Naslovnica Info Press info  U Bariju zvanično pokrenut program Interreg IPA Južni Jadran

 U Bariju zvanično pokrenut program Interreg IPA Južni Jadran

Danas je u Bariju održana svečana konferencija na kojoj je zvanično pokrenut novi program Interreg IPA Južni Jadran, kojim se podržava prekogranična saradnja između Italije (regije Pulja i Molize), Albanije i Crne Gore.

Novi program će u programskom periodu 2021-2027 kroz nekoliko poziva omogućiti finansiranje prekograničnih projekata u ukupnom iznosu od 81 milion eura, od čega Evropska unija obezbjeđuje najveći dio sredstava, dok će ostatak biti ko-finansiran od strane teritorija učesnica Programa.

Govoreći o strateškom značaju novog programa, načelnica Direkcije za inter-regionalne programe i makroregionalne strategije u Ministarstvu evropskih poslova Irena Bošković kazala je da je Južni Jadran regija velikih mogućnosti zahvaljujući svojim geografskim karakteristikama i kuturno-istorijskoj raznolikosti.

“Prethodni Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020 omogućio je povezivanje više stotina institucija i organizacija iz tri države kroz projekte ukupne vrijednosti 84 miliona eura. Ubijeđeni smo da će ova saradnja nastaviti da bude pokretač održivog ekonomskog razvoja i društvenih inovacija, te da će doprinijeti prosperitetu regiona Južnog Jadrana i kreirati bolju budućnost za sve koji žive u ovom području”, kazala je Bošković.

Ministar ekonomskog razvoja Regije Pulja Alesandro Deli Noći istakao je važnost kreiranja sinergije i razmjene dobrih praksi kako bi teritorije italijanskih regija Pulja i Molize, Albanije i Crne Gore bile bolje povezane.

“Naša ambicija je da ovu saradnju pretvorimo u morski savez kako bismo razvili plavu ekonomiju, uključujući pomorski saobraćaj, ribarstvo i turizam kao naše zajedničke strateške grane. Program će nam pomoći da bolje iskoristimo potencijale naših teritorija, jer ovo područje nudi puno komparativnih prednosti”, kazao je Deli Noći, ističući da plava ekonomija u području Južnog Jadrana treba da se razvija zajedno sa zelenom ekonomijom.

Žil Kitel iz Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO) u Evropskom komisiji pohvalio je proces pripreme novog programa i izrazio zadovoljstvo što su odabrani prioriteti koji su ujedno važni i za Evropsku uniju.

“U novom programskom ciklusu želimo da ljudi osjete konkretne i opipljive promjene u svojim životima. Građani su u središtu naših projekata i zato vjerujemo da ovi programi zaista mogu imati pozitivan uticaj na njihove živote. Osim toga, učešćem u ovom programu Crna Gora i Albanija će se bolje pripremiti za članstvo u Evropskoj uniji”, kazao je Kitel.

Dodao je da je Program od velikog značaja za ispunjenje ciljeva iz Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), naglasivši važnost kreiranja sinergije sa bilateralnim i trilaterarlnim programima.

Na svečanoj konferenciji su predstavljene vrste poziva i projekata koji će biti podržani u programskom periodu 2021-2027, uključujući Prvi poziv, koji uskoro treba da bude raspisan.

Događaju su prisustvovali i predstavnici potencijalnih korisnika iz tri države, koji su imali priliku da se povežu i uspostave kontakte u cilju kreiranja partnerstava.

Svečanu konferenciju organizovali su Upravljačko tijelo i Zajednički sektetarijat Programa.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Objavljen oglas za 2 radna mjesta u okviru programa Interreg IPA ADRION (Bolonja, Italija)

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je u okviru IPA Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (Interreg IPA ADRION) objavljen oglas za pozicije Projektni službenik (Project...

Dodatnih 3,5 miliona eura podrške EU za ključne reforme i jačanje javnog sektora

0
Podrška od 3,5 miliona eura koja je obezbijeđena iz EU fondova kroz program za Izgradnju efektivnog, održivog i transformativnog javnog sektora u Crnoj Gori...

Gorčević: Plan rasta mehanizam za pokretanje reformi i poboljšanje kvaliteta života

0
Veoma cijenimo najavljenu dodatnu podršku kroz novi Plan rasta, i verujemo da će to biti efikasan mehanizam za pokretanje reformi koje su potrebne da...

U Domu zdravlja u Budvi otvorena nova mikrobiološka laboratorija

0
Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada eura, unaprijediće kontrolu, prevenciju infekcija i njegu pacijenata i dokaz...

Potpisan Sporazum između EU i Crne Gore o učlanjenju u “EU4Health” program

0
Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane EU Stela Kiriakides potpisali su danas u Briselu Sporazum između Evropske...