Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju U Podgorici obilježen Evropski dan saradnje

U Podgorici obilježen Evropski dan saradnje

19092014-2Sajam projekata prekogranične i transnacionalne saradnje održan je danas u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, povodom obilježavanja Evropskog dana saradnje.

Posjetiocima sajma obratili su se državni sekretar za evropske integracije ambasador Aleksandar Andrija Pejović i šef Sektora saradnje u Delegaciji EU u Crnoj Gori Andre Lis.

Ambasador Pejović je izrazio zadovoljstvo što se po treći put obilježava Evropski dan saradnje i kazao da evropska teritorijalna saradnja ima za cilj snaženje ekonomske i socijalne kohezije Evropske unije, zbog čega su razvijeni instrumenti koji obezbjeđuju okvir i mogućnosti koje zbližavaju ljude preko granica. “Dostizanje standarda i ostvarenje postavljenih ciljeva mnogo lakše se postiže kroz saradnju država – udružavanjem znanja, iskustva i sredstava”, naglasio je ambasador Pejović.

Obraćajući se prisutnima, glavni pregovarač je istakao da se kroz programe saradnje realizuju brojni zajednički projekti u oblastima zaštite životne sredine, saobraćaja, obrazovanja, energetike, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i mnogih drugih.

Posebno je ukazao na značajne rezultate koji su u proteklom sedmogodišnjem periodu ostvareni u okviru pet programa bilateralne, dva programa transnacionalne kao i susjedske saradnje u kojima učestvuje Crna Gora. „U okviru programa bilateralne saradnje do sada je realizovano 100 projekata vrijednosti u Crnoj Gori od 14 miliona eura, u okviru jadranskog prekograničnog programa ugovoreno je 48 projekata u vrijednosti od 13 miliona eura, dok je u okviru pograma Jugoistočna Evropa i Mediteran realizovano 39 projekata vrijednosti preko četiri miliona eura“, podsjetio je ambasador Pejović.

Ambasador Pejović je izrazio zadovoljstvo zbog ostvarenih rezultata i naglasio da je od posebnog značaja to što su se korisnici programa, predstavnici lokalnih samouprava, državnih institucija, javnih ustanova i nevladinih oraganizacija odazvali pozivu da prisustvuju sajmu projekata. U tom kontekstu, izrazio je uvjerenje da će dosadašnje iskustvo institucija i organizacija dodatno motivisati buduću uspješnu realizaciju projekata prekogranične saradnje, naročito kada se ima u vidu učešće Crne Gore u devet prekograničnih i transnacionalnih programa, tokom narednih sedam godina.

 

19092014-3„Ovo je lijepa prilika za nas koji smo ovdje danas da pokažemo šta smo postigli zajedno. Proces evropskih integracija Crne Gore već je značajno podstakao saradnju preko njenih granica“, kazao je šef Sektora saradnje u Delegaciji EU u Crnoj Gori Andre Lis. On je istakao da je prekogranična saradnja suština ideje evropskih integracija, te da je EU osnovana upravo na ovom principu. „Svih 30 korisnika ovdje pokazuje veliku posvećenost Crne Gore radu u ovom polju. To obuhvata projekat sa Srbijom o saradnji mladih, projekat o saradnji sa Albanijom u vezi sa ekološkim održavanjem rijeke Cijevne ili, na primjer, projekat koji je stvorio model saradnje za promociju turizma između Skadra i Ulcinja. Vlada Crne Gore je značajno pomogla da se ova podrška primijeni u praksi, a mi ćemo nastaviti da razvijamo našu uspješnu saradnju u ovom polju“, zaključio je Lis.

Evropski dan saradnje se treći put obilježava širom Evrope 21. septembra, kao i u nedjeljama prije i poslije, kako bi se proslavila dostignuća više od 20 godina teritorijalne saradnje u Evropi i regionu, kao i rezultati saradnje prekograničnih regiona.

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...