Naslovnica Press info Press IPA Dostavljene 43 aplikacije za projekat IPARD-like

Dostavljene 43 aplikacije za projekat IPARD-like

Sprovođenje IPARD-like projekta u Crnoj Gori važno je ne samo za dalji razvoj poljoprivrednih gazdinstava u Crnoj Gori, nego i za uspješno korišćenje budućih sredstava iz EU fondova, ali i za uvezivanje sektora koji doprinose bržem razvoju ruralnih područja, ocijenjeno je danas u Euro-info Centru u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, aktuelni projekat IPARD-like predstavili su šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

Šef Delegacije EU ocijenio je da su poljoprivreda i ruralni razvoj jedne od najznačajnijih oblasti u procesu evropskih integracija Crne Gore, s obzirom na uticaj koji imaju na ukupan razvoj zemlje. On je kazao da su se stekli uslovi da EU okrene novi list u smislu pružanja podrške sektoru poljoprivrede u pripremi za EU tržište. „Projekat je vrijedan ukupno 4,5 miliona eura i ima za cilj da pripremi institucije u Crnoj Gori da uspješno upravljaju bespovratnim sredstvima EU i da kroz grantove pomogne poljoprivrednim gazdinstvima u rastu produktivnosti. Cilj nam je da od 2016. Ministarstvo poljoprivrede realizuje IPARD program podrške ruralnom razvoju, a poljoprivrednici modernizuju proizvodnju i povećaju produktivnost”, rekao je Drobnič.

Govoreći o važnosti projekta za razvoj ruralnih područja, Drobnič je naveo podatak na nivou EU za modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava uloženo 27,7 miljardi eura. On je, kako se navodi u saopštenju, pozvao i predstavnike medija da se aktivno uključe u promociju projekta, kako bi što više poljoprivrednih proizvođača razumjelo i iskoristilo podršku kroz ovaj projekat.

ivanovic1

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, takođe je istakao važnost razumijevanja projekta za razvoj poljoprivrede i ekonomije Crne Gore. Kako bi svi dali svoj doprinos boljoj edukaciji poljoprivrednika i razumjevanju nastupajućih promjena on je pozvao medije da podrže kampanju koja prati realizaciju ovog projekta. „Od toga će zavisti ne samo stepen iskorišćenja sredstava, već i efekti koje ćemo svi zajedno osjetiti”, poručio je ministar Ivanović.

On je ponovio da je IPARD-like projekat koncipiran tako da se ojačaju poljoprivrednici i Crna Gora kao zemlja kandidat za članstvo u EU pripremi za korišćenje IPARD sredstava od 2016. godine. „Obezbijedili smo potrebna sredstva za nastavak jačanja poljoprivrednih proizvođača. Formirali smo agenciju za plaćanja, edukovali zaposlene, uspostavili procedure i uvjerili partnere iz EU da smo spremni. S druge strane, EU je pokazala razumijevanje za sadašnji stepen razvijenosti poljoprivrede u Crnoj Gori”, rekao je  Ivanović, precizirajući da je projekat fokusiran na dvije vrste mjera: razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje i podrška preradi.

Ivanović je ponovio da se aktuelni poziv za IPARD-like projekat odnosi na jačanje primarne poljoprivredne proizvodnje, a da će nastavak ovog projekta IPARD-like 2, više biti fokusiran na preradu. Zato je još jednom pozvao poljoprivredne proizvođače da iskoriste ovaj poziv za širenje zasada i povećanje stočnog fonda. IPARD-like 2, kako je dodao, biće realizovan tokom 2016., paralelno sa započinjanjem projekta IPARD. „Važno je da oba procesa idu paralelno, jer kao mala zemlja, u ovom momentu, nemamo dovoljan broj poljoprivrednika koji mogu ispuniti standarde za uspješno povlačenje sredstva klasičnog IPARD-a.”

On je podsjetio da se kroz IPARD like podržavaju svi sektori poljoprivredne proizvodnje i naveo podatak da je do sada na adresu Ministarstva stiglo 43 aplikacije, za koje su poljoprivrednici planirali ukupne investicija od 1,3 milion eura, od čega bi bespovratna podrška iznosila oko 575 hiljada eura. Dodao je, kako se navodi, da ovih dana počinje drugi krug info-kampanje po opštinama koja će biti fokusirana na pomoć poljoprivrednim proizvođačima u pripremi aplikacija. „Cilj nam je na kraju realizacije IPARD-like projekta Crna Gora ima poljoprivrednike koji imaju konkurentnija gazdinstva, koji su korak bliže korišćenju sredstava iz IPARD i koji bolje razumiju standarde u zemljama članicama EU”, kazao je Ivanović.

Ivanović smatra važnim i da se na tom putu iskoriste pozivitna i izbjegnu negativna iskustva zemalja EU. Kao primjer pogrešnih koraka naveo je pretjeranu nabavku mehanizacije. „Dobro je imati mehanizaciju, ali nju treba održavati, servisirati, kupovati gorivo… Smatram da nema potrebe da svako domaćinstvo ima ozbiljnu mehanizaciju, jer je Crna Gora među zemljama koje imaju ograničene resurse za bavljenje poljprivredom, odnosno, male prosječne posjede. Zato još jednom pozivam poljoprivredne proizvođače da razmisle o udruženom nastupu prilikom apliciranja za podršku, čime će ne samo smanjiti troškove proizvodnje, već će ukrupniti parcele i povećati stepen efikasnosti njihove obrade”, rekao je Ivanović.

On je izrazio i očekivanje da će sektor drvoprerade, u koji Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja polaže značajne nade u smislu rasta izvoza drvnih sortimenata i smanjenja ukupnog spoljo-trgovinskog deficita zemlje, biti obuhvaćen IPARD projektima od 2016.

Ministar se zahvalio EK i Svjetskoj banci kao partnerima na projektu IPARD like koji će, kako je zaključio, ojačati poljoprivredu i imati jake multiplikativne efekte na druge sektore poput turizma, građevinarstva, pa i energetike.

IPARD-like projekat finansira EU, a realizovaće ga Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom. Podrška ovog tipa ima za cilj da pripremi crnogorski sektor poljoprivrede kao i institucije za buduće članstvo u EU kroz modernizaciju proizvodnje i jačanje proizvodne konkurentnosti, kao i dostizanje standarda zajednice (EU) na polju: povećanja kvaliteta proizvoda; higijene i bezbjednosti hrane; poboljšanja konkurentnosti porodičnih gazdinstava; uvođenja novih tehnologija i inovacija i otvaranja novih tržišnih mogućnosti; poboljšanja kvaliteta proizvoda uz ispunjavanje EU standarda u oblasti bezbjednosti hrane i zaštite životne sredine; očuvanja proizvodnje tradicionalnih proizvoda; povezivanja sektora poljoprivrede i sektora turizma; obogaćivanja turističke ponude specifičnim i rijetkim proizvodima visokog kvaliteta.

Saopštenja

EUSAIR Facility Point organizuje konkurs za najbolji novinarski prilog/članak

0
EUSAIR (Strategija EU za Jadransko-jonski region), jedna od četiri makroregionalne strategije EU, ujedinjuje 10 zemalja koje nastoje da pronađu rešenja za zajedničke izazove. Zemlje...

Novaković Đurović: Sport doprinosi izgradnji društva po evropskim vrijednostima

0
„Posebno zadovoljstvo je biti u društvu naših vrhunskih sportista i sportiskinja koji su nas toliko puta obradovali i učinili ponosnim. Bez dileme oni ostaju...

Laboratorija za marikulturu otvorena u Kotoru zahvaljujući IPA fondovima

0
U Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru svečano je otvorena nova laboratorija za marikulturu. Izgradnja laboratorije i njeno kompletno opremanje realizovani...

Novaković Đurović sa osnovcima: Vjerujem da će vaše generacije ostvariti san da žive u...

0
Vi kao pripadnici mlađe generacije imate sreću što živite u ovako lijepoj državi, ali nam treba vaša pomoć da je sačuvamo i poboljšamo za...

Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona podrške EU

0
Kroz programski okvir IPA III, koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine, za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora biće obezbijeđena sredstva...