Naslovnica Info Press info U Domu zdravlja u Budvi otvorena nova mikrobiološka laboratorija

U Domu zdravlja u Budvi otvorena nova mikrobiološka laboratorija

Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada eura, unaprijediće kontrolu, prevenciju infekcija i njegu pacijenata i dokaz je da je zdravstvena zaštita domaćeg stanovništva, ali i turista prioritet Ministarstva zdravlja.

To je poručio ministar zdravlja dr Vojislav Šimun, koji je svečano otvorio mikrobiološku laboratoriju, podsjećajući da su osim u Budvi mikrobiološke laboratorije opremljene i u domovima zdravlja u Beranama, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Ulcinju, Baru i Specijalnoj bonici u Brezoviku.

„Zbog ulaganja, koje za ove laboratorije iznosi preko dva miliona eura, u ime Vlade Crne Gore i zdravstvenog sistema zahvaljujem našim prijateljima iz Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori“, rekao je Šimun.

Objasnio je da mikrobiološke laboratorije, kakvu od danas ima dom zdravlja Budva, predstavljaju prvu liniju odbrane u detektovanju novih slučajeva zaraznih bolesti, rezistencije na antibiotike, izbijanja infekcija koje se prenose hranom i vodom, kao i mogućih slučajeva bioterorizma.

„Ovakve laboratorije su i presudan faktor za kontrolu i prevenciju infekcija u zdravstvenim ustanovama, pa se na taj način utiče i na dobre ishode njege pacijenta. Upravo su bolja briga o pacijentima, veća kontrola infekcija i visokokvalitetni rezultati nadzora jedan od glavnih ciljeva koje želimo postići jačanjem mikrobioloških laboratorija u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, poruka je Šimuna.

Cilj Vlade i Ministarstva zdravlja je, kako je istakao, ulaganja u infrastrukturne projekte, opremu, ali i kadrovsko jačanje svih ustanova.

„Zato je danas prilika da kažem i da će budvanski dom zdravlja, nakon završenih tenderskih i zakonskih procedura, ući u projekat modernizacije i adaptacije, a za ovu namjenu biće uloženo oko 1,2 miliona eura“, najavio je Šimun.

Vjeruje da će realizacijom ovog projekta ustanova prerasti u savremenu funkcionalnu organizaciju po blokovima i to specijalističkim, dijagnostičkim i blokom koji će činiti Služba za epidemiologiju i mikrobiološka ordinacija.

„Infrastrukturna ulaganja i nabavku savremene medicinske opreme mora pratiti i kontinuirano planiranje i usavršavnje medicinskog kadra. Nadam se da će sa završetkom najavljenih radova, u ustanovu sa specijalizacije doći još četiri ljekara, i to oftalmolog, pedijatar, radiolog i specijalista interne medicine“, rekao je Šimun.

Smatra da s obzirom na to da je Budva reprezent turističke ponude u ljetnjim mjesecima, a i tokom cijele godine, zdravstvena zaštita domaćeg stanovništva, kao i turista mora biti u vrhu prioriteta donosilaca odluka kako na državnom tako i na lokalnom nivou.

Direktor Doma zdravlja u Budvi, Blažo Radoman, kazao je da je nova mikrobiološka laboratorija u savremenom prostoru od 196 kvadrata urađena po svim standardima Evropske unije.

„Naš sljedeći postupak vezano za ovu mikrobiološku laboratoriju biće akreditacija, što znači da će svi nalazi i procedure koje se budu ovdje radile biti vjerodostojne na teritoriji Budve. Ovdje ne stajemo i ubrzo se očekuje kompletna adaptacija prvog sprata Doma zdravlja i dobićemo savremene specijalističke ordinacije“, rekao je Radoman.

Poručio je da će za Dom zdravlja Budva, investicija od 1,2 miliona eura biti prva značajnija, koju je u kapitalnom budžetu finansiralo Ministarstvo zdravlja.

U saradnji sa opštinom, Dom zdravlja Budva će, kako je najavio Radoman, dobiti digitalni mamograf i savremeni ultrazvuk.

„To će biti jedini digitalni mamograf na primorju. Imamo podršku od lokalne samouprave i mi smo primjer kako treba da sarađuju lokalna samouprava i domovi zdravlja, jer je primarna zdravstvena zaštita okosnica zdravstvene zaštite. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Budva turistička destinacija, gdje cirkuliše veliki broj ljudi i treba da vodimo računa da stvorimo što kvalitetnije uslove za rad, jer se to reflektuje na bolji kvalitet zdravstvene zaštite“, jasan je Radoman.

Saopštenja

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...