Naslovnica Info Press info Sve crnogorske institucije spremne na ključni iskorak u pregovaračkom procesu

Sve crnogorske institucije spremne na ključni iskorak u pregovaračkom procesu

Prioritet svih crnogorskih institucija, iz sve tri grane vlasti, je ispunjenje obaveza iz vladavine prava. Postoji nikad veća odlučnost da se, u saradnji i uz podršku Evropske komisije, u kratkom vremenskom periodu napravi ključni iskorak u pregovaračkom procesu i obezbijedi dobijanje Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, kao i zakazivanje Međuvladine konferencije između Crne Gore tokom juna, saopštile su starješine crnogorskih institucija na 13. sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost.

Oni su upoznali predstavnike Evropske komisije sa ostvarenim rezultatima, kao i sa tekućim i planiranim aktivnostima koje se preduzimaju s ciljem realizacije evropske agende.

Ministar pravde Andrej Milović je kazao da su taj resor i on lično u potpunosti  posvećeni ispunjenju privremenih mjerila.

„Za nas je apsolutni prioritet unapređenje sistema pravosuđa te njegove strukture, profesionalizma, nepristrasnosti i objektivnog rada“, kazao je ministar.

Istakao je da su u periodu od samo par mjeseci intezivno radili.

„Završili smo Nacrt Strategije reforme pravosuđa 2024-2027 sa pratećim Akcionim planom i poslali je Evropskoj komisiji na mišljenje i vjerujem da ćemo ubrzo dobiti i povratne informacije sa vaše strane kako bi usvojili ovaj značajan dokument do kraja marta ove godine – kako smo planirali. U toku je izrada Plana racionalizacije pravosudne mreže kao i nove Strategije digitalizacije pravosuđa 2024-2027“, kazao je Milović.

On jer rekao da se posvećeno radi na izmjenama i dopunama ključnih zakonskih akta – Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, kao i da su u izuzetno kratkom periodu, ubrzanom dinamikom radili na izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kao i Zakona o državnom tužilaštvu, u komunikaciji sa evropskom stranom.

„Radimo i na izmjenama i dopunama Zakona o spriječavanju korupcije, Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu i Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Takođe ćemo kroz čitav proces izrade navedenih zakona aktivno komunicirati sa Evropskom komisijom da u zajedničkoj ekspertizi dođemo do najboljih pravnih rješenja. Izmjene i dopune Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći su upućene Evropskoj komisiji u novembru prošle godine i vjerujem da ćemo ubrzo dobiti vaše komentare na ovaj zakonski tekst koji bi brzo mogli i da usvojimo, kao i za novi Zakon o lobiranju koji je u finalnoj fazi komunikacije sa Evropskom komisijom“, poručio je ministar Milović.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović je kazala da priznanje našeg rada potvrđuje važnost učinjenih napora i predstavlja dodatnu potvrdu da smo na pravom putu u stvaranju modernog i efikasnog zakonodavnog okvira za medijski sektor. Istakla je da konstruktivni komentari i podrška Evropske komisije pomažu da osiguramo da naši zakoni budu usklađeni s najvišim evropskim standardima slobode izražavanja, transparentnosti i zaštite novinarske profesije.

„Mišljenjem Savjeta Evrope na tri medijska zakona, Ministarstvo kulture i medija je upravo zaokružilo proces medijske reforme, imajući pred sobom cilj da svaki građanin ima pravovremenu, istinitu i cjelovitu informaciju da bi mogao da odlučuje o sebi i svojoj zajednici, vrhovno načelo da su slobodni i profesionalni mediji temelj zdravog društva i da nam je zato dužnost da podržimo odgovorno novinarstvo“, poručila je ministarka Vujović.

„Interes Ministarstva kulture i medija je da se svi napadi na novinare/ke riješe, jer je napad na njih napad na slobodu svakog građanina/ku i na vrijednosti demokratskog društva, te je, u skladu sa opsegom ovlašćenja ovog Ministarstva, učinjeno sve što je u našoj moći“, zaključila je Vujović.

Predsjednik Sudskog savjeta Prof. dr Radoje Korać je pozdravio prisutne od strane Sudskog savjeta koji je, po njegovim riječima, poslije dužeg vremenskog perioda u kompletnom sastavu.

Upoznao je prisutne da je Sudski savjet od početka godine proaktivno preduzeo čitav niz aktivnosti koje se tiču efikasnijeg popunjavanja nedostajućih predsjednika sudova i sudija, aktivnosti koje bi trebale stvoriti uslove za konačni izbor predsjednika Vrhovnog suda kao i aktivnosti koje se tiču poboljšanja procedure ocjenjivanja sudija.

On je iznio uvjerenje da će navedene aktivnosti uticati na poboljšanje statusa i uslova za rad sudija koje bi trebalo da adresiraju sve manje interesovanja za sudijsku profesiju i sveobuhvatno poboljšaju stanje u sudstvu.

Državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova i pregovarač za Klaster 1 – Temeljna poglavlja, Bojan Božović je kazao da su u Vladi svjesni svih izazova i potrebe za hitnim unapređenjem stvari u mnogim oblastima, ali i čvrsto riješeni da ne propuste ovu šansu. Istakao je da su crnogorske institucije maksimalno posvećene sprovođenju ključnih obaveza kako bi do ljeta dobili IBAR i otpočeli privremeno zatvaranje drugih pregovaračkih poglavlja.

„Nadležni organi i pregovaračka struktura predano rade i vjerujem da ćemo uskoro donijeti kvalitetne zakone iz svih oblasti koje su predmet poglavlja 23 i 24, a koji su posebno važni za dobijanje IBAR-a. Rezultati koje ostvarujemo i napori koje ulažemo potvrđuju da su crnogorske institucije u čijoj nadležnosti su obaveze iz oblasti vladavine prava, odlučne da u narednih par mjeseci ispune zadatke koji se odnose na preostala mjerila u oblasti vladavine prava“, poručio je Božović.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...