođe, ambasador Pejović je naveo da se otpočelo s realizacijom aktivnosti u okviru III i IV komponente u okviru kojih će se sprovoditi projekti koji se tiču saobraćaja, zaštite životne sredine, te zapošljavanja, obrazovanja, nauke i socijalne inkluzije.

„Tokom prethodnog sedmogodišnjeg perioda realizovani su značajni projekti, te je značajno napomenuti da je Crna Gora vrijedno radila na reformi pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, zaštiti i promociji ljudskih i manjinskih prava, naročito marginalizovanih grupa. Nadalje, projekti su doprinijeli poboljšanju saobraćajne inftrastrukture i unapređenju sistema zaštite životne sredine, kao razvoju opština i unapređenju poslovnog ambijenta. Takođe, treba istaći i projekte prekogranične saradnje, kako sa susjedima tako i sa zemljama članicama EU, koji su rezultirali zajedničkim akcijama u oblastima kao što su obrazovanje, kultura, sport, turizam, zaštita životne sredine, socijalna kohezija“, kazao je ambasador Pejović.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu, uz pomoć Ipe, a kroz Instrument za civilno društvo koji je uveden 2008, pružena finansijska i tehnička podrška razvoju civilnog društva, kao jednog od instrumenata za osnaživanje participativne demokratije na Zapadnom Balkanu.

Kad je riječ o finansijskoj perspektivi za period 2014-2020, ambasador Pejović je rekao da činjenica da će Crna Gora imati na raspolaganju 270,5 miliona eura, što je uvećanje za 10% u odnosu na prethodni finansijski period, predstavlja još jedan dokaz, kako uspješnosti dosadašnjeg rada tako i povjerenja EK u Crnu Goru.

U tom kontekstu je naglasio da su dosadašnji napori i rezultati dobra priprema za korištenje sredstava koja će Crnoj Gori biti dostupna iz strukturnih i investicijskih fondova nakon stupanja u članstvo EU, a čiji je iznos šest do deset puta veći u odnosu na sredstva koja su nam sad na raspolaganju.

Ipa 4

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje i susjedsku politiku Evropske komisije Dirk Lange rekao je da finansijska podrška EU doprinosi procesu pristupanja Crne Gore Uniji, i na taj način pomaže zemlji da se bolje pripremi za preuzimanje obaveza iz njenog budućeg članstva u EU.

„Uvođenjem principa sektorske podrške budžetu u okviru IPA II za period 2014-2020, uticaj finansijske podrške će se povećati i postati mjerljiviji, a takođe će doprinijeti i unapređenju političkog dijaloga u pojedinačnim sektorima”, rekao je Lange.

On je zaključio da je konferencija u Budvi bila odlična prilika za razmjenu vrijednih iskustava i naučenih lekcija u širem regionalnom kontekstu.

Saopštenja

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...