Naslovnica Info Press info U Domu zdravlja u Budvi otvorena nova mikrobiološka laboratorija

U Domu zdravlja u Budvi otvorena nova mikrobiološka laboratorija

Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada eura, unaprijediće kontrolu, prevenciju infekcija i njegu pacijenata i dokaz je da je zdravstvena zaštita domaćeg stanovništva, ali i turista prioritet Ministarstva zdravlja.

To je poručio ministar zdravlja dr Vojislav Šimun, koji je svečano otvorio mikrobiološku laboratoriju, podsjećajući da su osim u Budvi mikrobiološke laboratorije opremljene i u domovima zdravlja u Beranama, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Ulcinju, Baru i Specijalnoj bonici u Brezoviku.

„Zbog ulaganja, koje za ove laboratorije iznosi preko dva miliona eura, u ime Vlade Crne Gore i zdravstvenog sistema zahvaljujem našim prijateljima iz Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori“, rekao je Šimun.

Objasnio je da mikrobiološke laboratorije, kakvu od danas ima dom zdravlja Budva, predstavljaju prvu liniju odbrane u detektovanju novih slučajeva zaraznih bolesti, rezistencije na antibiotike, izbijanja infekcija koje se prenose hranom i vodom, kao i mogućih slučajeva bioterorizma.

„Ovakve laboratorije su i presudan faktor za kontrolu i prevenciju infekcija u zdravstvenim ustanovama, pa se na taj način utiče i na dobre ishode njege pacijenta. Upravo su bolja briga o pacijentima, veća kontrola infekcija i visokokvalitetni rezultati nadzora jedan od glavnih ciljeva koje želimo postići jačanjem mikrobioloških laboratorija u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, poruka je Šimuna.

Cilj Vlade i Ministarstva zdravlja je, kako je istakao, ulaganja u infrastrukturne projekte, opremu, ali i kadrovsko jačanje svih ustanova.

„Zato je danas prilika da kažem i da će budvanski dom zdravlja, nakon završenih tenderskih i zakonskih procedura, ući u projekat modernizacije i adaptacije, a za ovu namjenu biće uloženo oko 1,2 miliona eura“, najavio je Šimun.

Vjeruje da će realizacijom ovog projekta ustanova prerasti u savremenu funkcionalnu organizaciju po blokovima i to specijalističkim, dijagnostičkim i blokom koji će činiti Služba za epidemiologiju i mikrobiološka ordinacija.

„Infrastrukturna ulaganja i nabavku savremene medicinske opreme mora pratiti i kontinuirano planiranje i usavršavnje medicinskog kadra. Nadam se da će sa završetkom najavljenih radova, u ustanovu sa specijalizacije doći još četiri ljekara, i to oftalmolog, pedijatar, radiolog i specijalista interne medicine“, rekao je Šimun.

Smatra da s obzirom na to da je Budva reprezent turističke ponude u ljetnjim mjesecima, a i tokom cijele godine, zdravstvena zaštita domaćeg stanovništva, kao i turista mora biti u vrhu prioriteta donosilaca odluka kako na državnom tako i na lokalnom nivou.

Direktor Doma zdravlja u Budvi, Blažo Radoman, kazao je da je nova mikrobiološka laboratorija u savremenom prostoru od 196 kvadrata urađena po svim standardima Evropske unije.

„Naš sljedeći postupak vezano za ovu mikrobiološku laboratoriju biće akreditacija, što znači da će svi nalazi i procedure koje se budu ovdje radile biti vjerodostojne na teritoriji Budve. Ovdje ne stajemo i ubrzo se očekuje kompletna adaptacija prvog sprata Doma zdravlja i dobićemo savremene specijalističke ordinacije“, rekao je Radoman.

Poručio je da će za Dom zdravlja Budva, investicija od 1,2 miliona eura biti prva značajnija, koju je u kapitalnom budžetu finansiralo Ministarstvo zdravlja.

U saradnji sa opštinom, Dom zdravlja Budva će, kako je najavio Radoman, dobiti digitalni mamograf i savremeni ultrazvuk.

„To će biti jedini digitalni mamograf na primorju. Imamo podršku od lokalne samouprave i mi smo primjer kako treba da sarađuju lokalna samouprava i domovi zdravlja, jer je primarna zdravstvena zaštita okosnica zdravstvene zaštite. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Budva turistička destinacija, gdje cirkuliše veliki broj ljudi i treba da vodimo računa da stvorimo što kvalitetnije uslove za rad, jer se to reflektuje na bolji kvalitet zdravstvene zaštite“, jasan je Radoman.

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...