Naslovnica Press info Press IPA U okviru prekograničnog projekta edukovali ugostitelje o potrebama današnjih turista

U okviru prekograničnog projekta edukovali ugostitelje o potrebama današnjih turista

Trodnevni trening za pružaoce turističkih usluga, vodiče i ugostitelje, čiji je cilj podizanje svijesti o zahtjevima današnjih posjetilaca kroz program posjeta domaćinstvima koji su razvili male turističke biznise pružaju ugostiteljske usluge, održan je u selu Klinci na Luštici.

Trening je organizovao Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) u okviru prekograničnog projekta „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – tema srednji vijek“, čija vrijednost u Crnoj Gori iznosi 197,142.15 eura, od kojih Evropska unija finansira 85 odsto.

Izvršna direktorica CSTI, Svetlana Vujičić, kazala je da je trodnevni trening imao za cilj podizanje svijesti o zahtjevima današnjih posjetilaca kroz program posjeta domaćinstvima koji su razvili male turističke biznise i pružaju ugostiteljske usluge pri čemu uspješno prezentuju svoju vjekovnu tradiciju, običaje i način života na Luštici.

„Trening je organizovan za deset učesnika iz Crne Gore i deset učesnika iz Bosne i Hercegovine, koji se bave sličnim uslugama u svojim opštinama“, rekla je Vujičić nakon završenog treninga.

Ona je objasnila da je prvi dan treninga bio fokusiran na prezentaciji maslinarstva i proizvodnji maslinovog ulja, organsku i tradicionalnu proizvodnju kao glavni potencijal za ekonomski rast područja.

„Tokom drugog dana treninga, akcenat je bio stavljen na pomorstvo i upoznavanje pomorske tradicije, kada smo organizovali obilazak porodicama znamenitih pomoraca, zatim Žanjičkog manastira, Plave špilje, tvđava Arze i Mamule, mnogobrojnih crkvi Luštice koja je poznata i kao „mala Sveta gora““, navela je Vujičić.

Poslednji dan treninga je, kako je kazala, bio rezervisan za degustaciju domaćih proizvoda kao i prezentaciju folklora Boke i Crne Gore.

„Trening je usmjeren i ka prepoznavanju turističkih potencijala Luštice koji su u skladu sa zadatom tematikom, a ispunjavaju očekivanja posjetilaca i zadovoljavaju savremene standarde turističkih usluga“, istakla je Vujičić.

Prema njenim riječima, projektom se namjerava podstaći društveno-ekonomski razvoj i unaprijediti prekogranična saradnja u graničnoj oblasti između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

„Sprovođenjem planiranih aktivnosti doći će do uspostavljanja novog prekograničnog turističkog proizvoda zasnovanog na istorijskoj i kulturnoj baštini regiona, kao i na kvalitetnim domaćim proizvodima i uslugama“, ocijenila je Vujičić.

Ona je kazala da će se projekat, koji ko-finansiraju CSTI i Ministarstvo održivog razvoja i rutizma sa 15 odsto, implementirati još godinu ipo.

Partneri na projektu iz Bosne i Hercegovine su Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Turistička zajednica Županije Zapadnohercegovačke (TZŽZH), Opština Ljubuški i Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa “Radimlja“. Projektni partneri iz Crne Gore su Ministarstvo održivog razvoja i turizma CSTI.

Konsultantkinja na projektu, Alma Hejnić Strahinja, kazala je da je tematski proizvod stazama Stjepana Vukčića Kosače zamišljen kao savremeni turistički proizvod koji će povezivati Zapadnu Hercegovinu i Crnu Goru.

„Projekat ima za cilj izradi novi turistički proizvod. Taj proizvod sa jedne strane treba da bude u skladu sa savremenim potrebama turista, a sa druge strane da valorizuje naše istorjsko i kulturno naslijeđe i naslijeđe vezano za etnološku tradiciju“, navela je ona.

Vlasnik Klinci Village Resort-a na Luštici, Bogdan Kaluđerović, kazao je da je porijeklom iz tog sela, koje je počeo da renovira prije osam godina sa idejom da razvije agroturizam.

„Danas su Klinci u procesu registracije za prvi difuzni hotel u Crnoj Gori. Ovo je jedini privatni smještaj u Klincima, to nije za čuditi, jer samo još tri porodice žive ovdje. One se vrijedno bave poljoprivredom i počinju da se bave nekom vrstom turizma. Trudimo se da gostima koji dolaze ovdje na odmor pružimo poseban i realan doživljaj sela na primorju”, rekao je Kaluđerović.

On je rekao da vjeruje da će ovaj projekat doprinijeti tome da Klinci postanu vidljiviji i da ih posjeti što veći broj crnogorskih građana.

“Gostima koji borave u ovom selu, želimo da pružimo dodatne aktivnosti. Iz tog razloga smo organizovali “Lov na blago”. To je interaktivna igrica, prvi escape room u Crnoj Gori, zasnovan na istinitoj priči o mojoj porodici. Pozivam sve da dođu i riješe misteriju staru 200 godina”, kazao je Kaluđerović.

Štefica Seratlić iz sela Zabrđe na Luštici, koja se bavi proizvodnjom mliječnih i mesnih proizvoda 20 godina, kazala je da u okviru kuće ugostitljski objekat koji može da primi do 35 ljudi.

„Proizvodim tri vrste sira – mladi, suvi i iz ulja, a od svinjskog mesa proizvodim pršut, kobasice, slaninu, čvarke. Sve su domaći proizvodi, čisto ekološki, koji su se proizvodili na poluostrvu Luštica“, navela je ona.

Predstavnik seoskog domaćinstva „Stari mlin“ na Luštici, Jovan Stojković, kazao je da se to domaćinstvo od 1988. godine bavi proizvodnjom domaćih proizvoda – organskom proizvodnjom maslinovog ulja, tradicionalnom proizvodnjom luštičkog pršuta, sira iz ulja i stonih maslina za jelo.

„U našoj ponudi je degustacija domaćih proizvoda, obilazak kamenog gumna sa kojeg se pruža pogled na Bokokotrski zaliv i obilazak prve prese za cijeđenje maslinovog ulja koja se koristila na Luštici“, naveo je Stojković.

On je kazao da im dolaze u posjetu gosti iz Rusije i sa kruzera koji pristanu u kotorsku luku, da bi, kako je rekao, doživjeli tradicionalni crnogorski duh seoskog damćinstva koji na isti način funkcioniše od osnivanja.

Izvor: PR centar

Saopštenja

Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) raspisala Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata...

Zenović: Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u sektorskim poglavljima sa ciljem privremenog  zatvaranja...

0
“Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne...

Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju

0
Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu. Sastanak će, sa...

Ivanović: IBAR je cilj, ali i obavezna stanica, koja određuje nastavak evropskog puta

0
Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović govorio je poslova o važnoj ulozi Ministarstva vanjskih poslova za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23...

Peti poziv za projekte u okviru programa Interreg Euro-MED

0
Program transnacionalne saradnje Interreg Euro-MED objavio je Peti poziv za dostavljanje predloga strateških teritorijalnih projekata. Ovim pozivom obuhvaćene su dvije teme: smanjenje i upravljanje otpadom,...