Naslovnica Info Press info Tri četvrtine građana ima pozitivan stav o EU, 80,2% podržalo bi pristupanje...

Tri četvrtine građana ima pozitivan stav o EU, 80,2% podržalo bi pristupanje Crne Gore EU na referendumu

Visok nivo podrške građana članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji učvršćen je i stabilizovan, pokazalo je istraživanje „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Evropskoj uniji“, koje je za potrebe Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori uradila agencija „DeFacto“, krajem prošle godine.

Rezultati su pokazali da tri četvrtine građana, odnosno, njih 75.5% ima pozitivan stav o Evropskoj uniji, što je skoro 4 procenta više nego u junu 2021. godine. Zabilježen je i rast broja građana koji podržavaju pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, njih je 74.6%. Istovremeno, broj građani koji snažno podržavaju pristupanje EU dostigao je gotovo rekordni nivo od 41,7 procenata.

„Oko tri četvrtine ispitanika smatra da će članstvo Crne Gore u EU njima lično donijeti više koristi nego štete. Od onih koji bi izašli na hipotetički referendum o pristupanju Crne Gore EU, 80.2% bi glasalo u prilog pristupanju“, objasnio je Stevan Kandić, direktor agencije „DeFacto“ tokom prezentacije rezultata istraživanja.

Trećina građana vidi Evropsku uniju kao ključnog partnera Crne Gore i najvećeg stranog donatora. „A 37,2 odsto tvrdi da je EU pokazala najviše solidarnosti prema Crnoj Gori u borbi protiv COVID-19 epidemije“, dodaje Kandić.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa podsjetila je da je u decembru 2020. godine postignuta rekordna podrška javnosti članstvu u EU, a da je taj visok nivo povjerenja u Uniju sada učvršćen i stabilizovan.

„Pošto je 2021. stavila na test naše vrijednosti, solidarnost i povjerenje koje imamo jedni u druge, veoma sam srećna što je podrška EU jako dobro primljena i cijenjena od strane građana Crne Gore. Naime, istraživanje javnog mnjenja koje danas predstavljamo govori nam da je u protekloj godini, u nekim važnim aspektima, podrška crnogorskih građana EU dodatno ojačala“, kazala je Popa.

Sa druge strane, više od polovine (53.6%) ispitanika smatra da se Crna Gora kreće veoma sporo ili da se ne kreće dovoljno brzo ka EU, što je za 13% više nego krajem 2020. godine.

„Vjerujem da je ovo veoma snažna poruka izabranim predstavnicima naroda u Crnoj Gori, koja ih poziva da rade zajedno, sprovedu ključne reforme vladavine prava i omoguće Crnoj Gori da krene naprijed na svom putu ka EU. EU će biti tu da pomogne“, poručila je ambasdaorka Popa.

„Dakle, građani su jasno i glasno rekli da je evropska budućnost Crne Gore pitanje od nacionalnog interesa koje treba da bude iznad partijskih podjela. U tom smislu, EU samo može da očekuje od svih crnogorskih institucija i političkih partija da djeluju u skladu sa očekivanjima građana, konstruktivno sarađujući i konkretno djelujući u pravcu ostvarenja daljih evropskih reformi,“ naglasila je ambasadorka.

Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić vjeruje da će Crna Gora biti sljedeća članica unije. Kordić je istakla da podaci potvrđuju stabilnu opredijeljenost građana ka EU, ali i da obavezuju cjelokupno društvo da se ujedini na zajedničkom projektu, a to je članstvu Crne Gore u EU.

„U tom procesu sve snažniji treba da bude glas mladih, a da politike mladih budu prožete u svim javnim politikama koje unapređujemo u procesu evropskih integracija. Takođe, glas žena u biznisu, preduzetnika, poljoprivrednih djelatnika, istraživača, akademskih radnika, naših lokalnih zajednica – jer ovo jeste projekat cijelog našeg društva“, kazala je Kordić.

Istraživanje „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Evropskoj uniji“ sprovela je agencija „DeFacto“,  u periodu od 19. novembra do 4. decembra, na uzorku od 1.000 građana, sa mogućnošću statističke greške od +/-3,1 odsto.

DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE U CRNOJ GORI

Video materijal: YouTube kanal ME4EU

Saopštenja

Dodijeljene nagrade za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević uručila je nagrade novinarkama koje su pobijedile na konkursu za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore. Konkurs...

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju: Crna Gora nastavila sa napretkom u svim oblastima

0
“Napravili smo značajan napredak u usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Crna Gora je usvojila brojne reforme kako bi unaprijedila regulatorni okvir koji...

Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) raspisala Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata...

Zenović: Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u sektorskim poglavljima sa ciljem privremenog  zatvaranja...

0
“Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne...

Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju

0
Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu. Sastanak će, sa...