Naslovnica Press info Press IPA U Beranama obilježen Dan evropske saradnje

U Beranama obilježen Dan evropske saradnje

U Beranama je juče u organizaciji Ministarstva evropskih poslova obilježen Dan evropske saradnje 2022. U posjeti ovoj opštini boravili su državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalni IPA koordinator Aleksandar Mašković sa saradnicima, te šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstrom.

Oni su se sastali sa predsjednikom Opštine Berane Vukom Todorovićem i saradnicima kako bi razgovarali o aktuelnim projektima koji se finansiraju iz evropskih fondova, kao i o mogućnostima koje predstoje kroz novi programski period IPA III.

„Opština Berane je jedan od najboljih primjera kako se uspješno upravlja evropskim fondovima, pa nije slučajno što upravo ovdje obilježavamo ovogodišnji Dan evropske saradnje“, istakao je Mašković.

Obilazeći projekte koji se kroz različite programe prekogranične saradnje sprovode u Beranama, Mašković je naglasio da Opština Berane ima veoma dobru saradnju sa Ministarstvom evropskih poslova, dodajući da vjeruje da će se i u narednom periodu u ovoj opštini realizovati brojni evropski projekti.

„Projekti prekogranične i transnacionalne saradnje su najbolji pokazatelj kako funkcioniše evropska saradnja, pa sam siguran da će Opština Berane kroz buduće inovativne projekte biti u mogućnosti da povuče još više sredstava iz evropskih fondova“, kazao je Mašković.

Sagovornici su zajedno posjetili Centar za kulturu Berane, u kojem je rekonstruisan sistem grijanja i tako unaprijeđena energetska efikasnost te ustanove, čime je omogućeno njeno funkcionisanje i tokom zimskih mjeseci, što do sada nije bio slučaj. Rekonstrukcija je urađena u sklopu projekta CO-CLEAN, koji je finansiran kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020.

Tokom obilaska Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda istaknuta je važna uloga sredstava EU u unapređenju sistema otpadnih voda i zaštite životne sredine u Beranama, posebno u kontekstu zatvaranja poglavlja 27 u pretpristupnim pregovorima sa EU.

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović izrazio je zadovoljstvo što je Opština Berane, kao opština u kojoj su realizovani važni infrastrukturni projekti finansirani sredstvima EU, povodom Dan evropske saradnje domaćin predstavnicima Ministarstva i Delegacije Evropske unije.

„Danas smo obišli Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje predstavlja najveći infrastrukturni projekat u opštini Berane, a koji je finansiran sredstvima Evropske unije u iznosu od oko osam miliona eura. Imali smo priliku da vidimo kako funkcioniše postrojenje i predočimo da ovim projektom možemo i ostalim opštinama u okruženju biti primjer dobre prakse. Posjetili smo i Centar za kulturu, ustanovu u kojoj je realizovan projekat unapređenje sistema grijanja. Neki od projekata koji su podržani sredstvima EU uključuju i izgradnju Vatrogasnog doma za Službu zaštite i spašavanja, izgradnju 94 stambene jedinici za raseljena lica u naselju Rudeš, izgradnju Biznis centra i mnoge drugi projekte. Nadam se da ćemo i ubuduće njegovati i unapređivati našu dobru saradnju“, istakao predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović.

Predstavnici Ministarstva i Delegacije posjetili su i Polimski muzej, koji je do sada realizovao više uspješnih projekata prekogranične saradnje. Obišli su i arheološki lokalitet Tumbarice, gdje se nalaze ostaci grada iz doba neolita od prije 4000 godina. Zahvaljujući projektu podržanom kroz IPA program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020, na lokalitetu je dostupna aplikacija koja omogućava posjetiocima da vide virtuelni prikaz drevnog grada Tumba.

„Ulaganjem u konkretne projekte u Crnoj Gori, građani EU pokazuju podršku i solidarnost sa njenim građanima. Projekti koje finansira EU poboljšavaju živote, povezuju ljude i donose rast, radna mjesta i pozitivne promjene, baš kao što je beransko postrojenje za upravljanje otpadnim vodama koje smo danas posjetili. Nastavićemo da kao prioritet podržavamo projekte na sjeveru Crne Gore i doprinosimo ravnomjernijem regionalnom razvoju zemlje,“ naglasio je Ingve Engstrom, šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori.

Obilježavanje Dana evropske saradnje završeno je besplatnim koncertom KIC pop hora Centru za kulturu, gdje su uz pjesmu proslavljeni uspješni rezultati projekta CO-CLEAN, zahvaljujući kome je unaprijeđen sistem grijanja u toj ustanovi.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Održana radionica o pripremi predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija–Crna Gora 2021–2027

0
Radionica na temu  „Priprema predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija–Crna Gora 2021–2027“ održana je 11. juna, 2024. godine u Sjenici. U okviru...

Švedski političar koji je spasio bebu iz Morače izabran za poslanika Evropskog parlamenta

0
Švedski političar Adnan Dibrani, porijeklom sa Kosova, izabran je za poslanika Evropskog parlamenta kao kandidat Socijaldemokrata. Dibrani je već tri mandata proveo u švedskom...

Crna Gora sve bliža cilju – članstvu  u EU

0
„Ova Vlada je ozbiljno shvatila svoj zadatak i volju građana da Crna Gora postane sljedeća članica EU. U prethodnom periodu smo bili fokusirani na...

38 miliona eura za projekte u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran

0
Za zajedničke projekte institucija i organizacija iz Italije, Albanije i Crne Gore biće opredijeljeno 38 miliona eura, od čega 31 milion čine bespovratna sredstva...

Božović: Intenziviraćemo rad na ispunjenju obaveza iz evropske agende

0
„Vlada Crne Gore nastavlja još intenzivniji rad s ciljem ispunjenja svih obaveza definisanih evropskom agendom. Veliki dio najzahtjevnijih obaveza iz poglavlja 23 i 24...