Naslovnica Press info Press IPA U Nikšiću promovisan Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora...

U Nikšiću promovisan Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027

U prostorijama IPC Tehnopolisa u Nikšiću juče je održana promocija IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027 za koji je Evropska unija izdvojila je 8,4 miliona eura. Na promotivnom događaju predstavljene su mogućnosti finansiranja u okviru Programa, a govorilo se i o značaju učešća lokalnih zajednica u Programu. Učesnici su imali priliku da vide i čuju o do sada  ostvarenim rezultatima te planovima za naredni period.

Događaj  je između ostalog imao za cilj i najavu Prvog poziva za dostavljanje projektnih predloga u okviru pomenutog Programa.

V.d. generalnog direktora Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova, Bojan Vujović, izrazio je zadovoljstvo zbog najave otvaranja Prvog  poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027. Kako je podsjetio, prekogranična saradnja između Bosne i Hercegovine i Crne Gore započeta je 2008. godine u okviru finansijske perspektive 2007-2013 i uspješno se nastavila tokom finansijske perspektive 2014-2020.

Ukazao je da Prvi poziv IPA III programa, čija je objava planirana za juni 2023. godine, predstavlja šansu za nastavkom kvalitetne saradnje u prekograničnom području, daljim jačanjem kvalitetnih partnerstva i stvaranjem novih, kapitalizacijom do sada ostvarenih rezultata, te postavljanjem dugoročnih osnova za funkcionalnijim razvojem prekogranične oblasti.

„Kroz kvalitetne ideje i njihovu implementaciju za očekivati je ostvarivanje održivih rezultata koji treba da doprinesu unaprijeđenom kvalitetu života ljudi u prekograničnoj oblasti“, kazao je Vujović.

Ispred Direkcije za evropske integracije BiH prisutnim se obratila Alma Kurtalić-Zahiragić, stručna savjetnica u Sektoru za programe teritorijalne saradnje, istaknuvši kako je kroz prethodne faze Programa ugovoreno više od 98% sredstava.

„Nadamo se da će Program i u narednom finansijskom periodu 2021-2027 također imati ovakav uspjeh, koji ne zavisi isključivo od struktura koje upravljaju Programom i provode ga već je to zajednički uspjeh i potencijalnih aplikanata, odnosno aplikanata te korisnika grantova“.

Prisutnim se obratio Đorđije Malović ispred IPC Tehnopolis Nikšić kao jedan od najuspješnijih korisnika EU fondova te istaknuo kako im je korištenje EU fondova značajno za razvoj administrativno tehničkih kapaciteta tako i za razvoj konkretnih znanja i vještina zaposlenih.

„Do sada je Tehnopolis povukao oko 4 miliona eura kroz 30 projekata sa preko 150 partnera iz različitih zemalja. Nadamo se da ćemo i dalje imati uspjeha u povlačenju sredstava te da ćemo imati priliku da sudjelujemo i u ovom Programu“, rekao je Malović.

Prisutni su informisani da su članovi Zajedničkog nadglednog odbora, na sastanku održanom 4. aprila 2023. godine u Sarajevu donijeli odluku da Prvi poziv bude fokusiran na oblast promocije turizma i kulturne i prirodne baštine, u iznosu oko 2 miliona eura sredstava Evropske unije.

 

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...