Naslovnica Info Press info U Podgorici obilježen Evropski dan jezika

U Podgorici obilježen Evropski dan jezika

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstva prosvjete i Gimnazije “Slobodan Škerović”, u Podgorici je danas svečano obilježen Evropski dan jezika.

Tim povodom, učenici Gimnazije su kroz performanse na engleskom, francuskom, njemačkom, italijanskom, španskom i ruskom jeziku ukazali na jezičko bogatstvo i evropske vrijednosti. Učenici su govorili stihove Šekspira, Pavezea, Getea, Servantesa, Prevera, Simonova, Šantića, Njegoša, Dučića i Nikolića.

Svečani program su otvorili direktorica Gimnazije Zoja Bojanić Lalović, v. d. generalnog direktora za evropske poslove u MVPEI Miodrag Radović i generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora za evropske poslove u MVPEI Miodrag Radović je istakao da je poznavanje stranih jezika potreba savremenog društva. „Ta potreba postaje izraženija kako se približavamo članstvu u EU gdje je veoma važno biti obrazovan, stručan, efikasan i jezički vješt građanin“, poručio je Radović.

Podsjetio je da Evropski dan jezika slavi zajedništvo i saradnju među državama koje čine evropsku porodicu naroda. S tim u vezi je naglasio da je Evropska unija najznačajniji evropski kulturni projekat koji se temelji na načelu ujedinjeni u različitosti. „Upravo jezička politika i praksa u organima EU oživljava njena načela – svi jezici država članica automatski dobijaju status službenih jezika. Time Evropa pokazuje da su svi njeni građani ravnopravni i da uvažava kulturne osobenosti svih država članica“, rekao je Radović.

On je objasnio da Evropska unija kao posebnu vrijednost ističe višejezičnost i na razne načine podstiče učenje jezika, unapređenje nastavnika stranih jezika, te rano učenje dva strana jezika.

Generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić je istakao da „Svjesni važnosti jezičkih kompetencija i poznavanja stranih jezika nastojimo da osavremenimo proces nastave tako da ishodi učenja budu ostvareni u potpunosti odnosno da se učenici osposobe za aktivno korišćenje stranih jezika koje izučavaju u školi. Posebna pažnja poklanja se stalnom stručnom usavršavanju nastavnika stranih jezika, kako bi oni, znajući i primjenjujući savremene metode u nastavi jezika, pomogli učenicima da razviju jezičke kompetencije u punoj mjeri što doprinosi formiranju obrazovanih mladih ljudi okrenutih mobilnosti i konkurentnosti u oblasti obrazovanja i zapošljavanja“.

„Obilježiti evropski dan jezika znači prihvatiti jezičku različitost kao izvor uzajamnog bogaćenja. Pri učenju drugih jezika stvara se riznica koja u sebi nosi bogatstvo kulturne i jezičke raznolikosti. Razgovarati sa drugima na njihovom jeziku jeste poštovanje drugoga čovjeka, njegove kulture i tradicije, jer učenje jezika je najčudesnije sredstvo upoznavanja naroda, sredstvo tolerancije dio kulturnog nasljeđa i identiteta. Jezik više je vrijednost koja otvara široka prostranstva, a svaka izgovorena riječ na drugom jeziku je korak ka čovjeku“, poručila je direktorica Gimnazije Zoja Bojanić Lalović.

Saopštenja

Novaković  Đurović: Kompletiranjem Ustavnog suda izvjesno ubrzavamo put prema EU

0
„Utvrđivanje liste kandidatkinja i kandidata za Ustavni sud, nakon duže blokade rada tog tijela, je dobra vijest za naše napredovanje prema punopravnom članstvu  u...

Sastanak Žižić i Bugenhout: Belgija podržava Crnu Goru na putu prema EU

0
Crna Gora je u boljem položaju u odnosu na druge države regiona u pogledu pristupanja Evropskoj uniji i Kraljevina Belgija će nastaviti da podržava...

Veliko interesovanje opština za učešće u programu URBACT

0
Crna Gora po prvi put ima priliku da učestvuje u programu URBACT, kojim se podstiče povezivanje gradova iz čitave Evrope i doprinosi održivom urbanom...

Novaković Đurović za TV Vijesti: Neće biti blokade pregovora sa EU

0
Koordinatorka Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović kazala je da neće biti blokade pregovora Evropske unije sa Crnom Gorom. "Nije bilo pesimističkih poruka, bilo je...

Sesije za zainteresovane strane u okviru četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU

0
Pozivamo zainteresovane strane da se uključe u oblikovanje četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU (EU MRS Week), predlože teme i govore na sesijama koje sami...