Naslovnica Info Press info Evropska komisija opredijelila 117 miliona za prekograničnu saradnju Hrvatske, BiH i Crne...

Evropska komisija opredijelila 117 miliona za prekograničnu saradnju Hrvatske, BiH i Crne Gore

Evropska komisija opredijelila je dvostruko veći iznos sredstava za novi ciklus prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u odnosu na prethodni program, pa će podrška za period 2021-2027. biti povećana sa 57 na 117 miliona eura.

To je najavio v.d. generalni direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Vujović na svečanoj konferenciji u Zagrebu, na kojoj je predstavljen novi Interreg VI-A IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

„Zadovoljstvo mi je što je uspješnu realizaciiju prethodnog Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 prepoznala i Evropska komisija, koja je dupliranjem sredstava za novi program pokazala da ozbiljno računa na prekograničnu saradnju naše tri države“, kazao je Vujović.

On je istakao je da nam prekogranična saradnja daje mogućnost da odgovorimo na zajedničke izazove, ostvarimo zajedničke potencijale i kreiramo bolju budućnost za sve ljude koji žive u ovom području.

„Zahvaljujući projektima u okviru prethodnog programa, uspjeli smo zajedno da unaprijedimo kvalitet života građana na lokalnom nivou, uključujući u oblastima javnog zdravlja i socijalne zaštite, zaštite životne sredine, prevencije rizika i prirodnih nepogoda i energetske efikasnosti. Takođe, zajedno smo uspjeli da obogatimo turističku ponudu utemeljenu na kulturnoj i prirodnoj baštini u sve tri države, te unaprijedili poslovno okruženje kroz jačanje konkurentnosti“, naveo je Vujović.

Ovim trilateralnim programom podstiče se saradnja između institucija i organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u cilju rješavanja zajedničkih izazova i prepoznavanja potreba i mogućnosti za saradnju u oblastima od interesa za razvoj programskog područja.

„Radujemo se novim projektima koji će biti usmjereni na pametna ulaganja u istraživanje, inovacije i konkurentno preduzetništvo, zatim na zelena ulaganja u zaštitu životne sredine i efikasno upravljanje rizicima, dostupne i otporne zdravstvene usluge, te održivi i inkluzivni turizam i kulturu“, dodao je Vujović.

Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, kazao je da sredstvima programa ne možemo spasiti svijet, ali možemo poboljšati svakodnevicu ljudi na terenu.

„Iza programa prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014-2020 ostale su zajedničke prakse i protokoli u liječenju i spašavanju ljudi, socijalnoj inkluziji i brizi o mladim, ali i starima. Ostala je dragocjena oprema, nove i obnvoljene turističke rute i kilovati proizvedeni iz obnovljivih izvora energije, kao i bolji uslovi za preduzetništvo. Ubijeđen sam da će se rezultati u narednom programskom periodu udvostručiti kao što je udvostručena i vrijednost ovog trilateralnog programa“, naglasio je Dilberović.

U ime Evropske komiisje na konferenciji se obratio Mari Giland (Moray Gilland) iz Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO), koji je čestitao nacionalnim tijelima na veoma uspješnoj implementaciji prethodnog programa i pripremi novog.

„Najveća vrijednost Interreg programa ne leži u iznosu sredstava koji je na raspolaganju, već u podsticanju saradnje među akterima na lokalnom nivou. Ovi programi nam omogućavaju da postavimo temelje za veće investicije, pilotiramo nova rješenja i učinimo javne politike djelotvornim i relevantnim za sve koji žive u prekograničnim područjima. I to možemo raditi u brojnim oblastima, uključujući inovacije, zdravstvo, klimatske promjene ili turizam. Iako smo postigli puno toga, moramo biti još ambiciozniji i podstaći još bolju saradnju na svim nivoima, sa posebnim fokusom na uključivanje novih aktera, koji ranije nisu učestvovali u prekograničnim programima, naročito na lokalnom niovu“, naglasio je Giland.

Ispred Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske obratila se Stella Arneri, koja je istakla da Interreg programi objedinjuju jednu od temeljnih vrijednosti EU, a to je saradnja među ljudima, regijama i državama.

„Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora su u razdoblju 2014-2020. uspjele da izgrade snažno prekogranično partnerstvo i dokazali da je zajednička saradnja ključ uspjeha. Upravo je stvaranje prekograničnih partnerstava ono po čemu se ovaj oblik podrške razlikuje od drugih ugovornih shema. Novi programi za cilj imaju podsticanje održivog razvoja programskog područja kroz pametne, zelene i društveno inovativne projekte. Uvjerena sam da će program privući veliki broj kvalitetnih projektnih predloga, od kojih će najbolji projekti biti uspješno ugovoreni i sprovedeni“, kazala je Arneri.

Na događaju su predstavljeni dosadašnji rezultati i postignuća Interreg  IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, te Hrvatska –Srbija u periodu 2014-2020, a potom predstavljeni i novi programi u okviru programskog ciklusa 2021-2027. Takođe, prisutni su imali priliku da čuju uspješne priče iz projekata iz prethodnog programa.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...