Naslovnica Info Press info Ujedinjeno Kraljevstvo, iako više nije dio EU, nastavlja da podržava integracioni proces...

Ujedinjeno Kraljevstvo, iako više nije dio EU, nastavlja da podržava integracioni proces Crne Gore

“Ujedinjeno Kraljevstvo, iako je napustilo Evropsku uniju, snažno podržava pristupanje Crne Gore Uniji kako bi ojačali institucije društva”, saopštila je britanska ambasadorka Karen Medoks na sastanku sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

Ambasadorka Medoks je podsjetila na dosadašnju produktivnu saradnju dvije države na tom planu, uz želju i spremnost Ujedinjenog Kraljevstva da nastavi sa pružanjem podrške u onim oblastima za koje Crna Gora procijeni da iskustvo UK može biti vrijedno. Na toj liniji je ukazala na predstojeće aktivnosti i projekte koje će ambasada sprovoditi u saradnji sa crnogorskim institucijama, uz otvorenost za razmjenu ideja o mogućim budućim oblastima saradnje.

Glavna pregovaračica Kordić je zahvalila na dosadašnjoj podršci i ukazala da saradnja sa UK u određenim oblastima može i u narednom periodu značajno doprinijeti napretku Crne Gore ka EU. Podsjetila je da je članstvo u EU strateški cilj Crne Gore, koji podrazumijeva fokusirane aktivnosti i na političkom i na ekspertskom nivou, a usmjerene su primarno ka dobrobiti svih građana.

“Iskustva Ujedinjenog Kraljevstva, ne samo kao nekadašnje članice EU već i države sa dugom tradicijom demokratske i ekonomske stabilnosti, mogu pomoći Crnoj Gori da se razvije i pripremi za punopravno članstvo”, kazala je Kordić.

Ona je upoznala ambasadorku sa planovima Vlade u oblasti pregovora u narednom periodu, uz očekivanje da će finansijska konsolidacija države nakon krize izazvane korona virusom dati novi zamajac i osnažiti integracioni proces Crne Gore ka EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...