Naslovnica Info Press info U Baru obilježen Dan evropske saradnje: Zajedničke granice nas zbližavaju

U Baru obilježen Dan evropske saradnje: Zajedničke granice nas zbližavaju

„Zajedničke granice nas zbližavaju“ je moto Evropskog dana saradnje koji šalje poruku o značaju našeg učešća i doprinosa ukupnom konceptu evropske teritorijalne saradnje i koji nas sve obavezuje“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić.

Ona je na obilježavanju desete godišnjice Evropskog dana saradnje, koje je sinoć, u organizaciji Kancelarije za evropske integracije i Opštine Bar, organizovana u tom gradu, kazala da je uspješna saradnja brojnih uključenih institucija, organizacija i pojedinaca, rezultirala prepoznavanjem zajedničkih prioriteta i uspješnom realizacijom projekata koji doprinose kvalitetu života na ovom prostoru.

„Unapređenje zdravstvenih usluga, uspostavljanje novih servisa socijalne zaštite, uspostavljanje platformi za kulturnu saradnju i kreativne industrije, unapređenje turističke ponude i zaštita raznovrsnosti ekosistema, osnaživanje preduzetništva i konkurentnosti, saobraćajne kulture i odnosa prema životnoj sredini – samo su neki od rezultata brojnih projekata saradnje koji su do sada realizovani na teritoriji Crne Gore, uključujuči i opštinu Bar“, kazala je Kordić.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević kazao je da mu je čast i zadovoljstvo što je Bar ove godine domaćin jubilarnog desetog obilježavanja Dana evropske saradnje te da je ovo podstrijek za sve i nagrada za ono što se u kontinuitetu radi u Baru i da su veoma uspješni u tom procesu. On je zahvalio Kancelariji za evropske integracije koja je preko zajedničkog projekta uručila značajnu donaciju osnovnoj školi u Mrkojevićima kazavši da je i cilj svakog projekta koji se finansira iz mehanizama EU upravo da korist od njega dođe do krajnjih korisnika. „Naš cilj je da svi građani Bara osjete benefite članstva u EU, i da osjete korist od svih onih projekata koji se realizuju.“ poručio je predsjednik Opštine.

„Tradicija Bara počiva na različitosti kultura, međuvjerskom skladu i suživotu svih vjera i nacija na malom prostoru, a upravo su to vrijednosti na kojima i počiva koncept Evropske unije i zato je Bar uvijek bio snažna podrška svim aktivnostima koje su se realizovale u predpristupnim procesima koje Crna Gora uspješno realizuje.“ kazao je Raičević.

On je kazao da je Opština Bar bila više nego uspješna u realizaciji projekata u periodu od 2018. do danas te da ostaje posvećena kvalitetnom sprovođenju projekata koji su u toku ali i aplicira za otvorene projekte za narednu godinu za sve kategorije društva. „Od starijih sugrađana za koje smo juče otvorili Dnevni centar za starije osobe,  do edukacije koja je usmjerena prema maslinarima i vinogradarima, do revizalizacije kulturno-istorijskog nasljeđa našeg grada i upravo do onih benifita koje su danas osjetili učenici osnovne škole u Mrkojevićima, ostajemo posvećeni svima aktivnostima i spremni za saradnju sa jasnim osnovama da bude još uspješnija u naredom periodu.“ zaključio je predsjednik Raičević.

„Ono što je sjajno u prekograničnoj saradnji je to što za svakog lokalnog stanovnika kojeg sam srela, čiji je život na neki način poboljšan zahvaljujući našoj pomoći, znam da postoji još jedan lokalni stanovnik u susjednoj zemlji čiji se život poboljšao na isti način. Zato duboko vjerujem da su ovo najbolji projekti koje imamo. Ove inicijative pomogle su Crnoj Gori da izgradi nove mostove razumijevanja, saradnje i solidarnosti sa susjedima u regionu, kao i sa državama članicama EU, istovremeno služeći stvarnim potrebama svojih građana“, poručila je šefica Delegacije  EU u Crnoj Gori, Kristina Oana Popa.

„Danas slavimo Evropu kao mješavinu kultura i ekonomija, koja kroz međusobnu saradnju mogu dostići svoj maksimalni potencijal. Upravo iz tog razloga Evropska unija podstiče saradnju na različite načine, a jedan od njih je i kroz programe saradnje koji podržavaju regije u zajedničkom radu na zajedničkim izazovima“, poručila je predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske, Đana Petračija.

Ona je kazala da Evropski dan saradnje, poboljšava vidljivost i jača svijest javnosti o rezultatima programa prekogranične, transnacionalne i međuregionalne saradnje kojima se pomažu smanjiti prepreke i razlike, kako bi se poboljšali životi ljudi u područjima uz granice.

„Današnjom posjetom projektu „Fortitude“, koji je Program sufinansirao s preko 1,3 miliona eura, još jednom smo se uvjerili kako se kvalitetnom saradnjom projektnih partnera i uspješnim sprovođenjem rješavaju zajednički izazovi i problemi, te podstiče teritorijalna saradnja pograničnih regija. Ovo je konkretan dokaz da granice ne moraju biti prepreke, već mogu biti prilika za rast i uspješnu saradnju“, kazala je Petračija.

U okviru svečanog programa, u dvorcu kralja Nikole, prikazana je izložba učeničkih radova sa likovnog takmičenja za najkreativniji plakat „Evropska unija budućnosti“ i predstavljena projekcija promotivnih filmova o evropskim projektima koji se realizuju na teritoriji Opštine Bar.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Gorčević razgovarala sa ambasadorima Slovenije i Španije

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević imala je danas odvojene sastanke sa ambasadorkom Slovenije i ambasadorom Španije u Crnoj Gori, Bernardom Gradišnik i  Raúlom Bartoloméom...

Uspješna saradnja Crne Gore i Međunarodne organizacije za migracije u okviru poglavlja 24

0
„Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći,...

Gorčević razgovarala sa Meken: Nastavak podrške Ujedinjenog Kraljevstva u dostizanju najviših evropskih standarda

0
Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, razgovarala je danas sa britanskom ambasadorkom, Don Meken. Ministarka Gorčević je zahvalila ambasadorki Meken na izuzetnoj podršci te države u...

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...