Naslovnica Press info Press IPA U Kolašinu počela konferencija o iskustvima u korišćenju finansijske podrške EU

U Kolašinu počela konferencija o iskustvima u korišćenju finansijske podrške EU

U Kolašinu je danas počela dvodnevna konferencija „Iskustva u povlačenju sredstava EU – izazovi, mogućnosti i modeli dobre prakse“, u organizaciji nevladine organizacije FORS Montenegro.

Otvarajući konferenciju, državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Marina Vujačić, objasnila je da je u procesu integracije u EU i niza reformi kroz koje Crna Gora prolazi, finansijska podrška Unije od suštinskog značaja za pripremu crnogorskog društva za koristi i izazove pristupanja, ali i članstva u EU.

Podsjetila je da Crna Gora dobija finansijsku podršku EU od 1998. godine, što predstavlja značajan podsticaj naporima koji se ulažu u cilju dostizanja evropskih standarda u najvažnijim oblastima.

Crna Gora je bila veoma uspješna u povlačenju sredstava, ostvarivši bespovratnu finansijsku podršku EU od preko 165 miliona eura za nacionalne projekte u periodu 2007-2013, dok u perspektivi 2014-2020, na raspolaganju za nacionalne projekte ima 270,5 miliona eura, i jedina je država Zapadnog Balkana kojoj je odobreno povećanje sredstava u iznosu od 10%.

foto KOLASIN 2

To je, smatra Vujačić, još jedna potvrda uspješnosti dosadašnjeg rada i povjerenja EU u Crnu Goru.

„Moram naglasiti da, iako su rezultati koje su crnogorske institucije i organizacije ostvarili u programima evropske teritorijalne saradnje dobri, smatram da je vrijeme da zajednički težimo tome da u projektima sve više učestvuju kao vodeći partneri. Ovo je značajno ne samo kako bismo u što većoj mjeri iskoristili sredstva koja su na raspolaganju, već i kako bismo se postarali da su ona zaista usmjerena na lokalne potrebe“, poručila je državna sekretarka na konferenciji u Kolašinu.

foto KOLASIN

Uvodna obraćanja imali su i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Ajvo Orav, ambasador Bugarske u Crnoj Gori Mladen Červenjakov, predstavnik ambasade Hrvatske u Crnoj Gori Hrvoje Vuković, predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović i Veselin Šturanović iz NVO FORS Montenegro.

Učesnici konferencije će, tokom prvog dana, razgovarati o mogućnostima u okviru finansijske perspektive 2014-2020 i iskustvima i primjerima dobre prakse u korišćenju sredstava EU.

 

 

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...