Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju U Podgorici obilježen Evropski dan saradnje

U Podgorici obilježen Evropski dan saradnje

19092014-2Sajam projekata prekogranične i transnacionalne saradnje održan je danas u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, povodom obilježavanja Evropskog dana saradnje.

Posjetiocima sajma obratili su se državni sekretar za evropske integracije ambasador Aleksandar Andrija Pejović i šef Sektora saradnje u Delegaciji EU u Crnoj Gori Andre Lis.

Ambasador Pejović je izrazio zadovoljstvo što se po treći put obilježava Evropski dan saradnje i kazao da evropska teritorijalna saradnja ima za cilj snaženje ekonomske i socijalne kohezije Evropske unije, zbog čega su razvijeni instrumenti koji obezbjeđuju okvir i mogućnosti koje zbližavaju ljude preko granica. “Dostizanje standarda i ostvarenje postavljenih ciljeva mnogo lakše se postiže kroz saradnju država – udružavanjem znanja, iskustva i sredstava”, naglasio je ambasador Pejović.

Obraćajući se prisutnima, glavni pregovarač je istakao da se kroz programe saradnje realizuju brojni zajednički projekti u oblastima zaštite životne sredine, saobraćaja, obrazovanja, energetike, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i mnogih drugih.

Posebno je ukazao na značajne rezultate koji su u proteklom sedmogodišnjem periodu ostvareni u okviru pet programa bilateralne, dva programa transnacionalne kao i susjedske saradnje u kojima učestvuje Crna Gora. „U okviru programa bilateralne saradnje do sada je realizovano 100 projekata vrijednosti u Crnoj Gori od 14 miliona eura, u okviru jadranskog prekograničnog programa ugovoreno je 48 projekata u vrijednosti od 13 miliona eura, dok je u okviru pograma Jugoistočna Evropa i Mediteran realizovano 39 projekata vrijednosti preko četiri miliona eura“, podsjetio je ambasador Pejović.

Ambasador Pejović je izrazio zadovoljstvo zbog ostvarenih rezultata i naglasio da je od posebnog značaja to što su se korisnici programa, predstavnici lokalnih samouprava, državnih institucija, javnih ustanova i nevladinih oraganizacija odazvali pozivu da prisustvuju sajmu projekata. U tom kontekstu, izrazio je uvjerenje da će dosadašnje iskustvo institucija i organizacija dodatno motivisati buduću uspješnu realizaciju projekata prekogranične saradnje, naročito kada se ima u vidu učešće Crne Gore u devet prekograničnih i transnacionalnih programa, tokom narednih sedam godina.

 

19092014-3„Ovo je lijepa prilika za nas koji smo ovdje danas da pokažemo šta smo postigli zajedno. Proces evropskih integracija Crne Gore već je značajno podstakao saradnju preko njenih granica“, kazao je šef Sektora saradnje u Delegaciji EU u Crnoj Gori Andre Lis. On je istakao da je prekogranična saradnja suština ideje evropskih integracija, te da je EU osnovana upravo na ovom principu. „Svih 30 korisnika ovdje pokazuje veliku posvećenost Crne Gore radu u ovom polju. To obuhvata projekat sa Srbijom o saradnji mladih, projekat o saradnji sa Albanijom u vezi sa ekološkim održavanjem rijeke Cijevne ili, na primjer, projekat koji je stvorio model saradnje za promociju turizma između Skadra i Ulcinja. Vlada Crne Gore je značajno pomogla da se ova podrška primijeni u praksi, a mi ćemo nastaviti da razvijamo našu uspješnu saradnju u ovom polju“, zaključio je Lis.

Evropski dan saradnje se treći put obilježava širom Evrope 21. septembra, kao i u nedjeljama prije i poslije, kako bi se proslavila dostignuća više od 20 godina teritorijalne saradnje u Evropi i regionu, kao i rezultati saradnje prekograničnih regiona.

Saopštenja

Francusko predsjedavanje EU prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate

0
„Francusko predsjedavanje Savjetom EU je odlična prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate u procesu evropske integracije, naročito u vladavini...

Crna Gora iz EU fondova dobila oko 500 miliona eura

0
Crna Gora je, od početka pregovora sa Evropskom unijom, iz evropskih fondova povukla oko 500 miliona eura, kazala je u emisiji “Takulin” Gradske TV...

Evropska komisija -strateški partner i saveznik Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji

0
„Apsolutni prioritet u pristupnim aktivnostima ostaju ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i realizacija Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka EK. U...

POZIV NA ONLINE KONSULTACIJE POVODOM IZRADE PPCG 2022-2023

0
Kancelarija za evropske integracije organizuje u ponedjeljak, 24. januara 2022. godine, s početkom u 10:00 sati, online konsultacije povodom izrade Nacrta programa pristupanja Crne Gore...

Osamnaesti broj biltena Kancelarije za evropske integracije

0
Osamnaesti broj Biltena Kancelarije za evropske integracije predstaviće najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom četvrtogkvartala 2021. Bilten možete preuzeti ovdje. SEKTOR ZA INFORMISANJE...