Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju U Briselu otvoreno poglavlje 27: Veliki uspjeh za Crnu Goru

U Briselu otvoreno poglavlje 27: Veliki uspjeh za Crnu Goru

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila pregovaračko poglavlje, 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Zajednički je ocijenjeno da je otvaranje ovog poglavlja još jedan uspjeh za Crnu Goru i priznanje crnogorskim institucijama za intenzivan rad na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa propisima EU i izgradnji potrebnih administrativnih kapaciteta.

FOTO MVK 4

Šef crnogorske delegacije, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je, u obraćanju predstavnicima država članica i Evropske komisije, istakao da Crna Gora danas ima otvorena 32 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena zahvaljujući intenzivnom radu.

„To je dokaz naše kontinuirane i snažne posvećenosti procesu evropske integracije. Vjerujem da ćemo otvaranjem i posljednjeg pregovaračkog poglavlja u mjesecima pred nama, još jednom potvrditi lidersku poziciju Crne Gore ali i dati novi zamah integracionom procesu, ne samo naše zemlje već i država regiona, te potvrditi kredibilitet evropske perspektive Zapadnog Balkana“, kazao je Darmanović.

Ocijenio je otvaranje poglavlja 27 vrlo značajnim i iz razloga što je Crna Gora i Ustavom 2007. godine definisana kao ekološka država, posvećena zaštiti životne sredine i razvoju baziranom na principima održivosti.

Ministar Darmanović je danas u Briselu ponovio da proces evropske integracije nema alternativu. „To je jedini okvir koji garantuje stabilnost u regionu a na taj način u Evropi. Zato smo sigurni da su prisustvo EU u regionu i kontinuitet politike proširenja, od fundamentalnog značaja za stabilnost, dalji ekonomski razvoj i konkurentnost evropskog kontinenta na globalnom nivou“, kazao je on.

MVK 2 foto

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je ocijenio da se današnja odluka o otvaranju poglavlja 27 može smatrati skoro pa istorijskom.

On je podsjetio da je Crna Gora ispunila jedino početno mjerilo u ovoj oblasti već u julu 2016. godine usvajanjem Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, zajedno sa Akcionim planom za period 2016- 2020.

Radulović je naglasio da je država posvećena zaštiti životne sredine. Podsjetio je da je Vlada Crne Gore, s ciljem stvaranja pravnog okvira za buduće investicije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, krajem novembra donijela odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine (Eko fond).

„Svjesni smo da je pred nama još dosta posla. Međutim, proces pregovaranja se ne tretira kao takmičenje, već kroz strateški pristup i odgovoran odnos prema građanima Crne Gore, u cilju poboljšanja njihovog životnog standarda. Vjerujemo da stabilna dinamika i napredak Crne Gore na putu prema EU predstavljaju i podsticaj za druge u regionu da nastave putem integracije. Štaviše, dinamika procesa koji se ogleda u otvaranju ovog poglavlja još jedna je potvrda da se politika proširenja nastavlja i živi“, poručio je Radulović.

Foto MVK 3

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je ocijenio da je “otvaranje pregovora u poglavlju 27 još jedan značajan korak naprijed na evropskom putu Crne Gore”. Pozdravio je i napredak u oblasti vladavine prava te kazao da u fokusu, i u narednom periodu, treba da budu aktivnosti iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24. Komesar Han je danas u Briselu ponovio da će Evropska komisija, kako na ekspertskom tako i finansijskom planu, nastaviti da podržava integraciju Crne Gore u EU.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministarka vanjskih poslova Austrije Karin Knajsl je kazala da je današnja Međuvladina konferencija, na kojoj je otvoreno i poglavlje 27, još jedna potvrda napretka i posvećenosti Crne Gore ispunjavanju uslova za članstvo u EU. Podsjetila je da je među prioritetima austrijskog predsjedavanja Savjetom EU upravo politika proširenja koja, kako je istakla, “predstavlja najbolji mehanizam za očuvanje demokratije i stabilnosti u regionu, što je u interesu kako zemalja Zapadnog Balkana tako i Evrope.”

Izjava ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića nakon Međuvladine konferencije

Otvaranje poglavlja 27 je za nas izuzetno značajno iz najmanje dva razloga. Prvi je što je to pretposljednje poglavlje i ostaje nam da otvorimo još samo jedno – Konkurencija i nadamo se da će to biti učinjeno pod rumunskim predsjedavanjem iduće godine. Drugo, otvaranje poglavlja 27 je simbolički važno za Crnu Goru, jer je u našem Ustavu Crna Gora, pored ostalih atributa, definisana i kao ekološka država. Zaštita životne sredine je nešto što se u našem Ustavu proklamuje kao vrijednost.

Osim toga, u današnjem svijetu pitanje zaštite životne sredine je postalo pitanje opstanka planete, ne samo nacionalnih društava i ovo je pitanje veoma vrednovano unutar EU.Mislim da je to za nas veliki uspjeh, time još jednom pokazujemo da ostajemo vrlo čvrsto zemlja koja je predvodnik procesa EU integracija u regionu i vjerujemo da ćemo taj proces uspješno nastaviti u vremenu koje dolazi.

Izjava ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića nakon Međuvladine konferencije

Cijenim da je, nakon stupanja Crne Gore u NATO, ovo jedno od najozbiljnijih dostignuća administracije, makar u ovom mandatu. Cijenim da je ovo jedan ozbiljan uspjeh ne samo administracije već kompletne crnogorske javnosti i svih onih koji su učestvovali u ovom ozbiljnom poslu. Čeka nas ogroman posao na ispunjavanju svih zahtjeva i obaveza koje imamo otvaranjem poglavlja 27.

Ono što je jako važno je da sada vrlo jasan put. Dakle, do sada smo imali ozbiljan proces pregovora dok otvorimo pogalvlje, a sada imamo vrlo jasne smjernice. Ja računam da ćemo uz i tehničku i finansijsku pomoć i uz našu volju i snagu, vrlo brzo uspjeti da zatvorimo samo poglavlje.

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE/ MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA/ MINISTARSTVO ODRŽIVOG RAZVOJA I TURIZMA

VIDEO: Obraćanje ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića nakon Međuvladine konferencije u Briselu

VIDEO: Obraćanje ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića nakon Međuvladine konferencje u Briselu

VIDEO: Medjuvladina konferencija Brisel KADROVI

VIDEO: Obraćanje evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana – press nakon Međuvladine konferencije

VIDEO: Obraćanje ministarke vanjskih poslova Austrije Karin Knajsl – press nakon Međuvladine konferencije

VIDEO: Obraćanje ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića – press nakon Međuvladine konferencije

 

 

 

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...