Naslovnica Info Press info Studenti su pokretači razvoja Crne Gore i njen najvažniji resurs

Studenti su pokretači razvoja Crne Gore i njen najvažniji resurs

Studenti su najvažniji resurs crnogorskog društva i glavni pokretač razvoja Crne Gore, a sistemske obrazovne reforme značano su doprinijele njihovom kvalitetnijem znanju i evropskoj konkuretnosti diploma svih crnogorskih univerziteta, ocijenjeno je tokom Foruma „Pitaj ministra“.

Ministri prosvjete, nauke i sporta i mladih, Damir Šehović, Sanja Damjanović i Nikola Janović, razgovarali su danas sa oko 60 studenata svih univerziteta u Crnoj Gori u okviru drugog Foruma „Pitaj ministra“. Ovogodišnji Forum „Pitaj ministra“ organizovao je Generalni sekretarijat Vlade, u saradnji sa Rektoratom UCG, Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom sporta i mladih i Ministarstvom nauke, a u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

MIL 0448

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević čestitao je studentima predstojeći praznik i poručio da su oni najvažniji resurs i najveće bogatstvo ovog društva. „Sveobuhvatnom reformom stvaramo uslove da svoju državu prepoznate kao plodno tlo za vaše ideje i vašu budućnost vežete upravo za Crnu Goru. Mi danas gradimo budućnost i ulažemo u obrazovni sistem ne da bi drugu zemlju obogatili našim talentima, već da bi vi nastavili putem stvaranja prosperitetne države“, rekao je on.

MIL 0459
Rektor Univerziteta Crne Gore, Danilo Nikolić, istakao je da su studenti, kao predstavnici buduće intelektualne elite i generičke snage razvoja crnogorskog društva, ključni svjedoci adekvatne primjene visoko-obrazovnih programa, naučno-razvojnih projekata i kulturno-sportskih sadržaja iz univerzitetskog i šireg društvenog miljea. „Ne zaboravite, vi ste tu da nas uvijek opominjete da može bolje, da podižete standarde, promovišete aktuelne trendove. Vi ste tu nas inspirišete vašim mladalačkim entuzijazmom i intelektualnim potencijalom. Vi ste tu da budete aktivni sudionici i energični kreatori vaše i naše budućnosti“, poručio je rektor.

MIL 0501

U neformalnom razgovoru, ministri su predstavili rad resora na čijem su čelu i odgovorali na brojna pitanja studenata iz domena njihovih obrazovnih potreba, stručnih interesovanja i profesionalnih očekivanja. Studente je zanimalo da li su nadležni, u okviru obrazovne reforme, obezbijedili uslove po pitanju nastavnog kadra i primjene stručne prakse, a interesovali su se i za mogućnost osnivanja fonda za mlade talente. Sa ministrom sporta su razgovarali o kreiranju omladinskih politika, ali i ukazali na potrebu da nadležno ministarstvo, imajući u vidu ulaganja u sport na osnovnom i srednjem nivou, sa istom pažnjom pristupi sportu na visokom nivou, kako bi imali zaokružen sistem kvalitetnog sportskog programa na svim nivoima.

MIL 0649

Ministar Šehović je podsjetio da su prošle godine uvedene besplatne osnovne i master studije, a da je ove studijske godine upisana druga generacija studenata koji ne plaćaju školarinu, njih 3.541. „Uveli smo prijemni ispit na besplatni magisterij od 2021. godine, kako bi osigurali da privilegiju upisivanja besplatnih magistarskih studija imaju najbolji. Uveli smo obaveznu praksu na sve fakultete u obimu od 25%. Osnovali smo Agenciju za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja. Izradili smo prvi Zakon o akademskom integritetu koji nemaju zemlje regiona i šire, a pribavili smo i softver protiv plagijarizma za sve fakultete“, kazao je on.

Podsjetio je i da Ministarstvo svake godine opredjeljuje sredstva za sufinansiranje školarine za oko 60 studenata magistarskih studija i preko 20 studenata doktorskih studija. Takođe, godišnje se dodjeljuje oko 300 stipendija za najbolje studente. Kako je istakao, “godišnje se izdvaja za: studentske kredite oko 1 400 000 eura, za stipendije i sufinansiranje magistarskih i doktorskih studija preko 450 000 eura, a za dotacije domovima preko 2 miliona eura”. Dodatno, kako je ministar rekao, iz godine u godinu se povećavaju potencijali za internacionalizaciju visokog obrazovanja, te godišnje preko 300 studenata učestvuje u programima razmjene.

MIL 0490

Janović je poručio da je crnogorska mladost budućnost Crne Gore, ističući da Ministarstvo sporta i mladih stvara uslove za mlade sportiste i njihov profesionalni razvoj. „Crna Gora je vodeća država po pitanju nagrađivanja sportista, sportskih premija, doživotnih mjesečnih naknada i statusa perspektivnog sportiste“, dodao je on. Istakao je zadovoljstvo činjenicom da je taj resor u 2018. finanisirao projekte za mlade u iznosu od preko pola miliona eura, kao i da je, zahvaljujući podršci Ministarstva sporta i mladih održana je 75. Skupština Evropske studentske unije, Međunarodni forum studenata i najveća do sada Simulacija parlamentarne prakse na Fakultetu političkih nauka.

MIL 0534

Kako je kazala Damjanović, Crnoj Gori su potrebne inovativne ideje koje će ojačati preduzetničku kulturu i smanjiti odliv talenata. Naglasila je da resor na čijem je čelu nastavlja da kroz primjere dobre prakse promoviše koncept „Nauka za društvo“, podsjećajući da je Vlada usvojila Program podsticanja inovativnih startapova koji će omogućiti mladim ljudima bolje uslove za pokretanje biznisa, čime će pomoći prosperitet Crne Gore.

Glavni pregovarac Aleksandar Drljevic Forum ‘Pitaj ministra!’

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolic – Forum ‘Pitaj ministra!’

Ministar prosvjete Damir Sehovic – Forum ‘Pitaj ministra!’

Ministarka nauke Sanja Damjanovic – Forum ‘Pitaj ministra!’

Ministar sporta i mladih Nikola Janovic – Forum ‘Pitaj ministra!’

Forum ‘Pitaj ministra!’ u susret obiljezavanju Dana studenata – STUDENTI

Forum ‘Pitaj ministra!’ u susret obiljezavanju Dana studenata – KADROVI

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

 

Saopštenja

Održan sedamnaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora između EU i Crne Gore (ZKO)

0
Uoči Samita EU-Zapadni Balkan, Evropski ekonomski i socijalni odbor (EESC) sastao se sa crnogorskim civilnim društvom 7. decembra 2023. kako bi ocijenio napredak Crne...

Pristupanje EU nije prolazna politička odluka, već generacijski izbor

0
Proces evropskih integracija nije prolazna politička odluka, već generacijski izbor koji oblikuje naše društvo, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na panelu „EU...

Gorčević sa Ropkeom: Vlada otvorena za saradnju i unapređenje ambijenta za rad NVO

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, sastala se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, Oliverom Ropkeom, i njegovim saradnicima. Na sastaku su razmijenjena mišljenja o...

Info dan o Drugom pozivu Programa Dunavskog regiona

0
U četvrtak 14. decembra 2023. godine, Ministarstvo evropskih poslova organizuje info dan o Drugom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona. Info...

Online kviz “KOLIKO ZNAŠ O EU?”

0
Ministarstvo evropskih poslova, u okviru sprovođenja Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2023- 2026. godine, tradicionalno, svake godine u decembru organizuje online...