Naslovnica Info Press info U Baru i Nikšiću obilježen Dan Evrope

U Baru i Nikšiću obilježen Dan Evrope

Crna Gora odlučno korača ka Evropskoj uniji, dijeleći sa njom temeljne vrijednosti mira, saradnje i solidarnosti, a istovremeno doprinoseći svojom jedinstvenom kulturnom raznolikošću. Ova posvećenost integraciji bila je jasno vidljiva danas, kroz niz kulturnih i edukativnih aktivnosti u Baru i Nikšiću, koje su privukle više stotina građana, uključujući i veliki broj djece. Događaji, organizovani u okviru “Evropskog đira”, simbolizovali su zajednički put ka boljoj budućnosti u evropskoj porodici.

U Baru je, tim povodom organizovana planinarska turu sa edukacionom lekcijom „Hajde da pričamo o Evropi“, obilazak spomenika na Tuđemilima, kao i radionica za djecu i kviz „Simboli Evrope“.

Tim povodom, v.d. direktora Direktorata za Evropsku teritorijalnu saradnju u Ministarstvu evropskih poslova Miloš Marković je kazao da slaveći Dan Evrope, odajemo počast ideji zajedništva, saradnje i mira koja je oblikovala naš kontinent.

„Kroz izazove i trijumfe, Evropa je izgradila mostove preko različitosti, gradeći put ka boljoj budućnosti. Neka ovaj dan bude podsjetnik na naše zajedničke vrijednosti i obavezu da ih njegujemo svakog dana. Ujedinjeni, možemo prevazići bilo koji izazov i ostvariti naše zajedničke ciljeve“, kazao je Marković.

On je izrazio zadovoljstvo što su današnjem danu prisustvovali osnovci iz Bara koji su učešćem u kreativnim radionicama pokazali impresivno znanje o Evropskoj uniji i, kako je kazao, uvjerili nas da Crna Gora ima mladost na koju može da računa.

Šefica odeljenja za ugovore, finansije i reviziju u Delegaciji Evropske unije Agata Stasiak je kazala da na današnji dan slavimo principe mira, jedinstva i solidarnosti u Evropi koji definišu Evropsku uniju.

„Bar je jedinstven i raznolik grad, koji spaja različite kulture i okuplja zajednice, baš kao i EU“, kazala je Stasiak.

Ona je poručila da  opštine širom zemlje moraju da postanu još aktivnije i uključenije u proces evropske integracije, kako se Crna Gora približava članstvu u EU.

„Današnje proslave u Baru dokaz su zajedničke posvećenosti i Vlade i lokalnih vlasti, koju podržava EU. Zajedno dijelimo viziju da Crna Gora u bliskoj budućnosti postane dio porodice EU“, poručila je Stasiak.

U Nikšiću je Dan Evrope obilježen konferencijom  „Inicijativa Nikšić Evropska prestonica kulture 2030 – benefiti za zajednicu i mlade“, izložbom radova polaznika škole slikanja „Tibor“ i „Umjetnički centar“ na platou Doma revolucije i sadnjom drveta pored zgrade Opštine, čime se poslala poruka o značaju šuma i drveća za zeleniju i ljepšu Evropu.

Na konferenciji, koja je održana u Tehnopolisu, predsjednik Opštine Marko Kovačević je ukazao na važnost 9. maja.

 „Mi se kao lokalna samouprava u Nikšiću trudimo da se ponašamo, u onim oblastima u kojima to možemo, kao da je Crna Gora već članica EU. Mislim da smo zaista u nekom prethodnom periodu, kroz niz projekata koje smo implementirali, uspjeli da tu poruku pošaljemo i pomognemo kao lokalna samouprava našoj državi na putu ka EU. Nadam se da ćemo vrlo brzo ovaj dan obilježavati i kao članica EU, ne zaboravljajući, naravno, sve one žrtve koje su podnijeli naši preci u borbi protiv nacizma i fašizma, koja se završila 9. maja 1945. godine“, poručio je Kovačević.

V.d. generalnog direktora za koordinaciju finansijske podrške EU u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Vujović  je kazao da proces pristupanja EU ne treba da nas dovede samo do formalnog članstva nego i do toga da postepeno usvojimo evropske vrijednosti.

 „Svakodnevno, kroz sav naš posao, i u Ministarstvu evropskih poslova i u Vladi, isto kao i na lokalnom nivou, ne radimo samo na kreiranju novih zakona i usvajanju evropskih propisa već i na usvajanju evropskih vrijednosti u svim oblastima, da bismo postali jedno bolje, pravednije i više evropsko društvo“, zaključio je Vujović.

Predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Liselot Isakson pohvalila je Opštinu Nikšić i njenu kulturnu scenu za kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture, dodajući da ta inicijativa predstavlja odličnu priliku za podsticanje kreativnosti, dijaloga i kulturne razmjene, kao i za podsticanje turizma, investicija i ekonomskog rasta u gradu.

„Posebno sam impresionirana time što su u tome angažovani mladi i osobe sa invaliditetom. Ulaganje u kulturni razvoj i obrazovanje mladih ljudi ne samo da proširuje njihove vidike već će im, nadamo se, pružiti priliku da uđu u kreativne industrije, koje zauzvrat mogu stvoriti nova radna mjesta. To je sektor koji zaslužuje da mu se u Crnoj Gori posveti mnogo više pažnje“, ocijenila je Isakson i dodala da je današnja proslava u Nikšiću dokaz zajedničke posvećenosti procesu evropskih integracija kako Vlade, tako i lokalnih vlasti.

Kako bi proslavile Dan Evrope, aktivnosti u okviru Evropskog đira organizovale su opštine Bar i Nikšić i Ministarstvo evropskih poslova uz podrsku Delegacije EU, a u sklopu EU4ME programa. Evropski đir nastavlja svoje “putovanje” kroz Crnu Goru pa će sjutra biti biciklistička trka u Nikšiću, a naredne nedjelje brojne aktivnosti će biti organizovane u Mojkovcu, Beranama, Žabljaku, Petnjici i u Pljevljima.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA/OPŠTINA NIKŠIĆ

Saopštenja

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...