Naslovnica Info Press info U Podgorici obilježen Evropski dan jezika

U Podgorici obilježen Evropski dan jezika

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstva prosvjete i Gimnazije “Slobodan Škerović”, u Podgorici je danas svečano obilježen Evropski dan jezika.

Tim povodom, učenici Gimnazije su kroz performanse na engleskom, francuskom, njemačkom, italijanskom, španskom i ruskom jeziku ukazali na jezičko bogatstvo i evropske vrijednosti. Učenici su govorili stihove Šekspira, Pavezea, Getea, Servantesa, Prevera, Simonova, Šantića, Njegoša, Dučića i Nikolića.

Svečani program su otvorili direktorica Gimnazije Zoja Bojanić Lalović, v. d. generalnog direktora za evropske poslove u MVPEI Miodrag Radović i generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora za evropske poslove u MVPEI Miodrag Radović je istakao da je poznavanje stranih jezika potreba savremenog društva. „Ta potreba postaje izraženija kako se približavamo članstvu u EU gdje je veoma važno biti obrazovan, stručan, efikasan i jezički vješt građanin“, poručio je Radović.

Podsjetio je da Evropski dan jezika slavi zajedništvo i saradnju među državama koje čine evropsku porodicu naroda. S tim u vezi je naglasio da je Evropska unija najznačajniji evropski kulturni projekat koji se temelji na načelu ujedinjeni u različitosti. „Upravo jezička politika i praksa u organima EU oživljava njena načela – svi jezici država članica automatski dobijaju status službenih jezika. Time Evropa pokazuje da su svi njeni građani ravnopravni i da uvažava kulturne osobenosti svih država članica“, rekao je Radović.

On je objasnio da Evropska unija kao posebnu vrijednost ističe višejezičnost i na razne načine podstiče učenje jezika, unapređenje nastavnika stranih jezika, te rano učenje dva strana jezika.

Generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić je istakao da „Svjesni važnosti jezičkih kompetencija i poznavanja stranih jezika nastojimo da osavremenimo proces nastave tako da ishodi učenja budu ostvareni u potpunosti odnosno da se učenici osposobe za aktivno korišćenje stranih jezika koje izučavaju u školi. Posebna pažnja poklanja se stalnom stručnom usavršavanju nastavnika stranih jezika, kako bi oni, znajući i primjenjujući savremene metode u nastavi jezika, pomogli učenicima da razviju jezičke kompetencije u punoj mjeri što doprinosi formiranju obrazovanih mladih ljudi okrenutih mobilnosti i konkurentnosti u oblasti obrazovanja i zapošljavanja“.

„Obilježiti evropski dan jezika znači prihvatiti jezičku različitost kao izvor uzajamnog bogaćenja. Pri učenju drugih jezika stvara se riznica koja u sebi nosi bogatstvo kulturne i jezičke raznolikosti. Razgovarati sa drugima na njihovom jeziku jeste poštovanje drugoga čovjeka, njegove kulture i tradicije, jer učenje jezika je najčudesnije sredstvo upoznavanja naroda, sredstvo tolerancije dio kulturnog nasljeđa i identiteta. Jezik više je vrijednost koja otvara široka prostranstva, a svaka izgovorena riječ na drugom jeziku je korak ka čovjeku“, poručila je direktorica Gimnazije Zoja Bojanić Lalović.

Saopštenja

Vladavina prava, socijalna politika i zaštita životne sredine u fokusu saradnje Vlade i UNDP

0
UNDP i Ministarstvo evropskih poslova će nastaviti da njeguju uspješnu saradnju kroz jačanje administrativnih kapaciteta u kontekstu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, poruka je...

Marović i Kurtezi: Crna Gora će nastaviti da podržava Albaniju na putu prema EU

0
„Naše države imaju zajednički vanjskopolitički prioritet – članstvo u EU. Želimo da vidimo da naši susjedni napreduju na tom putu i zbog toga će...

Otvorena Evropska kuća u Podgorici

0
U Podgorici je svečano otvorena Evropska kuća, nekadašnji EU info centar, koji je renoviran, modernizovan i prilagođen novim potrebama šire zajednice, koja je posvećena...

Austrija se zalaže da politika proširenja ostane visoko na agendi EU

0
Austrija nedvosmisleno podržava Crnu Goru na evropskom putu i zalaže da se politika proširenja održi visoko na agendi Evropske unije, poručeno je sa sastanka...

Bugarska važan partner na putu Crne Gore ka EU

0
Bugarska je važan partner Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a nadamo se da će ta podrška biti još snažnija sada...